Μεσόγειος: Καταγγελία για τη μη κάλυψη των εξόδων συμμετοχής της Τσαβαρή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας

Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν επιδότησε την αποστολή της Ελένης Τσαβαρή και του προπονητή της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Elite του Μπέργκεν, έκανε χθες τον «Μεσόγειος» να εκδώσει ανακοίνωση-καταγγελία.

Μάλιστα ο ροδίτικος σύλλογος εξακοντίζει τα… βέλη του προς την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου, αναφέροντας πως ρόλο στην τελική απόφαση έπαιξε το ότι η αθλήτρια είναι 42 ετών…

Η επιστολή:
«Διά της παρούσης, το Δ.Σ. του σωματείου μας, σύσσωμο, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει τη ρατσιστική και προσβλητική συμπεριφορά της υπεύθυνης αθλητισμού και εκδηλώσεων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μαριέττας Παπαβασιλείου απέναντι στο πρόσωπο της Ροδίτισσας πολυπρωταθλήτριας Ελλάδος, Ελένης Τσαβαρή.

Συγκεκριμένα, η αθλήτριά μας με email που σας παραθέτουμε πιο κάτω από τις 2 Αυγούστου όπου έγινε η κλήση της από την εθνική ομάδα ποδηλασίας να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ELITE στο Bergen της Νορβηγίας, όπου λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία, η αθλήτρια θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των εξόδων της και του προπονητή της, από την τσέπη της.

Έτσι στις 02-08-2017 απέστειλε στην εν λόγω κυρία σε εισαγωγικά, την παρακάτω επιστολή:

Κύριοι
Ονομάζομαι Ελένη Τσαβαρή, έχω γεννηθεί και είμαι κάτοικος Ρόδου και τα τελευταία εννέα χρόνια, όπως μπορείτε να δείτε από το συνημμένο βιογραφικό μου, έχω στεφθεί 19 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία γυναικών.

Τη φετινή χρονιά, η ΕΟΠ με στέλνει να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Bergen της Νορβηγίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας ELITE.

Για το λόγο του ότι η ελληνική ομοσπονδία ποδηλασίας βρίσκεται σε μια τραγική οικονομική κατάσταση, συνημμένα σας καταθέτω και το επίσημο έγγραφο κλήσης-δήλωσης επ’ αυτού, αφού χρειάζεται να καλύψω ολοκληρωτικά τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής και διατροφής, τόσο τα δικά μου όσο και του προπονητή μου!

Το συνολικό κόστος όλων αυτών, ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ (αεροπορικά εισιτήρια υπέρβαρα- διαμονή 5 ημερών- φαγητό- ενοικίαση αυτοκινήτου).

Είναι δυσβάστακτο κόστος για μένα όσο και για το σωματείο μου, καθώς κι αυτό του χρωστάει η ομοσπονδία οδοιπορικά 3 ετών.

Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω την οικονομική σας συνδρομή στην προσπάθειά μου αυτή.

Σας ευχαριστώ για την κατανόηση
ΤΣΑΒΑΡΗ ΕΛΕΝΗ»

 

Η κυρία Παπαβασιλείου μας απάντησε στις 25 Αυγούστου, να επικοινωνήσει η αθλήτρια μαζί της, όπως και έκανε!

Στην τηλεφωνική της συνομιλία μεταξύ τους την ίδια ημέρα, της υποσχέθηκε τη βοήθεια της Περιφέρειας και να επικοινωνήσει μαζί της ξανά στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο τηλεφώνημα της, όντως χτες 10 Σεπτεμβρίου, η κυρία, της ζήτησε να επικοινωνήσει ξανά μαζί της σήμερα της 10.30 π.μ.

Σήμερα λοιπόν, η αθλήτρια στις 10.30 π.μ. ακριβώς επικοινώνησε μαζί της και με έκπληξη πήρε την εξής απάντηση:

«Η περιφέρεια δεν βοηθά αθλητές που είναι 42 ετών και ερώτησε αν πραγματικά η αθλήτρια έχει όντως κάποια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!!!

Κυρία Παπαβασιλείου, μάλλον ή δεν ζείτε στη Ρόδο, μάλλον δε διαβάζετε ή ακούτε τοπικό αθλητικό τύπο, μάλλον σαν υπεύθυνη αθλητισμού δεν σας ενδιαφέρει ο αθλητισμός αλλά μάλλον κάτι άλλο, διότι αν ασχολούσασταν με τα παραπάνω θα γνωρίζατε πολύ καλά ποιά είναι η αθλήτρια ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΒΑΡΗ.

Επίσης θεωρούμε ρατσιστικό, να κρίνουμε τις ικανότητες ενός αθλητή από την ηλικία του κι όχι από τις ικανότητές του! Κρίμα δε, που ΕΙΣΤΕ και γυναίκα! Σας θυμίζουμε δε κυρία Παπαβασιλείου, κάτι που σίγουρα δε το ξέρετε φυσικά, ότι στην προηγούμενη ολυμπιάδα του ΡΙΟ, η νικήτρια του αγωνίσματος όπου και διακρίνεται η Ελένη Τσαβαρή, Αμερικανίδα Kristin ARMSTRONG, ήταν 43 ετών, μητέρα 2 παιδιών.

Η φτηνή, προσβλητική και υποτιμητική απάντηση της κας Παπαβασιλείου, θεωρούμε ότι δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της περιφέρειας και του περιφερειάρχη, όμως εκπροσωπώντας τους από τη θέση αυτή, τους κατατάσσει και αυτούς στους υποστηριχτές των απόψεών της.

Λυπούμαστε ειλικρινά, που άνθρωποι σαν κι εσάς εκπροσωπούν το μεγαλύτερο φορέα του Νοτιαπελαγίτικου αθλητισμού.

Ο πρόεδρος
Παρίσης Κώστας»

 

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Μαριέτα Παπαβασιλείου, που με επιστολή της αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της καταγγελίας-διαμαρτυρίας του Ποδηλατικού Συλλόγου Ρόδου, «Μεσόγειος» και της πολυπρωταθλήτριας Ελλάδος κας Ελένης Τσαβαρή στο πρόσωπό μου, θα ήθελα να ενημερώσω για μία ακόμη φορά για τα παρακάτω, τα οποία και ελπίζω να γίνουν πλέον κατανοητά:

Α) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Καλλικράτης μπορεί να υλοποιεί μόνο αθλητικά προγράμματα-αθλητικές διοργανώσεις και όχι να χρηματοδοτεί μεμονωμένους αθλητές (άρθρο 186 Αρμοδιότητες Περιφερειών, παράγραφος Η’, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού. «Η υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γ.Γ. Γραμματεία Αθλητισμού, Αθλητικούς Συλλόγους, Δήμους καθώς και με άλλους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου»).

Συνεπώς η ΠΝΑΙ καλύπτει έξοδα για τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτών των διοργανώσεων, καλύπτονται συγκεκριμένες δαπάνες για τις ανάγκες διεξαγωγής των αγώνων. Λόγω των περιορισμένων πόρων, προτεραιότητα δίνουμε σε διοργανώσεις που αφορούν παιδιά και εφήβους.

Β) Επομένως γίνεται σαφές, ότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή αθλητών σε αγώνες. Οι οικονομικές υπηρεσίες της ΠΝΑΙ δεν καλύπτουν καμία τέτοια δαπάνη, ακόμη και αν εγκριθεί σχετική εισήγηση από την Οικονομική Επιτροπή.  

Β) Παρόλα αυτά, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την Περιφέρεια, να βρεθεί τρόπος, ώστε αθλητές με σημαντικές διακρίσεις που κατάγονται από το Νότιο Αιγαίο να έχουν υποστήριξη στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Δεν έχει βρεθεί ωστόσο κάποια λύση ακόμη.   

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, ενημέρωσα στις 25 Αυγούστου την κ. Ελένη Τσαβαρή ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει οικονομικά κανένα αθλητή και συνεπώς δεν θα μπορούσε να καλύψει και τα έξοδα της συμμετοχής της στο πρωτάθλημα ELITE στο Bergen της Νορβηγίας. Ανέφερα επίσης ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουμε για την στήριξη των ντόπιων αθλητών, θα επικοινωνούσαμε ξανά την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου για να την ενημερώσω εάν υπήρχε τελικά κάποιο περιθώριο να υποστηρίξει η ΠΝΑΙ, με τρόπο που θα μας υποδείκνυαν οικονομικές μας υπηρεσίες, τους ντόπιους αθλητές. Βέβαια, η ίδια με ενημέρωσε ότι τελικά εξασφάλισε από το στενό της κύκλο το απαιτούμενο ποσό για τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα του Bergen.

Δεν υπάρχει συνεπώς καμία ρατσιστική-προσβλητική διάθεση εκ μέρους μου απέναντι στην κ. Τσαβαρή ούτε με εκφράζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αντιθέτως, υπήρχε από μέρους μου όλη η καλή πρόθεση να αναζητήσουμε τα όποια περιθώρια ενδεχομένως υπήρχαν για την υποστήριξή της ίδιας, όπως και κάθε αθλητή από το Νότιο Αιγαίου που προβάλει με τις διακρίσεις του και διαφημίζει την Περιφέρειά μας.

Εύχομαι προσωπικά κάθε επιτυχία στην κ. Ελένη Τσαβαρή.

Μαριέτα Παπαβασιλείου
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού»