Αποφάσεις για τρέχοντα θέματα από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρόδου

Αποφάσεις για διάφορα τρέχοντα θέματα που έχουν να κάνουν με έργα και λειτουργικές ανάγκες του Δήμου της Ρόδου, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρός της, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, καταρχήν, έκανε γνωστό ότι, όπως είχε γράψει η «Ροδιακή» , από χθες ο Δήμος διανείμει το γάλα στους εργαζόμενους που το δικαιούνται (σ.σ. συγκεκριμένων ειδικοτήτων).

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την απόφαση που είχε ληφθεί μόλις ανέλαβε Αντιδήμαρχος ο ίδιος, αυτό δεν είχε γίνει λόγω ενστάσεων που είχαν κατατεθεί, οι οποίες όμως τελείωσαν, ο ανάδοχος έφερε τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν και, έτσι, ξεκίνησε η διανομή του γάλακτος στους εργαζόμενους η οποία είναι υποχρεωτική από το νόμο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος-άλλωστε, στον τελευταίο νόμο, δίνεται η δυνατότητα για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του 2016 και του 2017 σε σχέση με το γάλα και τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, τη μετατροπή τους δηλαδή σε χρήμα, μόνο γι’ αυτές τις δύο χρονικές περιόδου.

Η συνεδρίαση
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής, μεταξύ άλλων, ελήφθησαν αποφάσεις και για τα παρακάτω θέματα:

Ένα θέμα ημερησίας διάταξης που ήρθε για έγκριση αφορά στην επισκευή της Νέας Αγοράς. Δηλαδή, είναι σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός και έχει έρθει η έγκριση του δεύτερου πρακτικού διαγωνισμού για το έργο «συντήρηση Νέας Αγοράς».

Επίσης, μετά από αίτημα των Τεχνικών Υπηρεσιών, έγιναν τρεις ανακλήσεις αποφάσεων, που αφορούσαν ανάδοχο για τα έργα συμπλήρωση και βελτίωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων βιολογικού-ΧΥΤΑ, κατασκευή πεζοδρομίων από την ιρλανδική διάβαση Κολυμπίων έως το ξενοδοχείο Λεβάντε και κατασκευή τοιχίου για την αντιστήριξη πρανών στη δ.κ. Αγίου Ισιδώρου, ώστε να προχωρήσει η Τ.Υ. στην κλήση του δευτέρου στη σειρά αναδόχου.

Θετικό είναι, επίσης, ότι άνοιξαν τις οικονομικές προσφορές και εγκρίνεται το πρακτικό για την ανάδειξη προσωρινών μειοδοτών του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια τροφίμων για τις δομές του Δήμου και του ΔΟΠ.

Δηλαδή, ο διαγωνισμός για όλες τις προνοιακές δομές του Δήμου (σ.σ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, παιδικοί σταθμοί), υπερβαίνει τα 209 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ και είναι ανοιχτός και διεθνής. Σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου, είναι ευχάριστο ότι, μέχρι τώρα, στην πρώτη φάση, δεν έχουν καμία ένσταση, ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές, έχουν διαφορετικούς ανάδοχους ανά κατηγορία τροφίμων και ο ίδιος πιστεύει ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε τους οριστικούς αναδόχους.

Ακολούθως, η σύμβαση αυτή θα σταλεί στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο και μετά θα κληθούν οι ανάδοχοι να υπογράψουν ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή τροφίμων  στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου αλλά και τις υπόλοιπες δομές.

Ακόμη,  χθες, ενέκριναν οριστικά πλέον τον διαγωνισμό, δηλαδή βγήκε ανάδοχος, για τα ανταλλακτικά των μηχανημάτων του Δήμου. Ο κ. Διακοσταματίου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα και μ’ αυτό τον τρόπο φιλοδοξούν να το διευθετήσουν.

Όπως εξήγησε,  είναι η πρώτη φορά που σε συνεργασία του Τμήματος Τροχαίου Υλικού και της Διεύθυνσης Οικονομικών, προκήρυξαν έναν διεθνή διαγωνισμό 498 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών. Η άποψη που επεκράτησε είναι ότι αντί κάθε φορά που χαλάει ένα αυτοκίνητο η αρμόδια Επιτροπή να λέει ότι πρέπει να αγοραστεί, τώρα γίνεται μία προσπάθεια να καταγράψει ο Δήμος τις ανάγκες του.

Κάτι τέτοιο, όμως-σημείωσε-δεν είναι εύκολο αφού ο Δήμος είναι πολύ μεγάλος, με πολλά οχήματα, πολλά μηχανήματα τα οποία έχουν και πολλά χρόνια σε λειτουργία. Μάλιστα, η άποψή του είναι ότι καλύτερα να αντικαθιστούν τα οχήματα παρά να αγοράζει συνέχεια ανταλλακτικά ο Δήμος.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή είχαν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα, ο Δήμος προχώρησε σ’ αυτό τον ανοιχτό διαγωνισμό και έτσι τώρα έχουν την έγκριση του πρακτικού, των δικαιολογητικών και των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι.

«Είναι μία θετική εξέλιξη αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και έτσι θα έχουμε πλέον μία παρακαταθήκη ανταλλακτικών», είπε.

Τέλος, μία ακόμη απόφαση που επικαιροποίησαν είναι ότι ο Δήμος πρέπει να εισπράττει ένα ποσοστό επί του εμφιαλωμένου νερού που πωλείται. Επειδή, όμως, υπήρχαν διαφορετικές αποφάσεις στους πρώην Δήμους, ο κ. Διακοσταματίου τις βρήκε και ενοποίησαν το τέλος αυτό στο τρία τοις χιλίοις, το οποίο είναι το ελάχιστο ποσοστό που δίνει ο νόμος.