Μάνος Κόνσολας: «Eldorado Gold, γκολφ Αφάντου, Ελληνικό, Κασσιόπη...Τίποτα δεν είναι τυχαίο»

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 14 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το θέμα που ανέκυψε με την επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι οι ιδεοληψίες και οι αγκυλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν ως αποτέλεσμα 2.400 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και να χαθούν ένα δισεκατομμύριο έσοδα από την επένδυση.

Θέτουν τρία ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και την ίδια την κυβέρνηση:

1ον: Επιθυμεί ή όχι η Κυβέρνηση την ολοκλήρωση της εμβληματικής επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με όρους αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη στην περιοχή και τα έσοδα του Κράτους;

2ον: Έχει εξετάσει η Κυβέρνηση όλες τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου και να μη ζητηθούν αποζημιώσεις από την εταιρεία;

3ον: Ταυτίζεται η κυβέρνηση με την άποψη του συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Καρανίκα, που εκφράστηκε με το γνωστό «στα τσακίδια»;

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«H κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, κάτω από την πίεση των εξελίξεων, αλλά και τη γενική κατακραυγή, έσπευσε χθες να υπογράψει άδειες.

Το μήνυμα, όμως, που έστειλε σε όλους όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι αρνητικό.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και ασφαλώς η απόφαση της Eldorado Gold δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.

Είναι τυχαία η εμπλοκή με την επένδυση στο γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, με την καθυστέρηση στο Ελληνικό, με την Κασσιόπη στην Κέρκυρα;

Ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις και στις ιδεοληψίες του. Βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι διώχνοντας σήμερα τις επενδύσεις ανοίγουν το δρόμο για νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, είναι η αύξηση του ΑΕΠ.

Αυτή, επιτυγχάνεται μόνο με ανάπτυξη και επενδύσεις.

Τις θέσεις εργασίας δεν τις δημιουργεί το Κράτος, τις δημιουργεί η ιδιωτική πρωτοβουλία».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών:

Προς τον: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Θέμα: «Η «αναπτυξιοκτόνος» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγγίζει τον Χρυσό και τον μετατρέπει σε Κάρβουνο».

«Την ώρα που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις» η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη επένδυση της χώρας στον εξορυκτικό κλάδο και στη βαριά βιομηχανία σήμερα κινδυνεύει να παγώσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία. Η προφανής πια αναποτελεσματικότητα και οι κομματικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σαν αποτέλεσμα 2.400 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους και να οδηγηθούν στη μετανάστευση και την ξενιτιά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί άστοχα και αμήχανα να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει την ανικανότητα και την ιδεοληψία της, που προκάλεσε την ακύρωση του φιλοεπενδυτικού προσωπείου του κ. Τσίπρα, μόλις 24 ώρες μετά τις αναπτυξιακές μεγαλοστομίες του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μιλάει για δήθεν καταστροφή του περιβάλλοντος και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όταν καμία περιβαλλοντική άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική δεν εκκρεμεί και όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ έχουν εγκρίνει τις περιβαλλοντικές μελέτες και το ΣτΕ έχει αποφανθεί 18 φορές θετικά υπέρ της επένδυσης.

Αναφέρει ότι θα προσφύγει στη διαιτησία, όταν από τον Νοέμβριο του 2016, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης, και για δέκα ολόκληρους μήνες ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ενημερώσει κανέναν και φυσικά ούτε την Ελληνική Βουλή. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα ότι τελικά θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για να κηρύξει την έναρξη της διαιτησίας.

Είναι ολοφάνερο ότι η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τοπικοί εκπρόσωποί του, παρέσυραν μεγάλες κοινωνικές ομάδες ενάντια στην επένδυση για να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια ψηφοθηρικά τους πολίτες. Τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές εκείνες και να παραδεχτούν την πολιτική τους αγυρτεία.

Οι συνέπειες από την πιθανή εκδίωξη της επένδυσης θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους, για την οικονομία που θα χάσει 1 δισεκατομμύριο φόρους τα επόμενα χρόνια αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη καθώς το μήνυμα που θα σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις θα είναι εχθρικό για όλους τους πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές, καταστρέφοντας κάθε ελπίδα ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Επιθυμεί ή όχι η Κυβέρνηση την ολοκλήρωση της εμβληματικής επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με όρους αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και έτσι να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη στην περιοχή και τα έσοδα του κράτους;

2. Έχει εξετάσει η Κυβέρνηση όλες τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου;

3. Ταυτίζεται με την άποψη του Συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Έλληνα πρωθυπουργού “στα τσακίδια”;

Αθήνα, 13.09.2017

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

1. Κωνσταντίνος Σκρέκας

2. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη

3. Ιωάννης Πλακιωτάκης

4. Κωνσταντίνος Ax. Καραμανλής

5. Φωτεινή Αραμπατζή

6. Χαράλαμπος Αθανάσιου

7. Ιωάννης Αντωνιάδης

8. Βασίλειος Γιόγιακας

9. Χρήστος Δήμας

10. Κώστας Κατσαφάδος

11. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας

12. Χρήστος Μπουκώρος

13. Αθανάσιος Μπούρας

14. Γεώργιος Στύλιος