Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ  Γ. Χατζημάρκου και Γ. Νικητιάδη

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της περιφέρειας και του τέως υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη ξέσπασε χτες, αναφορικά με την ευθύνη για την καταγραφή των ζημιών στην Κω μετά το σεισμό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο κ. Νικητιάδης φιλοξενήθηκε στο «Ράδιο Πρώτο» της Κω, προκειμένου να μιλήσει για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και να κάνει μία αποτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Επίσης ρωτήθηκε για τον σεισμό και τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ο κύριος Νικητιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλο τον πολιτικό κόσμο του νησιού, σε όλες τις παρατάξεις, σε όλους τους κατοίκους, κυρίως στους εργαζόμενους καθώς η ψυχραιμία που υπέδειξαν όλοι ουσιαστικά έσωσε την τουριστική περίοδο.

Προχώρησε όμως και σε σχόλια σε ότι αφορά την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών λέγοντας ότι η Περιφέρεια αδιαφόρησε και παρουσίασε αδράνεια σε αυτό το μέγα ζήτημα. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, η Περιφέρεια όφειλε να καταγράψει τις ζημιές και να στείλει τις εκθέσεις στα αρμόδια υπουργεία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου , σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα ο κ Νικητιάδης είπε ότι ο δήμος πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη μόλις προσφάτως και ανέλαβε την καταγραφή προκειμένου να ξεκινήσουν οι οποιασδήποτε διαδικασίες και μάλιστα έδωσε και συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία στο Δήμο.

Απάντηση από την περιφέρεια
Σε απάντησή του προς τον κ. Νικητιάδη το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε τα εξής:
«Ο Γιώργος Νικητιάδης, στην πρεμούρα του να πλήξει πολιτικά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αδιάβαστος, ως συνήθως, και προφανώς τελών εν συγχύσει, τελικά στρέφεται κατά του Δημάρχου Κω και φίλου του, Γιώργου Κυρίτση.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη, με ημερομηνία 2/8/2017 (επισυνάπτεται), ο συντονισμός των ενεργειών για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τον ισχυρό σεισμό της 21/7/2017, ανατίθεται στον Δήμο Κω.

Κατά συνέπεια οι παρατηρήσεις του κ. Νικητιάδη περί αδράνειας και ολιγωρίας, στρέφονται κατά του Δημάρχου Κω, τον οποίον, μέσα στη σύγχυσή του, συγχαίρει και ταυτοχρόνως καταγγέλλει!

Σε ότι αφορά τα περί στρατηγικού σχεδιασμού στον τουρισμό, ευτυχώς πέρασε και ο ίδιος από θέση διοίκησης και έτσι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ποια σχέση έχει με την στρατηγική.
Ο Γιώργος Νικητιάδης, με παραμύθια πολιτεύτηκε, με παραμύθια αποχώρησε – ευτυχώς για τον τόπο - και με παραμύθια προσπαθεί να κρατηθεί στην επικαιρότητα».

Ανακοίνωση Γ. Νικητιάδη
Ακολούθησε ανακοίνωση από τον κ. Νικητιάδη ως απάντηση στην περιφέρεια, κατά την οποία επισημαίνει τα εξής:
«Με αφορμή τη δήλωση του Περιφερειάρχη Νoτίου Αιγαίου σε σχέση με τις ευθύνες που έχει για την καταγραφή και μελέτη των ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό στην Κω , ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  
Για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος , επιδιώκει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και υβρίζει όσους έχουν διαφορετική άποψη από τον ίδιο.

Σε προχθεσινές μου δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο στην Κω, ερωτηθείς για τις συνέπειες από το σεισμό της 21ης Ιουλίου, αφού έδωσα συγχαρητήρια ως όφειλα προς τον Δήμο Κω, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και το σύνολο του λαού της Κω για την ώριμη και υπεύθυνη στάση που επέδειξαν καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου μετά τον σεισμό, έκανα αναφορά (χωρίς να υβρίζω και να αποδίδω χαρακτηρισμούς ) στην αδιαφορία της Περιφέρειας η οποία, δεν μερίμνησε ως όφειλε για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε δημόσια, δημοτικά κτίρια, σε ναούς και στις υποδομές του νησιού της Κω.

Δυστυχώς, ο κ. Περιφερειάρχης, για να δραπετεύσει από τις ευθύνες του επιδιώκει επικαλούμενος μάλιστα έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ Καπάκη να αποσείσει τις ευθύνες που τον βαρύνουν και να ρίξει τις ευθύνες στο Δήμο της Κω για το γεγονός ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν είχε κάνει όπως όφειλε και όπως προκύπτει από το έγγραφο που επισυνάπτω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων στην Κω , καθώς και για τις βλάβες στις υποδομές του νησιού και τις εκκλησίες.

Το έγγραφο που εστάλη στις εφημερίδες από τον κ. Χατζημάρκο και με το οποίο παραπληροφορεί το κοινό αναφέρεται σε ανάθεση στο Δήμο Κω της διαχείρισης της κρίσης και όχι σε καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών. Αφορά τα ζητήματα της έκτακτης ανάγκης και της Πολιτικής Προστασίας. Είναι η απόφαση με την οποία  κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας στο νησί και ορίζεται ο Δήμος ως υπεύθυνος για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού .

Έχει δε ισχύ μέχρι 22 Ιανουαρίου 2018. Αυτό το έγγραφο δεν έχει καμία σχέση με την ευθύνη καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών που εστάλη 28 Ιουλίου μόνο στη Περιφέρεια και όχι στο Δήμο.  Την ευθύνη της καταγραφής και εκτίμησης του ύψους των ζημιών την είχε αποκλειστικώς η Περιφέρεια όπως προκύπτει από το έγγραφο που επισυνάπτεται .

Το έγγραφο αυτό με ημερομηνία 28 Ιουλίου (7 ημέρες μετά το σεισμό) με Αρ.Πρωτ 84410 και υπογραφή του Γενικού Γραμματέα κ. Κουρουμπλή έχει αποδέκτη πρώτο απ’ όλους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε καμία περίπτωση το Δήμο Κω.
Με το έγγραφο αυτό καλείται να ενημερώσει ο κ. Περιφερειάρχης «για το κόστος των άμεσων ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό».

Στο έγγραφο αυτό που δεν συμφέρει πολιτικώς να αναφερθεί ο κ. Χατζημάρκος, εξηγεί με ποιο τρόπο θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών και ποιες ζημιές θα πρέπει να καταγραφούν. Θέτει τέλος προθεσμία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για να απαντήσει η Περιφέρεια. Είχατε κ. Περιφερειάρχη 33 ολόκληρες ημέρες και δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ και τώρα τα ρίχνετε στο Δήμο Κω και επικαλείστε έγγραφο που καμία σχέση δεν έχει με την δική σας αρμοδιότητα και ευθύνη.

Ο κ Χατζημάρκος, πρέπει να καταλάβει ότι καμία πρεμούρα δεν υπάρχει σε βάρος της Περιφέρειας όπως αναφέρει, από την πλευρά μου και θα πρέπει να χωνέψει καλά στο μυαλό του ότι «αδιάβαστος» όπως με αποκαλεί ούτε ήμουνα, ούτε θα με βρεί ποτέ. Δυστυχώς για αυτόν, έμαθα να διαβάζω στη ζωή μου για να φθάσω όπου έχω φθάσει. Προς ενημέρωσή του δε , το θέμα που έθιξα στο Ράδιο Πρώτο , χωρίς να γίνεται αναφορά σε μένα, το έχει ήδη η εφημερίδα «Σταθμός της Κω» σε πρωτοσέλιδο με τεράστιους τίτλους. Μήπως και αυτή έχουν πρεμούρα κατά της Περιφέρειας ή μήπως είναι και αυτοί αδιάβαστοι;

Για το ίδιο θέμα ο Δήμος Κω με δελτίου Τύπου, αναφέρει ότι για τη καταγραφή δεν ευθύνεται ο Δήμος Κω αλλα κάποιοι άλλοι….Και ο Δήμος αδιάβαστος είναι κ. Χατζημάρκο; Και ο Δήμος  είναι παραμυθατζής και έχει πρεμούρα κατά της Περιφέρειας ;

O κ. Περιφερειάρχης, θα πρέπει να μάθει επιτέλους να απαντάει στα θέματα που τίθενται επί της ουσίας και όχι με προσωπικές ύβρεις. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ο λαός του Αιγαίου με χιλιάδες χρόνια πολιτισμού πίσω του, απαιτεί στοιχειωδώς ένα επίπεδο στο διάλογο και όχι ύβρεις και παραπλανήσεις. Όσο δύσκολο και αν είναι για σας κ. Χατζημάρκο πρέπει να το προσπαθήσετε ».