Δήλωση - μήνυμα του Χ. Κόκκινου για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με αφορμή τις εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες (14 - 17/9/2017) για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. και απέστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες (14 - 17/9/2017) και είναι αφιερωμένες στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922, στόχο έχουν να διατηρήσουν αναλλοίωτα στη μνήμη μας τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ τις τουρκικές ορδές του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η μικρασιατική καταστροφή, με αποκορύφωμα την καταστροφή της Σμύρνης με το τραγικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο διωγμός των Ελλήνων του Πόντου, οι βιαιότητες και η ταπείνωση που έζησε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και η ήττα του ελληνικού στρατού που ήταν προϊόν του εθνικού διχασμού, της κόπωσής του και της απομόνωσης της Ελλάδας, μας στέλνουν διαχρονικά μηνύματα.

Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Να αποτινάσσουμε το καταστροφικό ζιζάνιο του διχασμού, να διδαχτούμε από τα λάθη μας και με τις πράξεις μας να στηρίζουμε και να τιμούμε την πατρίδα μας.

Η Ιστορία γράφεται και δεν παραγράφεται, ούτε παραχαράσσεται. Η Ελλάδα έχει πλούσια Ιστορία με πολλές σελίδες δόξας, όμως και με εθνικές τραγωδίες (Μικρά Ασία, Κύπρος κ.ά.). Είναι απαίτηση των καιρών να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας την Ιστορία της πατρίδας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες που περνά το τόπος μας. Λαός που δε γνωρίζει την Ιστορία του, δεν έχει μέλλον.»