Απανωτοί οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις των νησιών μας

Μετά τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Ρόδου, και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, εκφράζει τις διαμαρτυρίες του στο διοικητή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων για τους απανωτούς ελέγχους που δέχονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις στα νησιά μας.

Ο κ. Πάππου ζητά να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι ( για τους οποίους το επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο) με σχεδιασμό και συνεννόηση των διαφορετικών κλιμακίων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα επαναλαμβανόμενων ελέγχων και αλληλοεπικάλυψης στις ίδιες επιχειρήσεις, οι οποίες υπό αυτές τις συνθήκες έχουν πλέον στοχοποιηθεί.
Στην επιστολή του προς το διοικητή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Διοικητά, με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις έντονες διαμαρτυρίες και τη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων – μελών μας, αναφορικά με τη συχνότητα και τον αριθμό των  ελέγχων που διενεργούνται ανά μικρά τακτά χρονικά διαστήματα, από διαφορετικά κλιμάκια - προερχόμενα από διαφορετικές περιοχές της χώρας μας - στις ίδιες επιχειρήσεις.  

Συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου έχει δεχθεί συστηματικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα από διαφορετικά κλιμάκια, προερχόμενα κάθε φορά και από άλλη περιοχή της Ελλάδος. 

Αντιλαμβάνεστε ότι η συχνότητα αυτών των ελέγχων δημιουργεί θέματα δυσλειτουργίας των επιχειρήσεων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι έλεγχοι αυτοί δύνανται να διαρκέσουν περισσότερο της μίας ημέρας.

Αποτελεί παράλογο η ίδια επιχείρηση να υποδέχεται κάθε τόσο, κλιμάκιο, άλλοτε από την Αθήνα, άλλοτε από την Κρήτη ή τη Ρόδο, διακόπτοντας την ομαλή λειτουργία της για να ανταποκριθεί και να υποβληθεί σε έλεγχο, χωρίς καμία βεβαίωση παραβάσεως.

Οι ιδιοκτήτες, οι επιχειρηματίες και το προσωπικό των επιχειρήσεων που δέχονται τους συνεχόμενους ελέγχους απασχολούνται από τα κλιμάκια, αντί να επικεντρώνονται στην εκτέλεση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και εργασίας, η οποία είναι αυτή που θα φέρει έσοδα στα ταμεία του Κράτους και όχι οι έλεγχοι – οι οποίοι μπορεί να φέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ιστορικά και διαχρονικά είναι αντίθετο προς κάθε είδους φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή (φαινόμενα που έχουν ενταθεί και εξαιτίας της συνεχούς πρόσθεσης νέων φορολογικών βαρών  και  δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς προς τους Νόμους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις). Η επιχειρηματική μας κοινότητα, δεν αμφισβητεί  την αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Δεν καλλιεργούμε την ατιμωρησία. 

Ζητούμε οι συγκεκριμένοι επιβεβλημένοι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με σχεδιασμό και συνεννόηση των διαφορετικών κλιμακίων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα επαναλαμβανόμενων ελέγχων και αλληλοκάλυψης στις ίδιες επιχειρήσεις.   Ο επιχειρηματικός κόσμος της Δωδεκανήσου, βέβαιος για την κατανόησή σας, αναμένει  την άμεση ανταπόκρισή σας».
Με εκτίμηση,
Γιάννης Πάππου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου