Η ζωή είναι μια έκφραση του νου

Το 1984 ο Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, ένας εμπνευσμένος γκούρου, στο πλαίσιο περιοδείας του σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνοδευόμενος από τους μαθητές του, επισκέφθηκε και την Ρόδο και μίλησε στην πόλη μας για  την «Εσωτερική και την Εξωτερική Γιόγκα».

Μετά από 33 χρόνια η μαθήτριά του και ιδρύτρια του Σατυανάντα Άσραμ Ελλάδος, Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, MasterofYoga, επισκέπτεται ξανά την Ρόδο στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων δράσης της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα στην Ελλάδα.

Αυτή η σημαντική δασκάλα της γιόγκα θα δώσει δημόσια ομιλία με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 19.00-21.00 στον ίδιο τόπο που είχε μιλήσει και ο γκουρου της, στην Ρόδο στο ξενοδοχείο Grand Hotel, με θέμα «Γιόγκα: Η Επιστήμη της Ζωής».

Λίγα λόγια για την Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι
Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Master της γιόγκα (YogaAcharya), είναι διδάσκαλος της γιογκικής επιστήμης. Το 1977 ίδρυσε το Κέντρο Γιόγκα στην Παιανία  (Σατυανάντασραμ Ελλάδος, www.satyanandayoga.gr) και από τότε ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να διαδώσει το μήνυμα του πνευματικού της δασκάλου, ΣουάμιΣατυανάνταΣαρασουάτι, στους ανθρώπους όλων των χωρών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών. Το 1993 αναγνωρίστηκε ως Γιόγκα Ατσάρυα (Master of Yoga) από την IYFM (International YogicFellowshipMovement). Είναι διοικητικό μέλος της SYAE (Satyananda YogaAcademy Europe). Το 2014 δημιούργησε την Πανελλήνια Ένωση Εισηγητών γιόγκα που έχουν εκπαιδευτεί στο σύστημα Σατυανάντα (HAISY).

Σουάμι Σιβαμούρτι, μιλήστε μας για το Κέντρο Γιόγκα Σατυανάντα Άσραμ που έχετε ιδρύσει στην Παιανία. Τι είναι, πότε ξεκίνησε, ποιο είναι ο στόχος του.
Το Σατυανάντασραμ δημιουργήθηκε το 1977 και είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς.  Εγκαινιάστηκε από τον ΣουάμιΣατυανάνταΣαρασουάτι το 1985.
Από τη σύστασή του μέχρι σήμερα έχει εκατοντάδες μέλη, Έλληνες και ξένους. Το Σατυανάντασραμ βρίσκεται κοντά στην Αθήνα στους πρόποδες του Υμηττού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Παιανία. Περιλαμβάνει το άσραμ και τρία Διαλογιστικά Κέντρα Σατυανάντα Γιόγκα, στην Αθήνα, Παιανία και Θεσσαλονίκη. Ως ένα από τα πρώτα του είδους του στην Ευρώπη, το άσραμ παρέχει την δυνατότητα σε κάποιον να μείνει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζήσει από κοντά τα οφέλη του παραδοσιακού γιογκικού τρόπου ζωής καθώς επίσης να παρακολουθήσει ποικιλία σεμιναρίων σε θέματα σχετικά με τη γιόγκα (σεμινάρια χάθα γιόγκα, σεμινάρια αποτοξίνωσης, σεμινάρια συναισθηματικής διαχείρισης, σεμινάρια εμβάθυνσης στην γιόγκα και διαχείρισης του νου, νάντα γιόγκα, κουνταλίνι γιόγκα, κάρμα γιόγκα, σεμινάρια διαλογισμού και άλλα). Εδώ, μπορεί επίσης κάποιος να εκπαιδευτεί στη Σαννυάσα - έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση σε υποψήφιους εισηγητές στο σύστημα Σατυανάντα. Το Σαντυαναντασραμ Ελλάδος συνδέεται με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Επιστήμη της Γιόγκα (BiharYogaBharati, BYB), στο Μονγκύρ, του Μπιχάρ, της Ινδίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την περιοδεία που κάνετε φέτος στην Ελλάδα. Πώς ξεκίνησε η σκέψη. Ποιο είναι το πρόγραμμα της περιοδείας;
Φέτος, γιορτάζονται τα 40 χρόνια της Σατυανάντα γιόγκα στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, κατά τη διάρκεια του 2017, θα πραγματοποιηθούν σειρά δημόσιων ομιλιών με θέμα "Γιόγκα: η Επιστήμη της Ζωής". Οι ομιλίες έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα και ελεύθερη είσοδο. Ήδη έχουμε περιοδεύσει στην Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Πάτρα, Σπάρτη, Μυτιλήνη και Καλαμάτα. Και τώρα είμαστε στο νησί της Ρόδου. Θα ακολουθήσει η Αθήνα (Χαϊδάρι), Λαμία, Λάρισα και Ιωάννινα.Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν με ένα μεγάλο εορταστικό Φεστιβάλ Σατυανάντα Γιόγκα, που θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα.

Πείτε λίγα λόγια γενικά για την γιόγκα.
Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια παγκόσμια κουλτούρα, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων, πάνω από 5.000 έτη πΧ. Έχει αποδειχθεί με ευρήματα ότι υπήρξε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς (Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής) και διατηρήθηκε στην Ινδία μέχρι και σήμερα.  Είναι επιστήμη και μέσω των τεχνικών της μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τους προσωπικούς του περιορισμούς, να επιφέρει αρμονία και ισορροπία στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα και να αφυπνίσει το λανθάνον δυναμικό μέσα του. Αρχικά με την τακτική άσκηση στην γιόγκα σε μια σχολή γιόγκα, μπορεί κανείς να αναπτύξει καλή υγεία, ζωτικότητα και ευεξία και σταδιακά  να απομακρύνει την ένταση και το άγχος στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.  Στην συνέχεια, όταν η γιόγκα μεταφερθεί στην καθημερινή μας ζωή τότε αρχίζουμε να ζούμε πιο συνειδητά. Γινόμαστε πιο ικανοί να διατηρούμε την εσωτερική μας ισορροπία σε αντίξοες καταστάσεις, να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα «ανεβοκατεβάσματα» της ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Τέλος, για κάποιον που θα ήθελε να εμβαθύνει στη πρακτική της γιόγκα, μπορεί να αρχίσει να αφυπνίζει το λανθάνον δυναμικό του, που κορυφώνεται στο τελικό στόχο της γιόγκα, στην ανακάλυψη του αληθινού μας Εαυτού.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στις ασκήσεις της γιόγκα και στα άλλα είδη ασκήσεων;
Στην γιόγκα είναι πιο σωστό να μην χρησιμοποιείται η έκφραση «άσκηση γιόγκα». Αλλά ο όρος «στάση» ή «γιόγκικη στάση» ή «άσανα» ή «γιογκάσανα». Οι γιογκάσανας αναφέρονται συχνά ως μια μορφή γυμναστικής. Δεν είναι γυμναστικές ασκήσεις αλλά τεχνικές που τοποθετούν το φυσικό σώμα σε στάσεις οι οποίες καλλιεργούν την επίγνωση, τη χαλάρωση, τη συγκέντρωση και το διαλογισμό. Ένα μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι η ανάπτυξη της καλής υγείας μέσω του τεντώματος, της μάλαξης και της διέγερσης των βιοενεργειακών (πρανικών) καναλιών και των εσωτερικών οργάνων.  Αν και η άσανα δεν είναι γυμναστική, συμπληρώνει τη γυμναστική. Η γυμναστική επιβάλλει μια ευεργετική ένταση στο σώμα. Υπάρχουν αρκετές διαφορές στον τρόπο που οι άσανας και η γυμναστική επηρεάζουν τις σωματικές λειτουργίες.


Όταν εκτελούνται γιογκάσανας, η αναπνοή και ο μεταβολισμός επιβραδύνονται, η απορρόφηση οξυγόνου και η θερμοκρασία του σώματος πέφτουν, ενώ κατά τη διάρκεια της γυμναστικής η αναπνοή και ο μεταβολισμός επιταχύνονται, η απορρόφηση οξυγόνου αυξάνεται και  το σώμα ζεσταίνεται. Επιπλέον οι άσανα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν ειδική επιρροή στους αδένες και στα εσωτερικά όργανα. Μεταλλάσσουν την ηλεκτροχημική δράση του νευρικού συστήματος και το δυναμώνουν, κάτι που βοηθάει τον σύγχρονο άνθρωπο να ανταπεξέλθει στις πιέσεις και τις απαιτήσεις της ζωής.

Ποια οφέλη μπορεί να έχει κανείς από την γιόγκα και ας μιλήσουμε για την χάθα γιόγκα που είναι και η πιο διαδεδομένη.
Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χάθα γιόγκα γίνονται μια σειρά από άσανα, στάσεις του σώματος, σε συγχρονισμό με την αναπνοή. Οι πρακτικές επιλέγονται έτσι ώστε να ασκηθεί κάθε σημείο του σώματος και να εναρμονιστούν οι λειτουργίες των ενδοκρινών αδένων, τα εσωτερικά όργανα και τα διάφορα συστήματα του σώματος, όπως το καρδιοαγγεακό σύστημα, το πεπτικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι άσανας είναι ισομετρικές ασκήσεις. Η ένταση στους μύες διατηρείται για μια μικρή χρονική περίοδο, βελτιώνοντας την καρδιοαγγειακή κυκλοφορία, την φυσική κατάσταση και η αιμοστατική πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όταν βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος οι μύες απελευθερώνονται από την ένταση, καθώς ο νους εστιάζεται στην αναπνοή και στην εφαρμογή της επίγνωσης σχετικά με την λειτουργία του σώματος και του νου. Το νευρικό σύστημα ηρεμεί, το στρες και το άγχος μειώνονται. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι η πνευματική ηρεμία και η αίσθηση ευεξίας.

Η γιόγκα έχει και θεραπευτική πλευρά ;
Η γιόγκα είναι μια επιστήμη βαθιά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη υγεία και την κατάσταση του νου. Επιστημονικές μελέτες συνεχώς αποκαλύπτουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σε πολλές ασθένειες, όπως οι ρευματισμοί, η ισχιαλγία και το άσθμα.
Το σύστημα της γιόγκα φτάνει στο εσωτερικό σύστημα του σώματος και όχι απλώς στα εξωτερικά συστήματα. Το εξωτερικό είναι αυτό που μελετάει η σύγχρονη επιστήμη, ανατομία και φυσιολογία. Στο εσωτερικό σύστημα, η γιόγκα μιλάει για δύο δυνάμεις στο φυσικό σώμα. Αυτές έχουν τη μορφή ενεργειακών ροών και ελέγχουν κάθε όργανο και μόριο αυτού του σώματος. Το ένα σύστημα ελέγχει τις νοητικές και το άλλο τις ζωτικές λειτουργίες. Και τα δύο πρέπει να είναι σε πλήρη αρμονία, γιατί όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ τους, το φυσικό σώμα ασθενεί.
Οι διάφορες τεχνικές της γιόγκα επιφέρουν την εξισορρόπηση αυτών των δύο ενεργειών.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ψυχοσωματικών ασθενειών. Μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει;
Σύμφωνα με τη γιογκική αντίληψη, η ασθένεια είναι μία κατάσταση που βιώνεται στο σώμα, αλλά υπάρχει μέσα στο νου. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει μέσω των πρακτικών της Χάθα Γιόγκα και του διαλογισμού, οι οποίες λειτουργούν τόσο στο σώμα όσο και στο νου, όπου και ξεριζώνουν την πραγματική αιτία της ασθένειας.
Όταν η αιτία βρίσκεται πολύ βαθιά είναι αναγκαίο, παράλληλα με τη Χάθα Γιόγκα, να υιοθετηθούν και τεχνικές διαλογισμού. Ασθένειες, όπως ο καρκίνος, γεννώνται μέσα στο νου, εκδηλώνονται όμως στο σώμα, ύστερα από μεγάλη χρονική περίοδο.

Έχει ηλικία η γιόγκα, έχει περιορισμούς ηλικιακούς ;
Μπορεί κάποιος να αρχίσει σε ηλικία 8 ετών και να συνεχίσει μέχρι οποιαδήποτε ηλικία, ανάλογα με την σωματική του υγεία. Υπάρχουν μορφές γιόγκα που μπορούν να γίνουν ακόμη και από κάποιον που είναι παρά πολύ αδύναμος σωματικά.

Και τι τύπος ανθρώπου πρέπει να είσαι για να κάνεις γιόγκα ;
Όλοι οι τύποι ανθρώπων μπορούν να κάνουν γιόγκα, αρκεί να ενδιαφέρονται. Υπάρχουν τεχνικές για όλες τις ιδιοσυγκρασίες. Βέβαια, ο λόγος που κάποιος κάνει γιόγκα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο στόχος διαφέρει. Για παράδειγμα άλλος κάνει γιόγκα για υγεία, άλλος για καλή σωματική κατάσταση, για ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος, για συγκέντρωση του νου, για επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων, για διαλογισμό, για γνώθι σαυτόν.

Πώς βλέπει κανείς τις δυσκολίες της ζωής μέσα από το πρίσμα της γιόγκα ;
Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον γκούρου μου, τον ΣουάμιΣατυανάντα, μου είπε «ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή σου θα είναι θετικό. Τίποτε δεν θα είναι αρνητικό. Όλα θα συμβαίνουν για το καλό σου». Σε εκείνη την εποχή της ζωής μου αυτή η δήλωση ήταν τόσο εξωφρενική, που δεν την λησμόνησα ποτέ. Καθώς εμβάθυνα στις διδασκαλίες της γιόγκα και άρχιζα μα κατανοώ τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος, οι συνέπειες των σχολίων του αποσαφηνίζονταν. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δοκιμασίες και αναποδιές στη ζωή μας, τότε είναι που γινόμαστε δυνατοί. Πρόκειται για προκλήσεις οι οποίες είτε μας διαπλάθουν είτε μας συντρίβουν. Οι διδασκαλίες της Σατυανάντα Γιόγκα παρέχουν τα εργαλεία για να καταστήσουμε ενεργά αυτά τα διδάγματα του ΣουάμιΣατυανάνατα, έτσι ώστε οι δυσκολίες της ζωής να μην μας συντρίβουν. Αλλά να μας διαπλάθουν.

Υπάρχει κάποια απλή τεχνική που να βοηθάει να αποκτήσουμε ήρεμο νου;
Ο πιο απλός τρόπος επίτευξης ηρεμίας του νου, που είναι εύκολος και κατανοητός, είναι η παρατήρηση της ίδιας της φυσικής αναπνοής σας. Αναπνέετε από τότε που γεννηθήκατε, και τις 24 ώρες, αλλά ασυνείδητα. Η αναπνοή συνδέεται με την ζωτική δύναμη κι όταν εισπνέετε και εκπνέετε θα πρέπει να το παρατηρείτε. Η παρατήρηση της ίδιας της αναπνοής σας για 10 λεπτά το πρωί, κάθε πρωί, θα σας χαρίσει ηρεμία και αταραξία του νου.

Τι είναι ο διαλογισμός ; Γιατί να κάνει κάποιος διαλογισμό;
Ο διαλογισμός είναι η πιο δυνατή κατάσταση του νου.
Είναι το αποτέλεσμα της εστίασης σε ένα σημείο. Ο διαλογισμός είναι μια εμπειρία στην οποία αρχίζετε να βλέπετε την πραγματικότητα μέσα σας.
Η πιο σημαντική πλευρά του για τον καθημερινό άνθρωπο είναι η απελευθέρωση της νοητικής έντασης. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό για να γίνετε πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί.
Με τις διαλογιστικές τεχνικές σιγά σιγά αλλάζει ο ρυθμός των κυμάτων του εγκεφάλου από Βήτα σε Άλφα. Όταν έρχεται ο ρυθμός Άλφα αρχίζετε να νοιώθετε μέσα σας ήρεμοι και αποκτάτε μια πιο ήρεμη προσέγγιση στις διάφορες καταστάσεις της ζωής. Υπάρχουν και άλλοι ρυθμοί, ο Θήτα και ο Δέλτα, που εκπέμπονται σε βαθιές καταστάσεις διαλογισμού.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τον διαλογισμό. Μπορεί να είναι για την απόκτηση της νοητικής ηρεμίας, την ανακάλυψη της βαθύτερης αλήθειας της ζωής, την αφύπνιση των κέντρων του εγκεφάλου που κοιμούνται, την ανάπτυξη υψηλών ικανοτήτων ή την εμπειρία της ένωσης με τον αληθινό μας εαυτό. Κάθε άτομο έχει τον δικό του προσωπικό λόγο.

Μπορεί ένας σύγχρονος άνθρωπος να αποσύρεται σε ένα ήρεμο μέρος και να διαλογίζεται, όταν η καθημερινότητα τον συνθλίβει και δεν μπορεί να βρει πουθενά την ηρεμία του ;
Ο γκούρου μου λέει ότι, όταν κανείς φτάσει στο στάδιο της συγκέντρωσης, τότε έχει την εμπειρία της απόλυτης ηρεμίας κι ας βρίσκεται στην μέση της αγοράς. Αλλιώς δεν μπορεί να βιώσει την ηρεμία ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη κορυφή του βουνού. Δεν υπάρχει ηρεμία στα Ιμαλάια ούτε θόρυβος μέσα στον κόσμο. Όπου και αν είσαι η ηρεμία είναι μέσα σου, στην έκφραση του νου σου.
Άρα δεν χρειάζεται να πάτε στην κορυφή των Ιμαλαίων, ούτε να είστε ήδη ήρεμος για να κάνετε διαλογισμό.
Η ηρεμία του νου θα έρθει με τις συστηματικές πρακτικές χαλάρωσης, συγκέντρωσης και διαλογισμού, που υπάρχουν στην επιστήμη της γιόγκα.
Η ζωή είναι μια έκφραση του νου. Ας μετατρέψουμε την ποιότητα του νου μας σε θετικότητα, δημιουργικότητα και αισιοδοξία, τότε ολόκληρη η εμπειρία της ζωής αλλάζει επίσης.  Η γιόγκα δίνει αυτή την σπίθα της έμπνευσης.