Η ίδια η Τουρκία δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της!

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Πότε επιτέλους θα αφυπνιστούν οι Φίλοι και Εταίροι μας Ευρωπαίοι, και θα κατανοήσουν ότι όπως ο ίδιος ο Ερντογάν δηλώνει με τις πάσης φύσεως και προς πάσα κατεύθυνση προκλητικότητές του, έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και εντιμότητας.

Οι παραβιάσεις κατάντησαν καθημερινό φαινόμενο και οι λεκτικές προσβολές και ύβρεις του Ερντογάν προς όλους τους Πολιτισμένους ηγέτες και λαούς της Δύσης, εντείνονται. Ο Πρόεδρος Τραμπ, επίσης έχει δεχθεί από τον Ερντογάν προσωπικές προσβολές και προκλήσεις, όπως και για τη χώρα του κι ακόμα τον υπομένει;!

Συχνά-πυκνά, μας δηλώνει ο Ερντογάν, ότι δεν αναγνωρίζει τη «Συνθήκη της Λωζάνης», κι ας έχει φαρδιά-πλατιά και την υπογραφή κάποιου προκατόχου του. Καλό θα είναι, όλοι μας να γνωρίζουμε τα σημαντικότατα άρθρα που υπερψηφίστηκαν και υπογράφηκαν στην περίφημη «Συνθήκη Λωζάνης» το 1923 στη Λωζάνη και βέβαια, είχαν συνυπογράψει η Τουρκία και η Ελλάδα.

Στο Άρθρο 12 της «Συνθήκης της Λωζάνης», κατηγορηματικά και ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Ελληνική θαλάσσια κυριαρχία σε όλο το Αιγιακό Αρχιπέλαγος και η Τουρκία δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα σ’ αυτό. Στο Άρθρο 12, διατυπώνεται επίσης ότι: «Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης συνθήκης, αι νήσοι οι κείμεναι εις μικρότερον απόστασιν των τριών μιλίων της Ασιατικής ακτής παραμένουν υπό Τουρκικήν κυριαρχίαν».

Είναι σαφέστατη και κατηγορηματική διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης, τεκμαίρεται και αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό, ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο και μάλιστα πανηγυρικά, ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα μόνο και μέχρι και τα τρία (3) μίλια από τις ακτές της.  Δηλαδή,  η θαλάσσια κυριαρχία της, εκτείνεται αποκλειστικά μέσα στη ζώνη των τριών (3) μιλίων. Και είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο, ότι από τα τρία (3) μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, αρχίζει η Ελληνική κυριαρχία.

Τα Ίμια, απέχουν από τις Τουρκικές ακτές 3 μίλια και 800 μέτρα. Συνεπώς,  τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα, εφόσον αποδεδειγμένα βρίσκονται μέσα στην Ελληνική Θαλάσσια Κυριαρχία και η Τουρκία, η οποία τα επιβουλεύεται δεν έχει καμιά απολύτως νομική και ηθική δικαιοδοσία πάνω σ’ αυτά.

Στο Άρθρο 15, αναφέρεται ότι η Τουρκία παραιτείται από κάθε δικαίωμά της στα Δωδεκάνησα, τα οποία και εκχωρεί στην Ιταλία. Στο άρθρο 16, δηλώνει επίσης ότι η Τουρκία παραιτείται από κάθε δικαίωμά της πάνω στα εδάφη των νησιών, τα οποία βρίσκονται έξω από το όριο των τριών (3) ναυτικών μιλίων.

Αδιάψευστα λοιπόν, από τις προαναφερόμενες σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923,  που υπέγραψαν και οι Τούρκοι, μετά την καταστροφή του 1922, αποδεικνύεται ότι η Τουρκία, έχει συνυπογράψει με τη χώρα μας  πως δεν έχει κανένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ πάνω στο πανάρχαιο και Ελληνικότατο Αιγαίο, ούτε στον θαλάσσιο ούτε στον υποθαλάσσιο χώρο.

Έτσι και οι διεκδικήσεις πάνω στην υφαλοκρηπίδα και οι παραβιάσεις της Τουρκίας πάνω στο Αιγαίο, είναι εντελώς παράνομες και πρέπει να καταγγέλλονται, στον Πολιτισμένο Κόσμο, Ευρώπη, ΗΠΑ, και εύλογη είναι η επίσημη θέση της Ε.Ε. πως δεν μπορεί να συνυπάρξει με λόγο και πράξη υβριστές, των Δημοκρατικών Καθεστώτων και κρατών, πόσο μάλλον όταν δεν σέβονται ούτε τις ίδιες τους τις υπογραφές.