Η νέα στρατηγική κατά του εμφράγματος

Tου καθηγητή
Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Με βάση τα νεότερα φάρμακα κατά του εμφράγματος που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο και εφόσον τα αποτελέσματα των αντίστοιχων πολυκεντρικών μελετών Cantos και Compass επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, η στρατηγική κατά του εμφράγματος θα αναθεωρηθεί πλήρως.

Μέχρι τώρα η σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή το να μη μεγαλώνει και να μη σπάζει, γινόταν με τις στατίνες που αφενός ελάττωναν την LDL (κακή) χοληστερίνη και αφετέρου προστάτευαν την πλάκα από τη φλεγμονή. Με στόχο να σταθεροποιηθεί η αθηρωματική πλάκα και να μην υποστεί ρήξη που τελικώς οδηγεί στη δημιουργία του θρόμβου και την εγκατάσταση του εμφράγματος προστίθενται στις στατίνες δύο νέα φάρμακα.

Το Canacicumab, που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ιντερλευκίνης 1β, και το Rivaroxaban, ένα νέο αντιπηκτικό φάρμακο που σε συνδυασμό με την ασπιρίνη αποτρέπει τη δημιουργία του θρόμβου με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

Το επαναστατικό στοιχείο σε όλη αυτή την ιστορία είναι η χρησιμοποίηση ενός ανοσοβιολογικού φαρμάκου που καταστέλλει τη φλεγμονή της αθηρωματικής πλάκας, η οποία θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες που προκαλούν τη ρήξη της και τη δημιουργία του θρόμβου.

Το φάρμακο αυτό ως ανοσοβιολογικό φάρμακο βρέθηκε στην ίδια μελέτη ότι προφυλάσσει από τον καρκίνο και ιδιαίτερα τον καρκίνο του πνεύμονα.

Με τους συνδυασμούς αυτούς η αθηρωματική πλάκα σταθεροποιείται με την ελάττωση της LDL χοληστερίνης λόγω της δράσης των στατινών και των μονοκλωνικών αντισωμάτων αντίστοιχα.

Έτσι η αθηρωματική πλάκα κινδυνεύει λιγότερο να να ραγεί (σπάσει) και εάν ραγεί η δημιουργία του θρόμβου αποτρέπεται με τον συνδυασμό ασπιρίνης - Rivaroxaban. Έτσι τα εμφράγματα θα είναι απείρως λιγότερα και οι επιπλοκές τους, μεταξύ των οποίων και ο αιφνίδιος θάνατος, θα ελαττωθούν εντυπωσιακά. Ακολούθως, εάν παρ’ όλα αυτά δημιουργηθεί έμφραγμα, η χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων σε συνδυασμό με αγγειοπλαστική (μπαλόνι - stent) μέσα στην πρώτη ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων θα ελαχιστοποιήσει ή θα μηδενίσει το μέγεθος του εμφράγματος.

Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια. Έτσι, τα αποτελέσματα που αναμένονται με τη νέα στρατηγική ως συμπλήρωμα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης αναμένεται να είναι θεαματικά.