Κ. Μητσοτάκης : Αύξηση συντελεστή δόμησης για τον Τουρισμό, 20% φόρος, 5% φόρος μερισμάτων

Την άμεση ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς όμως παρωχημένες αγκυλώσεις και την παροχή κινήτρων συντελεστή δόμησης για όσες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων τους, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη ομιλία του στην ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «δεύτερη κατοικία» και είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προσφέρει ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.

Σε επίπεδο γενικότερης οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε φόρο εισοδήματος 20% και φόρο μερσμάτων 5% στις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει άμεση απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Η ομιλία

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινώ από τις νέες δουλειές και από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο η πολιτική αλλαγή.  Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη Kυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής. Μια Κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων. Μια Κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία. Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Kυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί».

Για την φορολογία τόνισε: «Το δεύτερο νομοσχέδιο  αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο ζήτημα των φορολογικών συντελεστών.  Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά και για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ.  Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας  με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και προτείνουμε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.  Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Απλοποίηση διαδικασιών

Για την απλοποίηση των διαδικασιών ανέφερε: «Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της.  Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Σπάμε το μονοπώλιο του Κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.α.  Παράλληλα, βελτιώνουμε ριζικά το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές».

Ο Τουρισμός

Για τον Τουρισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Έχω παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο μας για τον τουρισμό. Αναφέρω ενδεικτικά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια.  Την άμεση ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς όμως παρωχημένες αγκυλώσεις.  Την παροχή κινήτρων συντελεστή δόμησης για όσες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων τους. Και βέβαια συνδέουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τον ανεκτίμητο και αναξιοποίητο θησαυρό μας.

Προτάσσουμε ιδιαίτερα την «δεύτερη κατοικία» προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας.  Όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δύο λόγια ακόμα για την αγορά ακινήτων: Όλοι γνωρίζουμε ότι το απόθεμα των κατοικιών στη χώρα μας είναι παλιό, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία του με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο «πράσινα» και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας  είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης  που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».

«Άνοιγμα» Μητσοτάκη στην Κίνα

Τη χαρά του για το γεγονός ότι από το τέλος του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει απευθείας αεροπορική πτήση στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι περιμένει περισσότερους Κινέζους τουρίστες και περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα από κινεζικές εταιρίες, κατά την επίσκεψη του στο Περίπτερο της Κίνας που είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Να φέρουμε τους δύο πολιτισμούς κοντά. Είμαι χαρούμενος που θα υπάρχει μια απευθείας αεροπορική πτήση Αθήνα-Πεκίνο, κάτι για το οποίο δουλέψαμε πολύ για πετύχουμε. Αναμένουμε πολλούς περισσότερους Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα, αναμένουμε πολλές περισσότερες επενδύσεις από κινεζικές εταιρίες ειδικά στις υποδομές. Η Κίνα έχει γίνει ηγέτης σε πολλά τεχνολογικά πεδία αρκετά εκ των ποίων είναι σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.


Πηγή: http://money-tourism.gr