Τουρκικά αεροσκάφη έκαναν 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο

Συνολικά 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έκαναν σήμερα Τρίτη τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν προηγουμένως καταθέσει σχέδια πτήσης. 

Οι 34 από τις 42 παραβιάσεις έγιναν από δύο τουρκικά αεροσκάφη CN-235. Πρόκειται για αεροσκάφη με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία πετούν σε μεγάλο ύψος και συνήθως κινούνται στον άξονα Βορράς-Νότος σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Αιγαίου. 

Πληροφορίες που έχει το protothema.gr  αναφέρουν ότι σήμερα, ίσως για πρώτη φορά απ' όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία άρχισε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και με αεροσκάφη CN-235, ένα ζευγάρι οπλισμένων τουρκικών F-16 συνόδευε ένα από τα δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. 
Τα άλλα δύο ζεύγη τουρκικών F-16 που εμφανίστηκαν σήμερα στο Αιγαίο δεν ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος.

Τα σημερινά... στατιστικά του ΓΕΕΘΑ κατέγραψαν οκτώ τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο (τρία ζεύγη F-16 και τα δύο CN-235), κάνοντας 42 παραβιάσεις, στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Η καταγραφή αναφέρει ότι σημειώθηκαν πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας αφού η μέτρηση δεν γίνεται ανά αεροσκάφος αλλά για κάθε είσοδο σχηματισμού.

Πηγή: protothema.gr