Θα μας αλλάξει τα...  φώτα ο δήμος Ρόδου!

Τις διαδικασίες για το μεγαλύτερο έργο στον τομέα της ενέργειας που έχει γίνει στο νησί της Ρόδου, με την αντικατάσταση περίπου τριάντα χιλιάδων λαμπτήρων τεχνολογίας LED, ξεκινάει ο Δήμος της Ρόδου, μετά την απόφαση που πήρε χθες (κατά πλειοψηφία) στην έκτακτη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο.

Η εισήγηση που ήρθε για έγκριση με τη μορφή του κατεπείγοντος, από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, είχε ως θέμα: «Ενεργειακή Αναβάθμιση - Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities (Ευφυείς πόλεις), με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου».

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων έργων που θα ενταχθούν στον κατάλογο ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης. Στόχος του Δήμου είναι το έργο αυτό, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει το σύνολο της ευθύνης και του ρίσκου, να δημοπρατηθεί μέσα στο 2017 και να ολοκληρωθεί το 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη χθες, ο Δήμος Ρόδου, ξεκινάει την ωρίμανση του έργου, με στόχο να αναζητήσει υπηρεσίες και χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων (σ.σ. οδοφωτισμός), παράλληλα με την συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια, μέσω ανοιχτού, διεθνή διαγωνισμού.

Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Χατζηδιάκος, ανέφερε ότι η πρόταση που θα κατατεθεί αφορά στον σχεδιασμό της αντικατάστασης του συνόλου του φωτισμού που ανήκει στο Δήμο, δηλαδή πλην του επαρχιακού και του εθνικού οδικού δικτύου, και πρόκειται για ένα θέμα που τους απασχολεί από την αρχή της θητείας.

Τόνισε, ακόμη, ότι μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης του δικτύου του οδοφωτισμού, θα επιτευχθεί η βελτίωση του δημοτικού φωτισμού, η εξοικονόμηση ενέργειας, η περιστολή του λειτουργικού κόστους και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλώνοντας ότι «ο Δήμος Ρόδου συνεπής στους στόχους του για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τοπικών κοινοτήτων του νησιού ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο έργο στον τομέα της ενέργειας».

Σημείωσε, ακόμη, ότι απέφυγαν να εντάξουν στην πρόταση τη Μεσαιωνική Πόλη επειδή απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις και ανέφερε ότι το Μνημείο έχει τώρα 3500 λαμπτήρες ενώ είχε ξεκινήσει με 400! Ένα σημαντικό στοιχείο που ανέφερε, επίσης, ο Δήμαρχος είναι ότι, με το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να εξοικονομήσει ο Δήμος 6 εκατομμύρια ευρώ και αν προσθέσει κανείς σ’ αυτά και τα 3,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από την Περιφέρεια για το Εθνικό Θέατρο, είναι ένα σημαντικό ποσό για την αποκατάστασή του.

Στη συνέχεια, ο τεχνικός σύμβουλος της Εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη του έργου, ο κ. Γιάννης Γιάνναρος, έκανε στο Σώμα μία  λεπτομερή παρουσίαση της χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του έργου. Κατά την παρουσίαση, ο κ. Γιάνναρος ανέφερε ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας αλλά και με το μέγεθος της εξοικονόμησης που θα γίνει όταν οι λαμπτήρες αντικατασταθούν με λάμπες LED.

Μεταξύ άλλων, ο εμπειρογνώμονας χαρακτήρισε το έργο αρκετά μεγάλο και είπε ότι ακριβώς επειδή η Ρόδος είναι ένα πολύ τουριστικό μέρος το έργο είναι και εμπορικό, δηλαδή αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, αυτό που ανέφερε ότι ο Δήμος Ρόδου θα έχει μηδέν κόστος αφού όλη η δουλειά θα γίνει με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που ανέφερε στη συνέχεια: Σήμερα, ο Δήμος καταναλώνει 21 εκατ. κιλοβατώρες το χρόνο,  βγάζοντας έξω την Παλιά Πόλη, στην πραγματικότητα είναι περί τα 17-18 εκατ. κιλοβατώρες. Το κόστος ενέργειας για το Δήμο το 2016 ανήλθε στα 2 εκατ. 352 χιλιάδες ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πληρώνει αρκετά περισσότερα.

Εάν, όμως, εξορθολογήσουν το σύστημα, θα προκύψει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για το Δήμο, της τάξεως του 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, εάν αντικατασταθούν με LED αυτά τα 29.550 φωτιστικά σημεία, θα εξοικονομήσει 11 εκατ. 150 χιλιάδες ευρώ συνολικά.

Μάλιστα, εάν υπολογίσει κανείς το λειτουργικό κόστος που είχε ο Δήμος, δηλαδή για αντικατάσταση λαμπτήρων, προμήθειες, καύσιμα μετακινήσεις προσωπικού κτλ., αυτό φθάνει τα 600 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο κ. Γιάνναρος, ο Δήμος θα εξοικονομήσει 9 εκατ. ευρώ στα δώδεκα χρόνια χωρίς να κάνει τίποτα!

 

Το δημοτικό συμβούλιο
Θετικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εκτός από την ποιότητα του φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στο αισθητικό αποτέλεσμα, κάτι που θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είπε, ακόμη, ότι το θέμα του φωτισμού στη Ρόδο ήταν παρατημένο εδώ και χρόνια και ότι ήταν πεφωτισμένη και με κακή αισθητική.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι το masterplan θα έπρεπε να είχε δοθεί στους επικεφαλής, έκανε αρκετές ερωτήσεις και παρατηρήσεις, ωστόσο ψήφισε υπέρ συμφωνώντας με τη γενική κατεύθυνση της πρότασης.

Ο ο κ.  Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία και ψήφισε θετικά. Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., όμως, και μέλος της ίδιας παράταξης, κ. Σάκης Στάγκας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, όπως για το επιτόκιο το οποίο θεωρεί υψηλό. Αρνητικά ψήφισε και το μέλος της παράταξης του κ. Υψηλάντη, κα Ευαγγελία Παναή λόγω πολιτικής αντίληψης ότι οι ΣΔΙΤ σε βάθος χρόνου δεν είναι προς όφελος του γενικότερου συμφέροντος.

Ένταση
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, καταρχήν εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στάση του δ.σ. στα μεγάλα θέματα, δεν παρέλειψε ωστόσο να καυτηριάσει τη στάση του κ. Στάγκα και αναρωτήθηκε εάν κάνει…αντιπολίτευση στον επικεφαλής της παράταξής του ή έχει να κάνει με την ιδιότητά του στην περιφέρεια-αν και ο Περιφερειάρχης δεν του έχει δώσει τέτοια εντύπωση.

«Πάμε σε μία άλλη εποχή και καταψηφίζουν;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδιάκος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις αρνητικές ψήφους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, πέρυσι, το κόστος αντικατάστασης λαμπτήρων ανήλθε στα 50 χιλιάδες ευρώ ανά δημοτική ενότητα!

Ήταν, όμως, το σχόλιο του κ. Στάγκα που ζήτησε να τοποθετηθεί μετά τον Δήμαρχο, σχετικά με τις απουσίες από τα έδρανα της πλειοψηφίας που πυροδότησε ένταση στη λήξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Πόκκιας ζήτησε το λόγο, ενώ ήδη κάποιοι σύμβουλοι αποχωρούσαν, και σε υψηλούς τόνους ρώτησε τον κ. Στάγκα πως θα γίνει η επένδυση αν δεν υπάρχει κόστος.

Ο κ. Στάγκας ο οποίος είχε ήδη σηκωθεί και αποχωρούσε, απαντούσε με φωνασκίες, παρενέβη και ο Δήμαρχος προσπαθώντας να λήξει τη στιχομυθία, και η ένταση δεν ήθελε και πολύ για να προκληθεί.