Καιρός να προστατεύσουμε  τη γειτονιά του Ορφέα

Με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην αλάνα του Ορφέα κοντά στο Αρχαίο Στάδιο, ο συμπολίτης μας κος Νίκος Λάμπρου απέστειλε στη ΡΟΔΙΑΚΗ ανοιχτή επιστολή, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των απαραίτητων μέτρων έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Στην επιστολή σημειώνεται συγκεκριμένα: «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το χειρότερο θα ήταν να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από τους αρμόδιους φορείς. Η φωτιά, αν και ευτυχώς δεν πρόλαβε να επεκταθεί, ήταν πραγματικά μια ανάσα από σπίτια, αλλά και από τον άτυπο χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων πάνω από τον Άη Γιώργη.

Παρόλα αυτά οι στοίβες με τα ξερά κλαδιά και τα σκουπίδια περιμετρικά, εξακολουθούν να παραμένουν εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο, τουλάχιστον. Το δε χειμώνα, η αλάνα μετατρέπεται σε βάλτο.

Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί επιτέλους ποια υπηρεσία έχει την σχετική αρμοδιότητα, και πότε/πως προτίθεται να παρέμβει. Είναι χρόνια η απαίτηση των περίοικων, όλη η περιοχή από τα πάνω λαϊκά έως το Αρχαίο Στάδιο να καθαριστεί συνολικά από την ξερή βλάστηση, τις καλαμιές, τα σκουπίδια (ακόμη και τα μπάζα!), να βελτιωθεί και να επεκταθεί ο (ανεπαρκέστατος) νυκτερινός φωτισμός, αλλά και να αναδειχτούν τα μονοπάτια που οδηγούν στο Στάδιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλη αυτή η περιοχή δεν είναι ένας «νεκρός» υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος, αλλά μία ζωντανή γειτονιά. Και ως τέτοια, θα πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί.»

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Νίκος Λάμπρου