Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού...

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Κάθε χρόνο στο μέσο του μήνα Σεπτεμβρίου στις 14 η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει και πανηγυρικά εορτάζει την παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και του Ζωοποιού Σταυρού...

Το φονικό και περιφρονητικό αυτό όργανο, που γινόταν η μαρτυρία για εκτέλεση καταδικαστικής θανατικής ποινής με την Σταύρωση του Θεανθρώπου, παίρνει αυτόματα άλλη διάσταση. Το καθαγιάζει ο ιδρώτας, η αγωνία, το τίμιο αίμα του Χριστού μας. Γίνεται σύμβολο αγιασμού, προσευχής, δύναμης και ευλογίας.

Είναι η ωραιότης της εκκλησίας. Ο σταυρός είναι των πιστών το στήριγμα, των βασιλέων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα.

Αυτό και πολλά άλλα θαυμαστά τροπάρια, ιδιόμελα, απόστιχα, στιχηρά, προφητείες, διαβάζονται στις Ακολουθίες του εσπερινού, του όρθρου και των χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού. Αξιωθήκαμε να ψάλλουμε και εφέτος στην μνήμη του Τιμίου Σταυρού τις ακολουθίες του, και τους χαιρετισμούς του με παρουσία δεκάδων πιστών και νεολαίας στο ναϋδριον του Παν/μίου Αιγαίου. Οφείλουμε πολλά και δεήσεις στην Αγία και βασίλισσα Ελένη για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Στην επίσκεψή της το 326 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Θεό για τις νίκες του γιού της Κων/νου, ξεκίνησε τις έρευνες για να βρεθεί ο Σταυρός του Χριστού. Υπήρχε στον φρικτό Γολγοθά κτισμένος ναός ειδωλολατρικός της θεάς Αφροδίτης. Τον γκρέμισε τον ναό αυτό και άρχισε τις ανασκαφές. Δεκάδες εργάτες δούλευαν και έσκαβαν με τα μέσα της εποχής εκείνης πάνω στο βραχώδες σημείο του Γολγοθά.

Στην απογοήτευση και κούραση των εργατών η Αγία Ελένη πρόσφερε θάρρος και όλα τα χρυσά της. Τελικά μια πρασινάδα μοσχομύριζε. Πήρε μετά το όνομα βασιλικός μέχρι τις ημέρες μας χάρη στη βασίλισσα Αγία Ελένη. Εκεί κάτω ήταν θαμμένοι οι 3 σταυροί του Χριστού και των δύο ληστών. Η χαρά απερίγραπτη και η συγκίνηση όλων. Χιλιάδες λαού, άρρωστοι, ανάπηροι συγκεντρώθηκαν. Έψαλλαν και προσευχόντουσαν.

 


Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μεθόδιος, σήκωσε τον πρώτο σταυρό αγωνία παντού θαύματα τίποτα. Το ίδιο και ο δεύτερος σταυρός. Ηταν οι σταυροί των δύο ληστών. Στον τρίτο σταυρό κορυφώθηκε η αγωνία. Νεκροί αναστήθηκαν, ανάπηροι περπάτησαν, ασθενείς γιατρεύτηκαν. Ο Σωτήριος Σταυρός του Κυρίου βρέθηκε. Για αποφυγή ατυχημάτων και πανικού του λαού ο Πατριάρχης μαζί με την Αγία Ελένη τον ύψωσαν ψηλά για να τον βλέπουνε όλοι και σε σημείο ασφαλές για την προσκήνυσή του. Αυτή η εικόνα της Υψωσης γιορτάζουμε κάθε χρόνο την παγκόσμια Υψωση του Τιμίου Σταυρού. Η Αγία Ελένη είναι η κτητόρισσα του Παναγίου Τάφου και του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Οπως επίσης στην Εκαντοπυλιανή της Πάρου κ.α.

Έκανε το Μέγα Κων/νο το γιό της, να βαπτισθεί και να γίνει από πολέμιος υπέρμαχος υποστηρικτής της Ορθόδοξης πίστης μας. Ο βασιλικός μαζί με τον αγιασμό που παίρνουμε σπίτι μας γίνεται πάλι φυτό (φυτρώνει), ενώ από τον αγιασμό που πίνουμε και ραντίζουμε, πολλές χριστιανές φτιάχνουν το προζύμι, για την κατασκευή του πρόσφορου (λειτουργιάς), και του ψωμιού του σπιτιού τους.

Επίσης ο βασιλικός σε πολλά μέρη της Ελλάδος λέγεται και σταυρολούλουδο χάρη του Σταυρού που βρέθηκε.
Αδέλφια μου ο καθένας μας σηκώνει ένα ή περισσότερους σταυρούς. Ο Θεός δεν τιμωρεί τα παιδιά του. Τα διαπαιδαγωγεί. Οι δοκιμασίες, οι θλίψεις, οι αδικίες, ο πόνος, η κακία, η αναξιοκρατία, είναι οι σταυροί ιδιαίτερα της εποχής μας.

Σε όλους τους χώρους της κοινωνικής, οικογενειακής, πολιτικής και ιδιαιτέρως της εκκλησιαστικής ζωής. Το άρθρο αυτό ιδιαίτερα σήμερα το αφιερώνω στους αξιοπρεπείς και ανυποχώρους κληρικούς και λαϊκούς στην κατηγορία εκείνων που δεν ζητιανεύουν, ούτε αγοράζουν και ξεπουλούν τα ωραιότερα της ζωής, που είναι η αξιοπρέπεια, η ανιδιοτελής προσφορά, η αγάπη για τον Θεό και η μεγάλη τους ασυμβίβαστη στάση, σε ότι πουλημένο, άνανδρο και γλειώδες έχει να παρουσιάσει η σημερινή μας ανθρωπότητα.

Σηκώνουν σιωπηλά τον σταυρό τους αγνοί κληρικοί, απλοί μοναχοί, ιερείς, κατηχητές, δάσκαλοι του λόγου του Θεού, χωρίς να προσμένουν δόξες, θρόνους, μεγαλεία. Και όμως υπάρχουν στον ιερό χώρο της εκκλησίας ιερόσυλοι και άρπαγες, ξεδιάντροποι, που ισοπέδωσαν και ισοπεδώνουν τις πανανθρώπινες αξίες, τα όσια, τα ιερά, τα ιδανικά. Μοναδικός στόχος τους, η δική τους αυτοπροβολή και των υπόδουλων υπηρετών τους οι ανάξιες προαγωγές και θέσεις.
Κατάπτυστοι και αξιοθρήνητοι ηγέτες εκκλησιαστικοί, πολιτικοί κ.λπ.

Ευχαριστώ το Θεό και τους χιλιάδες αναγνώστες και ακροατές κηρυγμάτων ή εκδηλώσεών μας, για τη δικαίωση που παίρνω σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο της αλήθειας και της συνεχούς αθόρυβης από κοινού προσφοράς στον αμπελώνα του Κυρίου. Συγχαίρω και όλους τους κληρικούς όπως ο πατήρ Θεόδωρος Ζήσης ο Ακαδημαϊκός και πατρολόγος κληρικός και δεκάδες άλλους κληρικούς και μαχητές χριστιανούς που δεν υποχωρούν, στην παγκοσμιοποίηση, της ουσίας, της νέας εποχής, του ύπουλου καθολικισμού και παραφυάδων αιρετικών και αντιχριστιανικών αντιλήψεων και δοξασιών.

Συνέχεια και συσκέψεις μακρυά από το πνεύμα της πατερικής και αγνής θεολογίας και βίωσης των δογμάτων και των απαρασάλευτων αληθειών των Αγίων, των πατέρων και των επτά οικουμενικών Συνόδων. Προδότες και πουλημένοι όσοι ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους και ονομάζονται φιλοαιρετικοί και οικουμενιστές.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
Ενώ αναπτύξαμε προηγουμένως την αξία του Σταυρού και τις ποικίλες δοκιμασίες άλλες από τον Θεό και άλλες διαβολικές, για σκάνδαλα και θλίψεις στη ζωή μας η σημερινή Κυριακή (17-9-2017) προβάλλει κάθε χρόνο αυτή την ημέρα μια αγιασμένη μάνα την Σοφία με τις τρεις ηρωίδες και μάρτυρες κόρες της, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη.

Η Σοφία χήρεψε νέα και ήταν χριστιανή με τις κόρες της. Διωγμός μεγάλος επί αυτοκράτορα Ανδριανού. Φεύγει η Σοφία και με τις 3 κόρες της πήγε στην Ρώμη. Συνελήφθησαν εκεί, σαν αγωνίστριες Χριστιανές. Πήρανε από τη μάνα τις 3 κόρες ιδιαιτέρως και από ανάκριση η δωδεκάχρονη Πίστη, η δεκάχρονη Ελπίδα και η εννιάχρονη Αγάπη αποστόμωσαν τους διώκτες αυτοκράτορες Χριστιανισμού. Αποκεφαλίστηκαν και προηγουμένως μαρτύρησαν φρικτά και οι ξαδέλφες. Μετά από τρεις ημέρες ο Χριστός πήρε κοντά του την μητέρα τους Σοφία.

Παράδειγμα προσήλωσης μέχρι θανάτου στον Χριστό και όχι στις πρόσκαιρες ηδονές, δόξες και μεγαλεία. Συγκρίνοντας ότι έγραψα πριν για τον Σταυρό και όσων αδίκως από ανθρώπους με πρόσκαιρες θέσεις καταξιώματα αδικούνται πάρτε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Από τον Σταυρό στα Απόλλωνα, Καλυθιές, Δαματριά, Μαλώνα, Πυλές Καρπάθου και Τιμίου Σταυρού Αγίας Μαρίνας Κάσου που πρόσφατα επισκέφθη και με δύναμη, κουράγιο σε όλους. Αμήν.