Καταδικάστηκε τσιγγάνος για πολλές κλοπές εργαλείων

Ποινή κάθειρξης 5 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 44χρονο αθίγγανο ο  οποίος κατηγορείται ότι στην περιοχή από Ιαλυσό έως Καλαμώνα «έγδυνε» στην κυριολεξία κτήματα, οικόπεδα και επιχειρήσεις αφαιρώντας διάφορα αντικείμενα αξίας όπως καλώδια χαλκού, καθρέπτες φωτοβολταϊκών, γεννήτριες, μπαταρίες, σκαπτικά εργαλεία κ.α.!

Ο 44χρονος κάθισε σε εδώλιο του δικαστηρίου μετά από έφεση που άσκησε κατά της απόφασης που έλαβε τον Απρίλιο του 2016 το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε βάρος του. Συγκεκριμένα, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 44χρονο ΡΟΜΑ και παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμφανιστεί τον καταδίκασε ερήμην σε κάθειρξη έξι ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Έτσι χθες η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών την οποία όμως μετέτρεψε προς 5 ευρώ την ημέρα.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου πριν από τέσσερα χρόνια και σε βάρος του 44χρονου ΡΟΜΑ σχηματίστηκε δικογραφία για τη διάπραξη τουλάχιστον επτά κλοπών, για τις οποίες λογοδότησε στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 44χρονος χρησιμοποιώντας ι.χ. φορτηγό αυτοκίνητο κινούνταν στις περιοχές, Ιαλυσού, Θεολόγου, Παραδείσι και Καλαμώνα. Εκεί εντόπιζε το οικόπεδο ή την επιχείρηση που θα «χτυπούσε» στα οποία συνήθως δεν βρίσκονταν ο ιδιοκτήτης και ανενόχλητος αφαιρούσε ότι αντικείμενο ήταν αξίας.

Μάλιστα όπως είχε ανακοινωθεί από την αστυνομία ένα κατάστημα (καφετέρια) το είχε επισκεφθεί για τον σκοπό αυτό τρεις φορές (!) και αφαίρεσε διάφορα είδη από τον εξοπλισμό του, ενώ παράλληλα προκάλεσε και ζημιές ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ. Σε ότι δε αφορά το συνολική αξία των αντικειμένων που έχει αφαιρέσει, υπολογίζεται ότι ανέρχεται άνω των 34.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα εξιχνιάστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών που διέπραξε ο δράστης:
• Το μήνα Νοέμβριο του 2012 μεσημβρινές ώρες στην περιοχή Παραδείσι, αποπειράθηκε να αφαιρέσει από αγρόκτημα ημεδαπού μια κυλιόμενη πόρτα, αλλά έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή. Επιπλέον το χρονικό διάστημα 2010/2011 χειμερινούς μήνες αφαίρεσε τμηματικά από τον ίδιο χώρο αντικείμενα αξίας 3.800 ευρώ

• Την 11-12-2012 στην περιοχή Καλαμώνα, παραβίασε κοντέινερ που βρίσκονταν σε οικόπεδο ημεδαπού και αφαίρεσε δυο γεννήτριες και εργαλεία συνολικής αξίας 2.400 ευρώ.

• Στις 18-12-2012 στην περιοχή Παραδείσι, αφαίρεσε από κτήμα ημεδαπού καθρέφτες και εξοπλισμό φωτοβολταϊκών αξίας 3.000 ευρώ.

• Τον μήνα Δεκέμβριο του 2012 καθώς και την 02-01-2013, στην περιοχή Ιαλυσό, παραβίασε τρεις (3) φόρες την ίδια επιχείρηση (κέντρο διασκέδασης) και αφαίρεσε διάφορα είδη εξοπλισμού. Η αξία των αντικειμένων που αφαίρεσε από την εν λόγω επιχείρηση μαζί με τις φθορές που προκάλεσε υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.