Στα 12 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου

Ένας υγιέστατος Οργανισμός που είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να συνεχίσει την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, είναι το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 2016 που «πέρασε» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, όπως και το σχέδιο του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το 2018.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Λ.Τ. για το 2018, σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε ομόφωνα χθες, ανέρχεται σε λίγο πάνω από  12 εκατομμύρια ευρώ και κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σ’ αυτόν, περιλαμβάνεται, βέβαια, και το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λ.Τ. ύψους 8.915.189,08 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2017, το Τ.Π. του Λ.Τ. ανήλθε στα  7.724.352,79 ευρώ, δηλαδή είναι αισθητά αυξημένο για το 2018.

Όπως λέει ο Πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, αυτό αποδίδεται στα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου τα οποία είναι αυξημένα λόγω της εισπρακτικής πολιτικής που ακολουθεί αφού προσπάθησαν να εισπράξουν οφειλές από παρελθόντα έτη που είναι κυρίως τέλη ελλιμενισμού παρελθόντων ετών που τους οφείλουν από προηγούμενα χρόνια.

Ένα άλλο θέμα που «πέρασε» χθες και χαρακτηρίζεται ως σημαντικό είναι ο ισολογισμός χρήσης του 2016. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι: «Η πορεία του Οργανισμού είναι υγιέστατη, εμφανίζει ένα λογιστικό πλεόνασμα γύρω στα πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, δεν υπάρχουν λογιστικά ελλείμματα προηγούμενων χρήσεων, έχει βελτιωθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική κατάσταση του Λ.Τ. και αυτή η καλή κατάσταση του Οργανισμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για παραπέρα επενδύσεις, συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και γενικότερα την απρόσκοπτη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και δημοσίων αγαθών».

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από η χρήση του 2016 προκύπτει ότι υπήρξε μείωση στην επιβατική κίνηση κατά  3% σε σχέση με το 2015.

Τα έργα
Η ριζική αλλαγή στο παραλιακό μέτωπο της Ρόδου και η αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμανιών είναι, βέβαια, τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στο Τ.Π. του 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, αυτά  που έχουν συζητήσει με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και του Δήμου αλλά και του Λ.Τ. είναι η κατασκευή ενός κρηπιδώματος 152 μέτρων, για το οποίο η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη σύντομα ώστε να πάρουν στη συνέχεια τις διάφορες εγκρίσεις που απαιτούνται. 

Το έργο είναι ύψους 2 εκατ. ευρώ και στόχο έχει να μπορέσουν να μεταφέρουν τα ημερόπλοια από τη μαρίνα Μανδρακίου στο συγκεκριμένο μόλο, κάτι που θα συμβάλει στο ν’ “αναπνεύσει” το κέντρο της πόλης και να παραμείνει η μαρίνα Μανδρακίου…ως μαρίνα.

Επίσης, ανάμεσα στα μεγάλα έργα που έχουν προγραμματίσει είναι η επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου, προϋπολογισμού 3 εκατ. 250 χιλιάδων ευρώ, ακόμη η αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμένων της Ρόδου, έργο ύψους 3,6 εκατ. ευρώ το οποίο, ως γνωστόν, έχει εγκριθεί και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτά περιλαμβάνονται στο Τ.Π. του 2018 και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λ.Τ. πρόκειται για παρεμβάσεις που πιστεύουν ότι θ’ αλλάξουν όλη τη φυσιογνωμία της πόλης της Ρόδου και του παραλιακού μετώπου.

Όπως λέει, πρώτο μέλημά τους ως Δημοτική Αρχή και ως Λ.Τ. ήταν η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και προς την κατεύθυνση αυτή είναι και τα παραπάνω έργα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα έργα που υλοποιούνται μέσα στο λιμάνι της Ακαντιάς, προβλέπουν ακόμα ένα έργο του οποίου η διακήρυξη θα βγει σύντομα, προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ, και έχει να κάνει με την περίφραξη και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρο του λιμανιού της Ακαντιάς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο ασφαλείας.