Απάντηση του Γιούνκερ στο Δήμαρχο Κω

Επίκειται συνολική τοποθέτηση της Κομισιόν στα ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης για τη στήριξη του νησιού μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ προς το Δήμαρχο Κω που παρελήφθη σήμερα, στην οποία, όπως αναφέρεται, ο κ. Γιούνκερ έδωσε ήδη εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους κ. Κρέτσου και Μοσκοβισί να δώσουν απαντήσεις στα ζητήματα που έθιξε ο κ. Κυρίτσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυρίτσης είχε θέσει ευθέως ζήτημα έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό, τεκμηριώνοντας το αίτημα του με τα εξής επιχειρήματα:

α) Το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων.

β) Το γεγονός ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Ιταλία το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε το πλαίσιο δράσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να συμπεριληφθούν, συσσωρευτικά, και οι ζημιές που προκαλούνται από σειρά φυσικών καταστροφών στην ίδια περιοχή σε ένα έτος.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω είχε θέσει ζήτημα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω αλλά και στα άλλα νησιά που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.

Ο κ. Κυρίτσης είχε αναφερθεί στις περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες ισχύσει ειδικό φορολογικό καθεστώς προκειμένου να τεκμηριώσει το αίτημα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα:

-Στη Γερμανία, το νησί Helgoland έχει ειδικό καθεστώς σε σχέση με το ΦΠΑ.

-Στη Γαλλία ειδικό καθεστώς σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, ισχύει στην Κορσική.

-Στην Ισπανία το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ ισχύει στις Κανάριες νήσους.

-Στην Πορτογαλία, στις Αζόρες και στη Μαδέρα υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

-Στη Φινλανδία ισχύει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά Aland.