Άνετο το ταξίδι στη Μύκονο...

Μεγάλο …στοίχημα κάθε χρόνο όσον αφορά τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου αποτελεί η μετακίνηση των αθλητών-αθλητριών στο νησί όπου θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση. Μάλιστα, επειδή πολλά νησιά δεν διαθέτουν μεγάλα αεροδρόμια και συνεχή σύνδεση με τα υπόλοιπα στο Αρχιπέλαγος, συνυπολογίζοντας και το κόστος της μετακίνησης, οι διοργανωτές αρκετές φορές, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, ταλαιπωρούν κάποιες αποστολές.

Φέτος απ’ ό, τι φαίνεται, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο απλά για τα Δωδεκάνησα. Η μετακίνηση της αποστολής που θα είναι πάνω από εκατό άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης, 5 Οκτωβρίου, με το πλοίο SUPERFAST XII, το οποίο θα δέσει απευθείας στο λιμάνι της Μυκόνου, χαράματα πια της Παρασκευής, έχοντας τελικό προορισμό τον Πειραιά.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να η αποστολή να πάει Πειραιά κι από κει στο κυκλαδίτικο νησί, όπως έγινε και σ’ άλλες διοργανώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετηθούν οι σύλλογοι, όχι μόνο από Ρόδο απ’ όπου θα ξεκινήσει το πλοίο, αλλά κι εκείνοι της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες της Μυκόνου είναι προγραμματισμένοι για το σαββατοκύριακο 7-8 Οκτωβρίου με συμμετοχές κυρίως αθλητών από τις αναπτυξιακές κατηγορίες, κάτι θετικό στο κομμάτι της ανάδειξης ταλέντων από το κάθε νησί.

Η συνέντευξη Τύπου

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2015 στο επί κοντώ, Νικόλ Κυριακοπούλου θα παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, η οποία θα δοθεί με την ευκαιρία των 29ων Αιγαιοπελαγίτικών Αγώνων. 

Η αθλήτρια του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, η οποία ξεκίνησε τις προπονήσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο μετά τη γέννηση της κόρης της, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση, στηρίζοντας έμπρακτα τον πολύχρονο θεσμό των αγώνων του Αιγαίου Πελάγους. 

Στη συνέντευξη θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι των διοργανωτών, οι οποίοι είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής-Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο ΣΕΓΑΣ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Μυκόνου και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων.

 Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες

Ο καταξιωμένος θεσμός των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου αποτελεί το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για το σύνολο της νησιωτικής κοινωνίας του Αιγαίου πελάγους, δίνοντας ευκαιρίες στους αθλητές των συλλόγων της περιοχής τόσο για την αθλητική τους δράση όσο και στη διάδοση του αθλητικού Ολυμπιακού Πνεύματος, καθώς και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων ως προς τη δημιουργία αθλητικής υποδομής στα νησιά.

Πρώτη διοργάνωση Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου θεωρείται αυτή του 1927 η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στο στάδιο του Παλλεσβιακού Γυμναστικού Συλλόγου, από 22 έως 24 Ιουλίου.

Στη συνέχεια οι αγώνες δεν είχαν σταθερή συνέχεια στη διεξαγωγή τους και για διαφόρους λόγους (καιρικά φαινόμενα, κοινωνικές αναταράξεις, πόλεμος) τελικά ματαιώθηκαν με τελευταία διοργάνωση το 1960. 

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, όταν ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ανέπτυξαν πλαίσιο συνεργασίας για την αναβίωση των σημαντικών αυτών αγώνων στη σπουδαία γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Έτσι, το 1986 διοργανώθηκαν στη Μυτιλήνη ανοίγοντας έναν νέο κύκλο διοργάνωσης των αγώνων, αφού συμμετέχουν πλέον αθλήτριες και αθλητές από όλα τα νησιά του Αιγαίου σε μια εξαιρετικού επιπέδου συνάντηση τόσο σε οργανωτικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Παράλληλα δόθηκε κίνητρο διοργάνωσης σε κάθε περιοχή των νησιών μας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέοι αγωνιστικοί χώροι, σύσφιξη των σχέσεων, αύξηση επισκεψιμότητας, και βέβαια δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του κλασικού αθλητισμού να παρακολουθήσουν διοργανώσεις με υψηλό συναγωνισμό και να γευτούν μοναδικές στιγμές.