Επί 9 χρόνια εισέπραττε τη σύνταξη του πατέρα του που είχε πεθάνει

«Βαρύς» έπεσε ο πέλεκυς του δικαστηρίου σε 53χρονο που κατηγορείται ότι για εννέα χρόνια εισέπραττε τις συντάξεις του πεθαμένου πατέρα του!

Το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου που εκδίκασε χθες την υπόθεση έκρινε ένοχο τον 53χρονο και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση που τον βάραινε. Ωστόσο το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Μίκας Δουβή αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της εμφάνισης του 53χρονου δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό του ΙΚΑ παραστάθηκε η κα. Μαίρη Μητσού.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου και ο 53χρονος το επόμενο διάστημα κάθισε στο εδώλιο του δικαστηρίου κατηγορούμενος για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και η ζημία που προκλήθηκε είναι άνω των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 53χρονος ήταν συνδικαιούχος στο λογαριασμό τράπεζας που διατηρούσε ο πατέρας του και στον οποίο κατατίθονταν η κύρια και επικουρική σύνταξη γήρατος που ελάμβανε.

Όπως αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα ο πατέρας απεβίωσε στα μέσα Ιανουαρίου 2002 όμως ο 53χρονος φέρεται να μην προσκόμισε στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ την ληξιαρχική πράξη θανάτου και έτσι τα χρήματα της σύνταξης συνέχιζαν να κατατίθονται κανονικά στο λογαριασμό του θανόντος μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2011.

Ο 53χρονος κατηγορείται ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα εισέπραξε παράνομα το συνολικό ποσό των 153.808 ευρώ προκαλώντας ζημία στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο σήμερα απαιτεί από τον κατηγορούμενο το χρηματικό ποσό των 209.564 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές επιστρέφονται εντόκως σε ποσοστό 5%.