Απόλλωνα - Μοντέιγ ο Βικόμτ: Μια διδυμοποίηση με πολλές δράσεις

Στο πλαίσιο της διδυμοποίησης ανάμεσα στον Πολιτιστικό Όμιλο  οι «Νέοι Ορίζοντες» των Απολλώνων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο οι «Φίλοι των Πύργων», της γενέτειρας του Πιερ ντ’ Ομπισόν Μοντέιγ ο Βικόμτ, η πρώτη δράση για φέτος ήταν η εξαιρετική συμμετοχή του 16μελούς Χορευτικού Εργαστηρίου του ομίλου, με συνοδεία δυο παραδοσιακών οργανοπαικτών, στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Φελτέν της Κρεζ, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι νεαροί χορευτές και οι μουσικοί μας άφησαν τις  καλύτερες εντυπώσεις στους διοργανωτές του φεστιβάλ, για την συνέπεια και την κοινωνικότητα τους αλλά και για την προθυμία με την οποία δέχονταν τις όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα και για την προθυμία με την οποία οι οργανοπαίκτες μας δέχτηκαν αμέσως να παίξουν σε έναν Οίκο Ευγηρίας όπου κυρίως με το συρτάκι τους ξεσήκωσαν τους ηλικιωμένους που πολύ το απήλαυσαν.

Η επιτυχία ήταν τόση που για το 2018, προγραμματίζεται επίσκεψη 30μελούς χορευτικής ομάδας η οποία θα πραγματοποιήσει παραστάσεις στις μικρές πόλεις της περιοχής, συμπράττοντας με την αντίστοιχη Γαλλική χορευτική ομάδα και μουσικούς και από τις δυο μεριές.
 

Ανταλλαγές δώρων και απόψεων στη Λίνδο με τον Γάλλο σεφ κ. Ρενέ-Ζαν Χαουάη  και τον Έλληνα σεφ κ. Ευριπίδη Γκόγκο
Ανταλλαγές δώρων και απόψεων στη Λίνδο με τον Γάλλο σεφ κ. Ρενέ-Ζαν Χαουάη και τον Έλληνα σεφ κ. Ευριπίδη Γκόγκο


Με απόλυτη επιτυχία επίσης ολοκληρώθηκε και η δεύτερη επίσημη επίσκεψη της γαλλικής Αντιπροσωπείας στ’ Απόλλωνα και τη Ρόδο, που φιλοξενήθηκε στο Ξενοδοχείο Έλαφος, στον Προφήτη Ηλία, από τις 09 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο αυτή τη φορά από τον Πρόεδρο του Γαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου οι «Φίλοι των Πύργων» κ. Ζαν-Κλοντ Ντιμεϊνί , τον Αντιπρόεδρο και Δήμαρχο του Μοντέιγ ο Βικόμτ κ. Ντιντιέ Μαρτίνεζ με τη σύζυγό του, τον βιολόγο-ερευνητή  κ. Ζαν-Πολ Πασκέ, απόγονο της οικογένειας ντ’ Ομπισόν από την πλευρά της μητέρας του και τον κ. Ρενέ-Ζαν Χαουάη διακεκριμένο και βραβευμένο μάγειρα και εστιάτορα.

 

Η γαλλική αντιπροσωπεία φροντίζει πάντα να βρίσκεται στ’ Απόλλωνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται για να τιμήσουν  τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 

Έτσι και φέτος συμμετείχε στα «Πολιτιστικά Αποσπερίσματα». Την Κυριακή, παρακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση από το εργαστήρι παραδοσιακών χορών και ψαλμούς από το εργαστήρι βυζαντινής μουσικής του Ομίλου και την παραμονή του Σταυρού συμμετείχε στο παραδοσιακό γλέντι, για τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην πλατεία του χωριού.

Επαφές με τοπικούς φορείς
Οι Γάλλοι φίλοι πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στις αρχές του τόπου συνοδευόμενοι από τον κ. Μανώλη Κυριαζάκο, Πρόεδρο του Ομίλου «Νέοι Ορίζοντες» και την κ. Μαριλένα Σωκιανού, Ιδρυτική Πρόεδρο, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σπιτιών Ευρώπης EUNET και Επίτιμη Πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.

Συναντήθηκαν με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο ο οποίος άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις δράσεις και τα σχέδια τους.
 

Το αποχαιρετιστήριο τραπέζι   κοντά στο ξωκκλήσι των Ασωμάτων
Το αποχαιρετιστήριο τραπέζι κοντά στο ξωκκλήσι των Ασωμάτων


Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συναντήθηκαν με τον κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου, Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού, Βιομηχανίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και συζήτησαν μαζί του τα μελλοντικά τους σχέδια.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησαν και στο γραφείο της Διευθύντριας της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνιας Μιχαηλίδου η οποία τους συνόδευσε στην επίσκεψη τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, την Οδό Ιπποτών και το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου.

Συναντήθηκαν επίσης με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο ο οποίος παρακολουθεί τις δραστηριότητες που έχουν προκύψει από την διδυμοποίηση από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Μετά την συνάντηση τους ο Δήμαρχος παρέθεσε επίσημο γεύμα σε εστιατόριο της Παλιάς Πόλης.
Σε όλες τις συναντήσεις δώρα και αναμνηστικά προσφέρθηκαν από όλες τις πλευρές.
 


Η γιορτή του Σταυρού και οι επισκέψεις σε επιχειρήσεις
Κατά την παραμονή τους στο χωριό οι Γάλλοι επισκέπτες επισκέφθηκαν διάφορες επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο των Απολλώνων. Ξεναγήθηκαν δε από τον Πατέρα Ηλία, τον ιερέα του χωριού, στην εκκλησία. Θαύμασαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καρυωνίτισσας και το ασημένιο «πουκάμισο» της, τάμα που πρόσφερε τον 15ο αι. ο Μ.Μ. Πιερ ντ’ Ομπισόν, καθώς και άλλα πολύτιμα ιερά κειμήλια της εκκλησίας. Κατά την επίσκεψη αυτήν ο κ. Ρενέ-Ζαν Χαουάη ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου οι «Φίλοι του Μουσείου Ταπισερί ντ’ Ομπισόν» (Λα Σιτέ ντε λα Ταπισσερί), φωτογράφησε την εικόνα και πήρε τα ακριβή μέτρα της με σκοπό να προτείνει στο Μουσείο την κατασκευή αντίγραφου της εικόνας της Παναγίας σε ταπισερί και να την προσφέρει στη Ρόδο.

Την παραμονή και ανήμερα του Σταυρού οι φίλοι μας παρακολούθησαν τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και ως προσκεκλημένοι της Εκκλησιαστικής Επιτροπής των Απολλώνων παρακάθισαν στο νηστίσιμο γεύμα μετά την λειτουργία.

Την Παρασκευή το πρωί ο κ. Ρενέ-Ζαν Χαουάη, μέλος της Διεθνούς Λέσχης Μαγείρων «Οι Λευκοί Σκούφοι», επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο, συγκέντρωσε όλους τους μαθητές και μαθήτριες στην αυλή και τους έθεσε ερωτήσεις σχετικές με τη μαγειρική. Στον μαθητή ο οποίος απάντησε καλύτερα ο κ. Χαουάη πρόσφερε έναν Λευκό Σκούφο. Μετά έπαιξε μαζί τους διάφορα παιχνίδια στην αυλή αλλά και επιτραπέζια.

 


Οι Γάλλοι επισκέπτες έφεραν στο σχολείο ζωγραφιές γραμμένες στα Ελληνικά με τα ονόματα όλων των Γάλλων μαθητών στα Γαλλικά. Η δε διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασίνα Ζήντρου ανταπέδωσε με δώρα και παιχνίδια για τα παιδιά του Γαλλικού σχολείου. Στυλό, μολύβια και κάρτες πρόσφερε για τα παιδιά του Γαλλικού σχολείου και ο Πατήρ Ηλίας.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος στο Γαλλικό σχολείο ο δάσκαλος εκτός από Αγγλικά μιλάει και Ελληνικά και έτσι τα δυο σχολεία θα μπορούν να συνεργασθούν ευκολότερα και μέσω Ίντερνετ θα μπορεί να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγών ανάμεσα στα δυο σχολεία.

Ήδη έχει προταθεί στην δ/τρια του σχολείου και την δασκάλα από την κ. Σωκιανού να μαζέψουν τα παιδιά τοπικά παραμύθια και ιστορίες, παιδικά τραγούδια και παραδοσιακά παιχνίδια τα οποία μπορούν να καταγραφούν να τα μεταφράσει η ίδια, να κάνει αντίστοιχη δουλειά και το Γαλλικό σχολείο και να γίνει ανταλλαγή ανάμεσα στα δυο σχολεία.
 

Ξενάγηση της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο  από την κ. Μαριλένα Σωκιανού
Ξενάγηση της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο από την κ. Μαριλένα Σωκιανού


Την Παρασκευή το μεσημέρι ο κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, ο οποίος συμμετείχε τον Αύγουστο στο ταξίδι στη Γαλλία, θέλοντας να ανταποδώσει την φιλοξενία των Γάλλων φίλων τους προσκάλεσε στο Κτήμα Αναστασίας Τριανταφύλλου στον Καλαμώνα.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά κρασιά της οινοποιίας και να απολαύσουν παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα στο εστιατόριο του Κτήματος που βρίσκεται ανάμεσα στους φροντισμένους αμπελώνες.

«Στα Βήματα του Πιερ ντ Ομπισόν»
Άλλη μια σημαντική δράση, αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριών φορέων: Νέοι Ορίζοντες, Φίλοι των Πύργων και Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο είναι η Έκθεση Ακουαρέλας της κ. Ζενεβιέβ Ζουβέλ με τίτλο: «Στα Βήματα του Πιερ ντ Ομπισόν». Η ζωγράφος με μαεστρία στην χρήση των χρωμάτων αλλά και με μεγάλη ευαισθησία αποτύπωσε τα τοπία, τα γεφύρια, τα ποτάμια, τα λουλούδια και τα ζώα της Νότιας Κρεζ, εκεί όπου σίγουρα βάδισε ο Μ.Μ. Πιερ ντ’ Ομπισόν.
 


Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00-13.00 και 18.00-21.00, με ελεύθερη είσοδο.
Πριν το άνοιγμα της έκθεσης, η Γαλλική Αντιπροσωπεία, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου «Νέοι Ορίζοντες» και οι επίτιμες Πρόεδροι του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο κ. Μαριλένα Σωκιανού και κ. Άννα Χαρίτου επισκέφθηκαν την Πρόξενο επί Τιμή της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή – Γκογκέ η οποία στήριξε την προσπάθεια της διδυμοποίησης από τα πρώτα της βήματα και συνεχίζει να το κάνει.

Συζητήθηκαν τα κοινά μελλοντικά σχέδια των τριών συλλόγων, που συνέβαλαν ώστε η διδυμοποίηση να μην «μείνει στο συρτάρι», αλλά να εκφράζεται με δράσεις στις οποίες όλο και περισσότερα άτομα από τα Απόλλωνα και το Μοντέιγ ο Βικόμτ εμπλέκονται και συμμετέχουν.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδου και πολλοί κάτοικοι των Απολλώνων. Νεαρές κοπέλες δε, ντυμένες με την παραδοσιακή στολή των Απολλώνων, πρόσφεραν αναψυκτικά και χειροποίητα κεράσματα και μελεκούνια στους παρευρισκόμενους, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση.

Η Γαλλική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη με ξενάγηση στην εκκλησία και το εκκλησιαστικό Μουσείο της Λίνδου αλλά και στην αρχαία Ακρόπολη και κατέληξε σε εστιατόριο σε ταράτσα της Λίνδου όπου απήλαυσε εκτός από την μαγευτική θέα ένα πολύ ξεχωριστό και εκλεκτό γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με την μεσολάβηση του Προέδρου της κ. Νίκου Χριστοφόρου και την άψογη φιλοξενία του μέλους του Δ.Σ. της Λέσχης Σεφ κ. Ευριπίδη Γκόγκου και την εξαιρετική περιποίηση της συζύγου του.

Ο αρχιμάγειρας κ. Ρενέ-Ζαν Χαουάη, μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Λέσχης των Άσπρων Σκούφων, πρόσφερε έναν λευκό σκούφο με το διακριτικό σήμα της λέσχης του, ένα λευκό σακάκι της στολής αρχιμαγείρου, ένα τιμητικό δίπλωμα και ένα ειδικά διακοσμημένο μπουκάλι κρασί και έλαβε επίσης ένα λευκό σακάκι της στολής μαγείρου. Οι δυο αρχιμάγειρες υποσχέθηκαν  στενότερη συνεργασία και ίδρυση παραρτήματος της Διεθνούς Λέσχης των Άσπρων Σκούφων στη Ρόδο.

Το πρωί της τελευταίας ημέρας της παραμονής τους στη Ρόδο οι Γάλλοι επισκέπτες ήταν προσκεκλημένοι του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Πόκκια, Ηγούμενου της Μονής στο Θάρρι, ο οποίος τους ξενάγησε στη Μονή και τους φίλεψε.

Το μεσημεριανό γεύμα της πρώτης ημέρας της παραμονής των Γάλλων φίλων στη Ρόδο τα παρέθεσαν οι νεαροί χορευτές και οι γονείς τους αλλά και όσοι συμμετείχαν στο ταξίδι που έγινε τον Αύγουστο στη Γαλλία. Όλοι μαζί δε παρέθεσαν και το αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο εξωκκλήσι των Ασωμάτων.

Η Γαλλική Αντιπροσωπεία αναχώρησε από τη Ρόδο με γεμάτες τις αποσκευές της με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί μας και κυρίως από τους κατοίκους των Απολλώνων. Τόνισε δε επανειλημμένα ότι κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας ένιωσαν την ζεστασιά και την αγάπη με την οποία τους «αγκάλιασαν» όλοι οι κάτοικοι από τα παιδιά του σχολείου μέχρι και τον τελευταίο κάτοικο και έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ζεστή φιλοξενία όλων.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η φιλοξενία των Γάλλων φίλων μας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ουσιαστική βοήθεια και στήριξη του Δήμου Ροδίων και του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών. Η δε Έκθεση Ακουαρέλας δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την στήριξη του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και του Γαλλικού Προξενείου που παραχώρησαν τις φιλόξενες αίθουσες του ιστορικού Καταλύματος της Γαλλίας. Για την φιλοξενία και την στήριξη τους όλοι οι παραπάνω φορείς αξίζουν πολλά ευχαριστώ.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους κατοίκους των Απολλώνων που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους Γάλλους φίλους και συχνά τους κέρασαν και τους φίλεψαν αλλά και στα εστιατόρια «Φουντουκλή» στον προφήτη Ηλία, «Πολλωνιάτισσα» στη Ρόδο, «Γιαρένης» και «Παράγκα» στ’ Απόλλωνα, «Καλυψώ» στη Λίνδο και «Ρωμιός» στην Παλιά Πόλη.

Σύμφωνα δε με τον «Όρκο Φιλίας» το 2018 είναι η σειρά της Ροδιακής Αντιπροσωπείας να επισκεφθεί το Μοντέιγ ο Βικόμτ και την Κρεζ συνεχίζοντας να ακολουθεί τις επιταγές του «Όρκου Φιλίας» που υπεγράφη το 2014.

Οι ποικίλες δράσεις που έχουν προκύψει από την διδυμοποίηση επιβεβαιώνουν την επιθυμία των εμπλεκόμενων πλευρών να μη μείνει το γεγονός αυτό μόνο στα χαρτιά αλλά να συμβάλλει στην ανάπτυξη πραγματικής επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους δυο συλλόγους και κατ’ επέκταση ανάμεσα στις δυο κοινότητες.