Από το 1997 η πρόταση  για συγγραφή Πατριδογνωσίας

Από το 1997 έχει προτείνει ο πρώην νομάρχης κ. Γιάννης Παρασκευάς την συγκρότηση ομάδας επιστημόνων για την συγγραφή Βιβλίου Πατριδογνωσίας αλλά, παρότι η ομάδα συγκροτήθηκε, δεν υπήρξε συνέχεια.

Αυτό επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παρασκευάς, με αφορμή το άρθρο του Λουκά Μαστή, για το ίδιο θέμα και ειδικότερα αναφέρει τα εξής:

«Φίλε Λουκά
Με το προχθεσινό σχόλιο σου με το οποίο συμφωνώ απόλυτα με γύρισες αρκετά χρόνια πίσω.
Οι επισημάνσεις σου αναδεικνύουν μια πραγματικότητα που δυστυχώς επισύρει και επιφέρει αρνητικές προοπτικές στη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση και στην δημιουργία πολιτών που αυτός είναι, ή θα έπρεπε να είναι, η αποστολή και ο στόχος κάθε ευνομούμενης  πολιτείας (Κοινωνίας).

Κοινωνίες που αρνούνται ή δεν έχουν τις δυνατότητες αυτοθέσμισης είναι κοινωνίες ετερόφωτες και αρνητές και του ρόλου τους και της αποστολής τους.
Η γνώση της Ιστορίας και ειδικότερα η γνώση της ιστορίας του τόπου που γεννήθηκες, ζεις και δρας είναι το ισχυρότερο υπόβαθρο για τη διαμόρφωση του αξιακού σου συστήματος.

Ζούμε φίλε Λουκά σε ένα τόπο με ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα την οποία δεν την έχουμε κατανοήσει στον βαθμό και τον τρόπο που έπρεπε και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε μια συμπεριφορά προσβλητική και απαξιωτική.
Η κατάκτηση της όποιας γνώσης απαιτεί κοπιαστική και συνεχή προσπάθεια, μια προσπάθεια που ξεκινά τα πρώτα μας σχολικά χρόνια.

Πιστεύω απόλυτα πως η κάλυψη του κενού της αγνωσίας της ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα μας θα πρέπει να γίνει πρώτιστο μέλημα των ιθυνόντων.
Χρόνια πριν, περίπου το 1997, πρότεινα την συγκρότηση Ομάδας Επιστημόνων για την συγγραφή ενός βιβλίου «Πατριδογνωσίας» που θα κάλυπτε όλη την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Η Ομάδα συγκροτήθηκε, η απόφαση πάρθηκε, η αποχώρησή μου όμως από την Νομαρχία ήταν η αφορμή για την μη υλοποίηση της προσπάθειας.

Σε αυτό το μικρό βιβλίο εύληπτα και συνοπτικά θα δινόντουσαν στοιχεία από την Μυθολογία, την ιστορική διαδρομή, τους ανθρώπους που σημάδεψαν τον τόπο και τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού.

Με χαροποίησε το κείμενο σου φίλε μου, όχι μόνο για την ταύτιση της άποψης μας αλλά πρόσθετα για το γεγονός ότι αυτό το κείμενο ίσως αποτελέσει την αιτία και αφορμή να γίνει κάτι.

Πολύ- πολύ φιλικά,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ»