Λεξιστορείν: Της φυλακής τα σίδερα  είναι για τους λεβέντες

Επιμέλεια Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς
Φιλόλογος
katsaras2002@yahoo.gr

H λέξη φυλακή δηλώνει το κτήριο στο οποίο κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι και γενικά άτομα που διαπράττουν διάφορα είδη αδικημάτων.

Η αρχική σημασία της ήταν «φρούρηση-φύλαξη» και το «σώμα των φρουρών» που αναλάμβαναν αυτή  την φύλαξη. Η ρίζα της λέξης συνδέεται με το φύλαξ-φύλακος και  το ρήμα φυλάττω /φυλάσσω= προσέχω. 

Υπάρχουν διάφορες παροιμιώδεις φράσεις που έχουν συνδεθεί με τις φυλακές   και την ιστορία τους όπως το «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες» για όποιον  έχει το θάρρος να διαπράξει κάτι επικίνδυνο  και δεν φοβάται να πάει στη φυλακή γι’ αυτό.

Η φράση αυτή ξεκίνησε να λέγεται όταν ο  διευθυντής της  Αστυνομίας Αθηνών Δημήτρης Μπαϊρακτάρης προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους μάγκες της πόλης με  μια σειρά  μέτρων με στόχο   τον εξευτελισμό τους  όπως  το να τους κόβει το τσουλούφι των μαλλιών τους,  ώστε να τους αποτρέψει από παράνομες ενέργειες.

Αυτοί όμως, ύστερα από την διαπόμπευσή τους, προτιμούσαν να παραμένουν στα κελιά τους, παρά να βγουν έξω και να αντιμετωπίσουν την χλεύη της κοινωνίας.

Τότε άρχισαν να  τραγουδούν: «Τα σίδερα της φυλακής είναι για τους λεβέντες» αφού προτιμούσαν να παραμένουν στην φυλακή για την τιμή τους και να θυσιάσουν γι’ αυτήν την ελευθερία τους.