Κουντουρά: Εξαιρετικά καλές οι ενδείξεις για τον τουρισμό το 2018

Ευοίωνες είναι οι ενδείξεις για την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2018, σύμφωνα με την Έλενα Κουντουρά, η οποία μίλησε στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, η χρονιά «έχει ξεκινήσει εξαιρετικά καλά», με τις προκρατήσεις πακέτων να βρίσκονται ήδη σε διψήφιο νούμερο.

«Το 2015 με όλες τις δυσκολίες που είχαμε, περάσαμε τους 26 εκατ. τουρίστες. Ήταν πολύ μεγάλο ρεκόρ γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος που περνούσε η πατρίδα μας. Το 2016 με όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα δυσάρεστα γεγονότα της τρομοκρατίας καταφέραμε ξανά να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να φέρουμε περίπου 28 εκατ. τουρίστες. Όλα αυτά μαζί με την κρουαζιέρα.

Τα επίσημα νούμερα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι το 2017 θα ξεπεράσουμε τους 30 εκατ. τουρίστες. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα απίστευτο νούμερο για την Ελλάδα, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε 10,5 εκατ. κάτοικοι», σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως «είναι αποδεδειγμένο ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει στηρίξει τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία».

Όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα κομμάτι που χρήζει επανεξέτασης. «Στα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας -από μια δημοσκόπηση που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν είναι επίσημα η αρμόδια για να μετράει τα τουριστικά μεγέθη, καθώς αρμόδια είναι η ΕΛΣΤΑΤ- είχαμε κάποιες αποκλίσεις το 2016 με τα όλα τα επίσημα διεθνή στοιχεία. Και μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιούνιο του 2016 σταμάτησε να ανακοινώνει τα στοιχεία αυτά διότι δεν συνάδουν με τα διεθνή στοιχεία».

Τέλος, ερωτηθείσα για την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει στα τουρκικά σκάφη να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά, είπε ότι περιμένει ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Θα το δούμε το θέμα. Άλλωστε μόνο ένα 10-15% των Τούρκων έρχονται με αυτά τα πλοιάρια. Το 80-85% των Τούρκων έρχονται με βίζα και δια χερσαίας οδού», είπε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά τονίζει:

«O τουρισμός είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας. Εφαρμόζουμε με επιτυχία την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας, με πλήρη συντονισμό του κυβερνητικού έργου και τη συμβολή όλων των συναρμόδιων υπουργείων, και σε στενή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, τις τοπικές αρχές, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς, και τον ιδιωτικό τομέα.

Σε εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής μας από το 2015, θέσαμε τις βάσεις για τη διαρκή ανάπτυξη του τουρισμού μας με διαδοχικά ρεκόρ διεθνών αφίξεων, 6 εκατ. επιπλέον αφίξεις στην τριετία και αύξηση σε όλους τους τουριστικούς δείκτες.

Εργαζόμαστε ακόμη πιο δυναμικά για την περίοδο 2017-2020 με στόχο και όραμα να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Προωθούμε με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με οφέλη που θα διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας νέες πηγές εσόδων, νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις με επίκεντρο την ποιότητα.

Υποστηρίζουμε δράσεις και έργα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης, του φυσικού πλούτου με σεβασμό στη φύση, και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

Ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση, την αγροδιατροφή, την προώθηση των τοπικών προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Ταυτόχρονα, ισχυροποιούμε τη διεθνή εικόνα και παρουσία της Ελλάδας, και αποκτούμε πιο ενεργό ρόλο στον παγκόσμιο τουρισμό, όπου διεκδικήσαμε και εκλεχτήκαμε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021.

Διεκδικήσαμε και αναλάβαμε την προεδρία στην κορυφαία συνάντηση του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό στις 2 και 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όπου στην ατζέντα των κυβερνήσεων, των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων του παγκόσμιου τουρισμού, κυριαρχεί η βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια για την βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, η συμβολή όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών είναι καθοριστική.

Ο τουρισμός μας αφορά όλους και μας ενώνει.

Είναι εθνική υπόθεση και είναι η μεγάλη επένδυση στο μέλλον μας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της πατρίδας μας».