Μasterplan για την αποχέτευση στο νησί της Ρόδου από την ΔΕΥΑΡ

Ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΡ για το μεγαλεπίβολο έργο του masterplan για την αποχέτευση και τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ενιαία για όλο το νησί, παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης όσο και στα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, από την Κοινοπραξία που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης.

Η δεύτερη παρουσίαση έγινε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από στελέχη της ΔΕΥΑΡ αλλά και του μελετητικού γραφείου που ανέλαβε να κάνει την έκθεση, τη «ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές Α.Ε.».

Καταρχήν, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε ότι, τέτοια σχέδια είχαν γίνει και επί Καποδιστριακών Δήμων, και από πριν ακόμη, ωστόσο ήταν αποσπασματικά, και μ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΥΑΡ, το masterplan, θα καταγράψουν το σύνολο των αναγκών του νησιού». Έτσι, ανατέθηκε στη σύμπραξη μελετητικών γραφείων και παρουσιάστηκε η β’ φάση της μελέτης αυτής, για τη σκοπιμότητα της οποίας είπε: «Η αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος πλέον είναι αδήριτη.

Δεν φθάνει, όμως, μόνο αυτό. Πέρα από τους βιολογικούς, το να δούμε πως θα γίνουν τα αποχετευτικά δίκτυα στο σύνολο του νησιού, στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, πρέπει να συνδυάζεται και με τις ανάγκες του μέλλοντος», και αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές, τη λειψυδρία κτλ. Άρα-συνέχισε-ό,τι μοντέλο προκριθεί, εκτός του ότι θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της διάθεσης των λυμάτων, θα πρέπει να προβλέπει σε βάθος χρόνου και την επαναχρησιμοποίηση του καθαρού πλέον νερού για άρδευση, για τις ανάγκες που έχει στο σύνολό του το νησί.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, σ’ αυτή τη β’ φάση του σχεδίου έγινε μία χωροθέτηση-χωρίς να έχει σχέση με τα διοικητικά όρια των δημοτικών ενοτήτων-με βάση κάποια επιστημονικά κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη μορφολογία του νησιού, τον πληθυσμό, τις σύγχρονες ανάγκες, τους περιβαλλοντικούς όρους κτλ. και μάλιστα η δουλειά έγινε σε όλο το νησί.

Ο κ. Χατζηδιάκος, χαρακτήρισε μεγαλεπίβολο  το σχέδιο, το οποίο αφορά στις περιοχές με το μεγάλο πληθυσμό, εκείνες με δέκα χιλιάδες κατοίκους αλλά και εκείνες των δύο χιλιάδων κατοίκων, ακόμα στα προβλήματα που έχουμε στα χωριά, αλλά, επιπλέον, κάνει και μία προβολή στο μέλλον με βάση την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, τις ανάγκες που θα έχει σε βάθος δεκαετιών και με βάση αυτά, όπως απαιτούν και τα Υπουργεία και οι χρηματοδοτικές πηγές, καταλήγει σε παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων.  Μάλιστα, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποδείχθηκε από τη ΔΕΥΑΡ ή από τον οποιονδήποτε η οπουδήποτε σκέψη, πρόταση κτλ.

Εκείνο που έκαναν είναι ότι μπήκαν στους προβληματισμούς και αφού έλαβαν υπόψη την καταγραφή και την αξιολόγηση των βιολογικών που έχουμε, αδειοδοτημένους και μη, όσους λειτουργούν, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν και με βάση αυτό, σε πρώτη φάση, γίνεται μία παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων σε 25 σημεία.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος περιμένει με αδημονία την τρίτη φάση, δηλαδή την τελική έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία, τη βαθμολόγηση των προτάσεων αυτών, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουν και με τις τοπικές κοινωνίες πως οι εναλλακτικές προτάσεις μπορούν να συνδυαστούν με τις υφιστάμενες δομές.

Αλλά, από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση, και αφού καταλήξουν στο σύνολο του νησιού, η επόμενη κίνηση είναι πλέον η αναζήτηση χρηματοδότησης, γι’ αυτό και ένα από τα θέματα που θα θέσει πιεστικά ο Δήμος στα αρμόδια Υπουργεία είναι η χρηματοδότηση αυτού του masterplan, είτε συνολικά είτε σε φάσεις με τον καθορισμό προτεραιοτήτων.  

Δεν παρέλειψε, ακόμη, ο Δήμαρχος να πει ότι η εκπόνηση της μελέτης ήταν ένα έργο που θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ πριν και ενδεχομένως να μην είχαμε ούτε τη μεγάλη επιβάρυνση στο Βόδι, ούτε τον κίνδυνο ύστερα από μερικά χρόνια να μην αντέξουν οι υποδομές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ανέφερε ότι αυτό που οφείλουν να κάνουν είναι ο σχεδιασμός και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρουσίαση του masterplan  για την αποχέτευση ενώ πολύ σύντομα θ’ ακολουθήσει και ένα masterplan για την ύδρευση.

Και είπε: «Εμείς οφείλουμε καθημερινά να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας», όμως οφείλουμε παράλληλα να δώσουμε και ένα όραμα και να δούμε σε βάθος χρόνου πως αυτός ο τόπος θα γίνει έτσι όπως όλοι τον οραματιζόμαστε» ενώ παραδέχθηκε ότι «έχουμε χάσει χρόνο».

Τόνισε, τέλος, ότι πολύ σημαντικό είναι, αξιολογώντας το παρελθόν και βλέποντας ότι πολλές φορές οδηγήθηκαν σε λάθη όταν αποσπασματικά προσπαθούσαν να βρουν λύσεις σε κάποια επιμέρους προβλήματα, θεώρησαν σκόπιμο και λογικό αυτή τη φορά να δουν το πρόβλημα ενιαία για το νησί και μ’ αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα λύσουν προβλήματα για το νησί σε βάθος δεκαετιών.

Ειδικότερα στη μελέτη αναφέρθηκε ο πολιτικός μηχανικός-υγειονολόγος της Κοινοπραξίας, κ. Νίκος Κάρτσωνας,  ο οποίος είπε ότι, στην παρούσα β’ φάση, ουσιαστικά σχεδίασαν εναλλακτικές λύσεις συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο νησί της Ρόδου. Χώρισαν όλο το νησί σε 25 υποενότητες, για κάθε μία υπάρχουν μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις οι οποίες και παρουσιάστηκαν αυτές τις ημέρες ενώ, μετά τις συζητήσεις που έγιναν, θα κάνουν κάποιες βελτιώσεις και η τελική έκθεση με τις προτεραιότητες, όπως και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να τα παρουσιάσουν αρχές Νοεμβρίου. Συνοπτικά, μπορεί να πει κανείς ότι οι προτεραιότητες είναι τεσσάρων κατηγοριών:

Μία πρώτη κατηγορία είναι οι κοινοτικές υποχρεώσεις για οικισμούς άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων, που, εκτός από τη Ρόδο, είναι περιοχές που υπάρχει τουριστική ανάπτυξη και πλέον έχουμε θερινό πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων κατοίκων.

Το σύνολο των έργων, που καταδεικνύει και τον όγκο του έργου που πρόκειται να υλοποιηθεί, είναι της τάξεως των 85 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα εκεί περιλαμβάνονται η βελτίωση, ο διπλασιασμός του υφιστάμενου Βιολογικού στο Βόδι, δίκτυα, έργα διάθεσης και επεξεργασίας κτλ.

Οι οικισμοί οι υπόλοιποι, μικρότεροι των δέκα χιλιάδων κατοίκων, είναι περίπου 25 με 30 εκατ. ευρώ, και αυτά είναι μία δεύτερη προτεραιότητα. Μία τρίτη προτεραιότητα, που είναι σημαντική όμως σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προστασία της λεκάνης του Γαδουρά όπου και θα χρειαστούν κάποια έργα προτεραιότητας έτσι ώστε λύματα από οικισμούς  που βρίσκονται μέσα τη λεκάνη του Γαδουρά να μην καταλήγουν εκεί, τα οποία είναι μεν απομακρυσμένα αλλά θα πρέπει κανείς να τα λάβει υπόψη του.

Εν κατακλείδι, στον σχεδιασμό όλων αυτών των πραγμάτων, η βασική αρχή και η κατεύθυνση που πήραν από τη ΔΕΥΑΡ ήταν να σχεδιάσουν έργα τα οποία να είναι υλοποιήσιμα, περιβαλλοντικά αποδεκτά, κατά το δυνατόν επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνεται καθημερινά.

Αρχές Νοεμβρίου θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά κατηγορία, έτσι όπως τις προσδιόρισε, ανά οικισμούς, ώστε να ολοκληρωθεί το masterplan και να έχει ένα εργαλείο η ΔΕΥΑΡ για να αιτηθεί χρήματα είτε από Κοινοτικούς πόρους είτε από άλλες πηγές (σ.σ. δάνειο από τράπεζες κτλ.), για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος.

Τέλος, η κα Σοφία Καμπυλαυκά, πολιτικός μηχανικός-υγειονολόγος, ανέφερε ότι για τους μικρούς αγροτικούς οικισμούς, ώστε να μην μπουν στη διαδικασία των βιολογικών, η δημιουργία υδροβιότοπων είναι μία μέθοδος δοκιμασμένη που έχει τα ίδια αποτελέσματα και με μεγαλύτερη ωφέλεια. Όπως εξήγησε, τα προτείνουν για τέτοιες περιοχές ώστε να μην έχουν πολλή τεχνολογία και μεγάλη ανάγκη από ιδιαίτερους χειρισμούς, συντηρήσεις κτλ. Επίσης, μία τέτοια πρόταση είναι εύκολη, εύκολα χρηματοδοτείται και θεωρούν ότι θα προχωρήσει.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Μανόλης Διακομανώλης και το στέλεχος της Επιχείρησης κ. Καραβόλιας.