Λεξιστορείν: Το μπικίνι και το Μπικίνι!

Επιμέλεια Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς
Φιλόλογος
katsaras2002@yahoo.gr

 

Το μπικίνι πήρε το όνομα του από το κοραλλιογενές  νησάκι  Μπικίνι, που ανήκει στις νήσους Μάρσαλ του  Ειρηνικού  Ωκεανού  μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέα Γουινέα.

Εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας  την 1η Ιουλίου του 1946 . Το γεγονός αυτό ενέπνευσε τον Γάλλο μηχανικό  Λουί Ρέαρντ, τον κατασκευαστή του αποκαλυπτικού μαγιό, να δώσει στην δημιουργία του αυτή το όνομα μπικίνι, καθώς έλπιζε ότι το νέο μαγιό θα προκαλούσε τεράστια  “εκρηκτική”  αντίδραση ενθουσιασμού σε άνδρες και γυναίκες, παρόμοια με το σοκ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκρηξη της πυρηνικής βόμβας.

Χάνω τ’ αυγά και τα πασχάλια. Έχασε τα πασχάλια λέγεται μεταφορικά για κάποιον που μπερδεύτηκε  και τα έχει χαμένα. Τα πασχάλια ήταν ένας ειδικός πίνακας-κατάλογος  με αριθμούς , στον οποίο έβρισκαν οι Βυζαντινοί ποιαν ακριβώς ημερομηνία ενός συγκεκριμένου έτους γιορτάζεται το Πάσχα και όλες οι κινητές γιορτές πριν και μετά από αυτό, από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου ως την Πεντηκοστή και την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Όποιος λοιπόν έχανε τα πασχάλια σημαίνει ότι μπέρδευε  τις ημερομηνίες του εορτολογίου , «πελάγωνε» έχανε την αίσθηση του χρόνου και μεταφορικά ότι  βρίσκονταν σε πλήρη σύγχυση και αμηχανία.

Την ίδια περίπου σημασία έχει και η φράση έχασε τα αυγά και τα καλάθια, που χρησιμοποιείται και αυτή μεταφορικά.

Η πιθανή προέλευσή της: κάποιος χωρικός, αφηρημένος και σαστισμένος μέσα στην παραζάλη της πολυκοσμίας έχασε τα αυγά (που πήγε να τα πουλήσει στο παζάρι), όμως μαζί με αυτά έχασε και τα καλάθια μέσα στα οποία τα είχε φυλαγμένα και τα κουβαλούσε (οι χωρικοί τοποθετούσαν τα αυγά μέσα σε καλάθια ανάμεσα σε πολλά άχυρα, για να μη σπάσουν).