Όλα τα μεγάλα θέματα στο αναπτυξιακό συνέδριο

Όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής μας αναμένεται να «ανοίξουν» στο περιφερειακό συμβούλιο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο το οποίο προγραμματίζεται, το νωρίτερο, τον Ιανουάριο του 2018, παρουσία πιθανότατα και του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο ενώ αναμένονται συγκεκριμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις.

 

Τα παραπάνω έκανε γνωστά, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου της Ρόδου και ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που μας αφορούν. Συγκεκριμένα, μίλησε αναλυτικά για τις διεργασίες και το αντικείμενο του περιφερειακού συνεδρίου, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι μία «γιορτή» για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, δήλωσε ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Ρόδο και Κάρπαθο, ενώ εξήγησε τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν στην Αυτοδιοίκηση μέσα από το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, βγάζοντας εκτός το χωροταξικό ζήτημα.

Αναλυτικά:
Το περιφερειακό συμβούλιο
Ο κ. Αποστολίδης ξεκίνησε, βέβαια, με το πολυαναμενόμενο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ήδη έχει πραγματοποιηθεί σε τρεις περιοχές της χώρας, και στις αρχές του καινούργιου χρόνου, το νωρίτερο τον Ιανουάριο, αναμένεται να γίνει σε Ρόδο και Σύρο. Καταρχήν, τόνισε ότι για πρώτη φορά μία κυβέρνηση «κατεβαίνει» στην τοπική κοινωνία και συνεργάζεται μαζί της, τόσο μέσω των Δήμων και των Περιφερειών όσο και άλλων φορέων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Σχετικά  μ’ αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε από αυτό το Συνέδριο, που έχει δημιουργήσει προσδοκίες, εξήγησε ο Γραμματέας: Για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου, της Δωδεκανήσου, και γενικά του Νοτίου Αιγαίου, θα έχουν τη δυνατότητα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν από κοινού σε ένα μίνιμουμ προγράμματος το οποίο θα προσπαθήσουν όλοι μαζί να εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό είναι που κάνει και τη διαφορά αφού το παλαιότερο μοντέλο αυτό που έκανε ήταν να συνεργάζεται μόνο με τους ημέτερους Δημάρχους και Περιφερειάρχες και να τους στηρίζει στο έργο τους για τις επόμενες εκλογές.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, πάντα σε συνεννόηση με τα Κεντρικά, βρίσκεται σε μία περίοδο προετοιμασίας για το περιφερειακό συνέδριο στην περιοχή μας το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, έχει ως πιθανή ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2018, ως το νωρίτερο. Έτσι, αυτή την περίοδο, δέχονται προτάσεις, τις οποίες φιλτράρουν, ώστε σε συνεννόηση με τα κυβερνητικά στελέχη, να μπορέσουν να γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για ορισμένα θέματα. Η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού κλιμακίου θα εξαρτηθεί βεβαίως από το πρόγραμμά τους, γι’ αυτό και δεν έχει οριστικοποιηθεί από τώρα η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Μάλιστα, στόχος είναι, στο αναπτυξιακό συνέδριο, να ανακοινωθούν ως τετελεσμένα γεγονότα κάποια από αυτά που έχουν συμφωνήσει. Επίσης, να συζητηθούν τα θέματα και να καταδείξουν τις κατευθύνσεις. Από αυτά, κάποια θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο και για κάποια θα συνεχιστεί η δουλειά και μετά, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα ανακοινώσουν μεταγενέστερα. Το συνέδριο, δηλαδή, θα σταθεί αφορμή για ν’ «ανοίξουν» κάποια θέματα, ορισμένα που θα είναι τετελεσμένα θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και για τα άλλα η επεξεργασία τους θα συνεχιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Όσο για τα θέματα πάνω στα οποία θα αναπτυχθεί ο διάλογος είναι τα γνωστά: Για τους ίδιους πολύ σημαντικό είναι η επάρκεια πόρων είτε σε νερό, είτε σε ενέργεια, σε καλλιέργειες κτλ. Ακόμη, θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού τι είδος τουρισμό θα θέλαμε αφού, όπως είπε, δεν μπορεί το μοντέλο να είναι το ίδιο στη Ρόδο και τη Νίσυρο. Όπως επίσης, σε ένα μεγάλο νησί όπως η Ρόδος τι είδους τουρισμό θέλουμε ανά περιοχή και να συμπράξουμε όλοι ώστε να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός και να δούμε ποιες περιοχές μπορούν ν’ αναπτύξουν συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Σημαντικό κομμάτι είναι, επίσης, το τι μπορούμε να κάνουμε όσο αφορά στο εμπόριο και τις μεταφορές, το ακτοπλοϊκό, οι αεροπορικές συνδέσεις κτλ. Το καλοκαίρι οι μετακινήσεις είναι πολύ καλές αλλά το χειμώνα γίνεται ένας αγώνας κυριολεκτικά για να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών και υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Επίσης, η παιδεία και η υγεία επίσης θα τεθούν ως σημαντικοί μοχλοί ανάπτυξης, όπως π.χ. τι μονάδες θα μπορούσαμε να έχουμε στο Πανεπιστήμιο, οι μονάδες υγείας-ετοιμάζονται και οι τοπικές μονάδες-και βέβαια η αναβάθμιση των νοσοκομείων. Για τους ίδιους, πολύ σημαντικό είναι, ακόμη, το κομμάτι του πολιτισμού και αναφέρθηκε βέβαια στο «κουφάρι», όπως είπε, του Εθνικού Θεάτρου, τη Μεσαιωνική Πόλη που είναι χωρίς προγραμματική σύμβαση. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν αρκεί το να υπάρξει απλά μία π.σ. αναπτυξιακή για τη Μεσαιωνική Πόλη αλλά πρέπει να καταλήξουμε και στις κατευθύνσεις της. Σημαντικό είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη κ.α. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα παραπάνω ουσιαστικά είναι η εφαρμογή της νησιωτικότητας στην πράξη για την οποία είπε ότι γίνονται κάποια πράγματα, όπως ότι το ακτοπλοϊκό βελτιώνεται σιγά-σιγά, ότι τα υδατοδρόμια βρίσκονται σε εξέλιξη ως πλάνο, προσπαθούν συνεχώς να εξασφαλίζουν κονδύλια για την περιοχή μας και ανέφερε ότι η Περιφέρεια από τον τακτικό προϋπολογισμό αλλά και από το ΕΣΠΑ παίρνει συνεχώς έκτακτες χρηματοδοτήσεις και αυτό είναι και ένα δείγμα ότι προσπαθούν να στηρίζουν έμπρακτα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις των τοπικών Αρχών.

Για τον ΦΠΑ
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Αποστολίδη όταν ρωτήθηκε για τον ΦΠΑ στα νησιά μας, δηλώνοντας, στην ουσία, ότι δεν εγκαταλείπουν το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών. Είπε, συγκεκριμένα, ότι εξ όσων γνωρίζει, πρόθεση αλλά και εισήγηση δική τους είναι να διατηρηθεί το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά που ισχύει και στόχος είναι, μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας, να επανέλθει και στη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει δηλώσεις της αντιπολίτευσης (σ.σ. όπως πρόσφατα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη από τη Ρόδο) ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο ν’ αλλάξει, ο κ. Αποστολίδης είπε ότι όσο είμαστε στο Μνημόνιο, οι δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες, οπότε αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ν’ αλλάξει γιατί η κατάργηση σε Ρόδο και Κάρπαθο ήταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Μέχρι, λοιπόν, και τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπάρξει μεταβολή για Ρόδο και Κάρπαθο, στόχος όμως είναι, στο επόμενο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, να κάνουν την επαναφορά τους.

Όσο αφορά στα ισοδύναμα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ανέφερε τη φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων της νησιωτικής χώρας, κάτι όμως που έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών δυσκολιών.
 

Για τον Καλλικράτη
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Καλλικράτη που συζητούνται και είναι στο τελικό στάδιο και το επόμενο διάστημα περιμένουν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα τεθεί σε διαβούλευση, με πρόθεση αυτό να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Απ’ ό,τι φαίνεται κοινή βούληση να καθιερωθεί η απλή αναλογική και στις εκλογές της Τ.Α., όπως επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα «σπάσει» το ψηφοδέλτιο στους Δήμους. Δηλαδή, ο υποψήφιος Δήμαρχος θα έχει στο ψηφοδέλτιο του μόνο τους υποψήφιους συμβούλους ενώ ανά τοπική κοινότητα θα υπάρχουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Ένα άλλο θέμα που συζητείται πάνω σ’ αυτό, έχει ν κάνει με τις αρμοδιότητες που είναι και το μεγάλο ζητούμενο καθώς θα γίνουν αλλαγές. «Οι αρμοδιότητες είναι κάτι πολύ σημαντικό στην Τ.Α., πρέπει να ξεκαθαρίσουν και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν με τη μέγιστη συναίνεση έτσι ώστε να παραμείνουν ορθά σε μία κατεύθυνση για το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Αποστολίδης. Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο που θα έρθει, το χωροταξικό ζήτημα το οποίο τίθεται από πάρα πολλούς ανά την Ελλάδα, είναι κάτι το οποίο θα μείνει εκτός συζήτησης γιατί, όπως είπε, είναι ένα θέμα το οποίο κάθε φορά καπελώνει όλα τ’ άλλα θέματα και χάνεται η ουσία.

Ειδικότερα για το «χωροταξικό» στη Μυτιλήνη και τη Ρόδο, είπε ότι σε δεύτερη φάση θα συζητηθεί το θέμα για τις εξαιρέσεις όπως στη Μυτιλήνη που υπάρχει τεράστιο ζήτημα και εκεί θα μπορούσε να γίνει κοινή συναινέσει μία διορθωτική κίνηση. Όσο αφορά στο νησί της Ρόδου, σταθερή γνώμη της ν.ε. είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για αλλαγή του χωροταξικού και είπε ο Γραμματέας της: «Μπορεί να ήταν λάθος το 2010 το γεγονός ότι από δέκα Δήμους πήγαμε σε έναν αλλά, αυτή τη στιγμή, αν ανοίξουμε τη συζήτηση τοπικά για το πόσους Δήμους πρέπει να έχει το νησί μας θα μιλήσουμε απλά για άλλη μία χαμένη τετραετία-πενταετία για άλλη μία φορά. Η Ρόδος δεν το αντέχει αυτό. Υπάρχουν τρόποι ο ένας Δήμος να λειτουργήσει καλύτερα προς όφελος του νησιού».

Για τις δημοτικές εκλογές, τέλος, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός από το ΥΠΕΣ είναι ότι αυτές σίγουρα θα αποσυνδεθούν  από τις ευρωεκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους το Σεπτέμβριο του 2019. Κάτι ακόμη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι ότι θα μπει «πλαφόν» στη θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών. Δηλαδή, εφόσον καταλήξουν στις πενταετίες θα προσδιοριστεί στις δύο και αν πάμε σε τετραετίες θα προσδιοριστεί στις τρεις.