Δ. Γάκης: «Θέλουμε η επόμενη πτήση του "Ίκαρου" να φέρει τη συλλογή των αριστουργηματικών αυτών κεραμικών στη Ρόδο»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης παραβρέθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Έκθεσης «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ.

Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου 1928-1988», στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Έκθεση πολιτισμού που βασίζεται στην έρευνα και τη συλλογή του Γιάννου Ιωαννίδη και που περιλαμβάνει δείγματα από όλες τις περιόδους του θρυλικού εργοστασίου κεραμικών «ICARO» και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη σημασία της Έκθεσης για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρόδου και δήλωσε ότι ο επόμενος σταθμός της Έκθεσης «ICARO» μετά την Αθήνα, θα πρέπει να είναι η Ρόδος.

«Η εκπληκτική αυτή Έκθεση που σηματοδοτεί κορυφαίους σταθμούς στην ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης στη Ρόδο, θα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού. Το εργοστάσιο κεραμικών «ICARO» είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδια τη Ρόδο, με τη Δωδεκάνησο. Στόχος μου είναι να ξανασυναντηθούν ο «ΙΚΑΡΟΣ» και η Ρόδος.

Ήδη, αφού ενημερώθηκα αναλυτικά από το συλλέκτη και επιμελητή της Έκθεσης κύριο Ιωαννίδη για την ιστορία της συλλογής, ξεκίνησα τις συζητήσεις και τις πρώτες επαφές για να μεταφερθεί η Έκθεση στη Ρόδο, μετά τη δίμηνη φιλοξενία της στην Αθήνα. Ο συλλέκτης, με ροδιακή καταγωγή, υποδέχθηκε την ιδέα αυτή με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.

Είμαι σίγουρος ότι την ίδια θετική ανταπόκριση θα βρω και στη Ρόδο, στις συναντήσεις που θα έχω με τους Τοπικούς και Περιφερειακούς φορείς ώστε να ενταχθεί η εμβληματική αυτή Έκθεση για τη Ρόδο στην πολιτιστική ατζέντα του νησιού μας, άμεσα», δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

***

Υπενθυμίζεται ότι η Έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου 1928-1988», φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα μέχρι 19/11/2017. https://www.benaki.gr/index.php?option=com_events&view=event&id=5379&lang=el

Ιστορικά στοιχεία: Η εταιρεία Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) ιδρύθηκε το 1928, με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των «λινδιακών» κεραμικών του Ιζνίκ, τα οποία, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσής τους στην περιοχή, εθεωρούντο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ως «ροδιακά» ή «λινδιακά».