Ανακοίνωση του Χ. Κόκκινου για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη

O Aντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προσωρινής Επιτροπής του Δικτύου Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών που ορίστηκε στην πρόσφατη 1η Θεματική Συνάντηση Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών στην Αθήνα (Ιούνιος 2017), με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Η συνάντηση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο τού διαλόγου για την Αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Στη συνάντηση επιδόθηκε από τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες στον υπουργό κ. Σκουρλέτη υπόμνημα με τις θέσεις – προτάσεις του Δικτύου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την Ενδοπεριφερειακή Αποκέντρωση με κύρια σημεία:

Την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ενοτήτων (Νομών) με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, για τις οποίες θα υπάρξει ενιαία νομοθετική κατοχύρωση για όλες τις Περιφέρειες.

Την ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου (συμβουλίου) ανά Περιφερειακή Ενότητα με αποφασιστικές ή γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα της ΠΕ (κατάρτιση τοπικού προϋπολογισμού, τοπικού τεχνικού προγράμματος, τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών κλπ που θα εντάσσονται στον γενικότερο προγραμματισμό της Περιφέρειας).

Την εκλογή του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) με σταυροδοσία σε χωριστή λίστα από τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Τη λειτουργία Υπηρεσίας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα με αρμοδιότητες κατοχυρωμένες στο γενικό θεσμικό πλαίσιο αναπτυξιακού προγραμματισμού της χώρας.                   

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης προς συζήτηση πολλά επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Περιφερειών και υπήρξαν τοποθετήσεις από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες κυρίως για την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι Περιφέρειες θα έρθουν πιο κοντά στον πολίτη.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης 27.9.2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Δικτύου Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).