Καθηγητής Νευροβιολογίας Νιούμπεργκ:  «Η Προσευχή  κάνει καλό στον Εγκέφαλο»

Της Μαίρης Παπανδρέου

Ο Καθηγητής Νευροβιολογίας Άντριου Νιούμπεργκ, που είναι επικεφαλής του «Κέντρου Εγκεφάλου και Πνευματικότητας», του Πανεπιστημίου της Πανσυλβάνιας, μετά από σχετικές έρευνες δεκαετιών δηλώνει:

«Οι Ορθόδοξες καλόγριες και οι βουδιστές μοναχοί, ενισχύουν τις εγκεφαλικές τους ικανότητες, μέσω της προσευχής, αλλά ακόμα και οι άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη των θρησκευομένων από την πίστη τους», αναφέρει στο βιβλίο του «Πως ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας». Εννοείται βέβαια, πως πρέπει να διαθέτει κάποιος «εγκέφαλο» για να μπορεί να τον βελτιώσει με την Προσευχή.

Ο Καθηγητής Νιούμπεργκ, υποστηρίζει ότι το «κλειδί, βρίσκεται στην ηρεμιστική επίδραση, που έχει η έντονη προσευχή στον εγκέφαλό μας», και διευκρινίζει: «Οι έρευνες δείχνουν ότι η προσευχή, όπως και ο διαλογισμός, επιφέρουν αλλαγές στην φαιά ουσία και ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου, που αφορούν την προσοχή και την συμπόνια, ενώ ηρεμεί τις περιοχές που συνδέονται με τον φόβο και την αγωνία, περιορίζονται οι  αρνητικές σκέψεις».

«Όταν σκεφτόμαστε για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής-θρησκευτικά, επιστημονικά ή ψυχολογικά – ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται».

Ο διακεκριμένος Επιστήμονας Νιούμπεργκ, μιλά για την «νευροθεολογία», την μελέτη του ρόλου που παίζει ο εγκέφαλος στην Θρησκευτική Πίστη και έχει στόχο να ρίξει φως στο τι συμβαίνει μέσα στα κεφάλια μας, όταν επικαλούμαστε το Θεό», και καταλήγει: «Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις στην ανθρώπινη ιστορία, είναι η Θρησκεία και η Επιστήμη. Εάν προσπαθήσομε να τις φέρουμε δίπλα-δίπλα, θα κατανοήσουμε την κάθε μία, αλλά και τον κόσμο μας, με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Σοφά λοιπόν, έπραξαν οι εκλεκτοί Παιδαγωγοί μας, όταν θέσπισαν την Προσευχή στα Σχολεία μας, οι οποίοι προφανώς γνώριζαν στην πράξη, τα αποτελέσματα της Προσευχής. Μεγαλώσαμε με την απαράβατη συνήθεια της καθημερινής πρωϊνής Προσευχής πριν από την έναρξη των μαθημάτων στα Σχολεία μας. Είχα την εξαιρετική τύχη, να έχω επί 6 χρόνια στο «Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce-Deree-Alba», τον Θεολόγο και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Δωδεκανήσιο/Χαλκίτη Εμμανουήλ Χατζή.

Χαρισματική προσωπικότητα, ο οποίος ίδρυσε και Βυζαντινή Χορωδία, παράλληλη με την Κλασική Χορωδία του διάσημου Μήνου Δούνια και μας έμαθε, όχι μόνον να ερμηνεύομε σωστά το Ευαγγέλιο, αλλά να αναζητούμε λύσεις ακόμα και για προβλήματα της καθημερινότητας, μέσα στα κείμενά του. 

Ο Καθηγητής που δίδασκε «Ηθική» στο Deree, ήταν ο Αμερικανός Ιερέας & Καθηγητής Κοινωνιολογίας Δρ. Harlow.

Η καθημερινή πρωινή προσευχή, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce-Deree-Alba, από το 1875 που ιδρύθηκε στη Σμύρνη από Αμερικανούς/Αμερικανίδες Ιεραπόστολους και η παράδοση συνεχίστηκε όταν το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή, το έφερε στην Ελλάδα ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Να υπογραμμίσομε πως το Δ.Σ. του, απαρτίζεται από προσωπικότητες Αμερικανών Ακαδημαϊκών στη Βοστόνη και πάντα ο Πρόεδρος του Κολλεγίου, είναι Αμερικανός.

Στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή Αττικής, χτίστηκε ένας υπέροχος Βυζαντινός Ι. Ναός, αφιερωμένος στους Τρεις Ιεράρχες, και τα «Θυρανοίξια» κλήθηκε και τέλεσε ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄.

Είναι το μόνο Αμερικανικό Κολλέγιο εκτός Αμερικής και το μεγαλύτερο της Ευρώπης, όπου σήμερα φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες πάνω από 15.000 παιδιά, ενώ οι απόφοιτοι είναι περισσότεροι από 75.000 σε ολόκληρο τον κόσμο, και πολλοί από αυτούς διαπρέπουν (Ηνωμένα Έθνη, Πρεσβείες, Κυβερνήσεις, Επιστημονική Κοινότητα, Πολιτική, Τέχνες κλπ.).

Στη Ρόδο, ζουν, εργάζονται και διακρίνονται περισσότεροι από 120 απόφοιτοι του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce-Deree-Alba».  Στο Ελληνικό μας Κοινοβούλιο π.χ. συμμετέχουν άνω των 40 αποφοίτων στα Δημοκρατικά Κόμματα, από Ν.Δ. μέχρι ΚΚΕ (π.χ. Λιάνα Κανέλλη), η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, υπήρξε η απόφοιτη Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, κι ένας από τους Έλληνες διακεκριμένους διδάσκοντες, ήταν και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η εξαιρετικά επίσημη τελετή Απονομής Πτυχίων (2016), όπου συμμετείχε όλο το Δ.Σ. από τη Βοστόνη, άρχισε με Προσευχή και Ομιλία του Ορθόδοξου Ιερέα από την Ενορία της Αγίας Παρασκευής.

Δεν είναι ‘δευτερευούσης σημασίας’, κύριοι του Υπουργείου Παιδείας, που επιζητείτε την κατάργηση της προσευχής στα σχολεία. Σκεφτείτε ότι το έμβλημα του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce-Deree-Alba», είναι η Ευαγγελική ρήση «Υπηρετείν», στα λατινικά (ΝΟΝ MINISTRARΙ SED MINISTRARΕ= Δεν γεννήθηκα για να με υπηρετούν, αλλά για να υπηρετήσω). Αναρωτιέται κάθε σκεπτόμενος Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος, ποιούς στ’ αλήθεια θα «υπηρετούσε» η κατάργηση της Προσευχής στα Σχολεία μας;!