Μάνος Κόνσολας: «Αντί να ενισχυθεί με προσωπικό το Α.Τ Ιαλυσού, αποδυναμώνεται και υποβαθμίζεται»

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του αστυνομικού τμήματος Ιαλυσού αλλά και των αυξημένων αναγκών ασφαλείας και αστυνόμευσης που υπάρχουν στην περιοχή, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι η δύναμη του τμήματος, μετά τις μεταθέσεις που έγιναν, μειώθηκε κατά πέντε αστυνομικούς χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει η αναπλήρωσή τους ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού χρησιμοποιήθηκε, κατόπιν εντολών, για την ενίσχυση άλλων υπηρεσιών στη Ρόδο. Συγκεκριμένα διατέθηκε για μεταγωγές κρατουμένων, για την ενίσχυση του Α.Τ Ρόδου αλλά και για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας του αερολιμένα.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει επίσης ότι κατάσταση έφτασε ακόμα και στο σημείο να μην μπορούν να επανδρωθούν οι βάρδιες του περιπολικού οχήματος του Α.Τ Ιαλυσού, τη στιγμή που υπήρχαν αυξημένες ανάγκες από κλοπές, ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις, ζητήματα προστασίας αιγιαλού και παραλίας κ.α. Επισημαίνει επίσης την αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των υπηρετούντων

αστυνομικών στο Α.Τ Ιαλυσού, οι οποίοι δεν έκαναν χρήση αδειών, αντιλαμβανόμενοι την οριακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το τμήμα λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του Α.Τ Ιαλυσού και παράλληλα απευθύνει το ερώτημα αν συνιστά ορθή λειτουργία να διατίθενται οι αστυνομικοί του Α.Τ Ιαλυσού, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, για την κάλυψη αναγκών άλλων υπηρεσιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή:

Προς Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: « Ενίσχυση με προσωπικό του Α.Τ Ιαλυσού για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν στα όρια ευθύνης του»

Κύριε Υπουργέ,

Η περιοχή της Ιαλυσού στη Ρόδο παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες στα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη αλλά και αστυνόμευσης.

Δυστυχώς αντί να ενισχυθεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα, αποδυναμώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δύναμη του τμήματος, μετά τις μεταθέσεις που έγιναν, μειώθηκε κατά πέντε αστυνομικούς χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει η αναπλήρωσή τους.

Επιπρόσθετα , κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Ιαλυσού χρησιμοποιήθηκε, κατόπιν εντολών, για την ενίσχυση άλλων υπηρεσιών στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα διατέθηκε για μεταγωγές κρατουμένων, για την ενίσχυση του Α.Τ Ρόδου αλλά και για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας του αερολιμένα.

Η κατάσταση έφτασε ακόμα και στο σημείο να μην μπορούν να επανδρωθούν οι βάρδιες του περιπολικού οχήματος του Α.Τ Ιαλυσού, τη στιγμή που υπήρχαν

αυξημένες ανάγκες από κλοπές, ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις, ζητήματα προστασίας αιγιαλού και παραλίας κ.α.

Πρέπει επίσης να τονιστεί η αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των υπηρετούντων αστυνομικών στο Α.Τ Ιαλυσού, οι οποίοι δεν έκαναν χρήση αδειών, αντιλαμβανόμενοι την οριακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το τμήμα λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Με δεδομένο ότι η Ιαλυσός είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή με αυξημένες ανάγκες ασφαλείας και αστυνόμευσης, το Υπουργείο αλλά και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την ενίσχυσή του με προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης του Α.Τ Ιαλυσού και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυσή του με προσωπικό.

2. Με δεδομένη την υποστελέχωση του Α.Τ Ιαλυσού και τις αυξημένες ανάγκες ασφαλείας και αστυνόμευσης στην περιοχή, συνιστά ορθή λειτουργία να διατίθενται οι αστυνομικοί του τμήματος για την κάλυψη αναγκών άλλων υπηρεσιών;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου