Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Αρχαγγέλου

Ένα σπίτι γεμάτο βιώματα και συναισθήματα για να το χαίρονται ντόπιοι και επισκέπτες, δημιούργησε στον Αρχάγγελο ο 20χρονος Βασίλης Αναστόπουλος, φοιτητής της Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα.

 


Το Σάββατο, έκανε τα εγκαίνια και ήταν η μεγάλη στιγμή γιατί την  προετοίμαζε από 10 χρονών παιδί, αυτός  ο εγγονός του Γιώργου Ρούφα, αγοράζοντας από το χαρτζιλίκι του, οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, κι  ό,τι περιελάμβανε ένα Αρχαγγελίτικο σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα, πριν από το 1926 που ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε το χωριό.
 


Ένα σπίτι γεμάτο από την ιστορία του Αρχαγγέλου, γεμάτο αναμνήσεις το οποίο παρέδωσε στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του τόπου.

Αυτό που για άλλους ήταν ακατόρθωτο να το δημιουργήσουν, - Δήμος,  Πολιτιστικός Σύλλογος-  είναι «έτοιμο» να συνεχίσει να προσφέρει γνώση και πολιτισμό.
 


Χωρίς την οικονομική στήριξη κανενός, παρά μόνο της οικογένειάς του, χωρίς να ενταχθεί σε κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, ο Βασίλης εντόπισε ένα ετοιμόρροπο σπίτι, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αντώνη στην καρδιά του χωριού και με προσωπική εργασία, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, παρέδωσε  συγκινημένος στο κοινό την ιστορία του χωριού του συγκεντρωμένη σ΄ ένα χώρο τον οποίο ονόμασε «Λαογραφικό Μουσείο Αρχαγγέλου Ρόδου».
 


Αντικείμενα που ήταν σκονισμένα και ξεχασμένα σε αποθήκες και σεντούκια, και τώρα έγιναν εντυπωσιακά εκθέματα, παραδοσιακές φορεσιές του τόπου  που μαρτυρούν μια ολόκληρη ιστορία, και μιλούν για την καθημερινότητα των κατοίκων, κειμήλια αξίας, πολλά από τα οποία  προέρχονται από τον 18ο αιώνα και του τα έχουν ζητήσει για να μελετηθούν.
 


Η λαϊκή παραδοσιακή και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου που αποτελεί την ταυτότητά του και μπορεί να αξιοποιηθεί για την τουριστική του ανάπτυξη , προσφέρεται από έναν 20χρονο φοιτητή, πολλά υποσχόμενο.
 

 


 

 Ο Βασίλης Αναστόπουλος, επέλεξε να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων   με την καθηγήτριά του Τσαμπίκα Τσακίρη.
Ο Βασίλης Αναστόπουλος, επέλεξε να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων με την καθηγήτριά του Τσαμπίκα Τσακίρη.