Στους Αρκιούς η δράση «Πρόσκληση στην Πρόληψη»

Για να βρει κανείς τους Αρκιούς, το πρώτο που χρειάζεται , είναι ένας χάρτης. Ένα νησάκι ανάμεσα στην Πάτμο, στη Λέρο και τους Λειψούς και ο  πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 45 άτομα. Έχει ένα σχολείο και έναν μόλις μαθητή.

Με ιδιωτική πρωτοβουλία το «Ιάσιο Θεραπευτήριο» έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο δημοτικό σχολείο του νησιού και το μετέτρεψε σε ένα μικρό πρότυπο ιατρικό κέντρο έτοιμο να δεχτεί όσους ακρίτες θέλησαν να κάνουν δωρεάν  προληπτικές εξετάσεις.

Η διευθύντρια του «Ιασίου Θεραπευτηρίου» και υπεύθυνη του προγράμματος «Πρόσκληση στην Πρόληψη» Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή  αφού συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Πάτμου κ. Στόικο Γρηγόρη καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, έφθασε στους Αρκιούς.

Εκεί πέραν του προγράμματος προληπτικής ιατρικής συναντήθηκε με την μοναδική δασκάλα του νησιού,  την κα Μαρία Τσιαλέρα και τον μικρό Χρηστάκη, τον μοναδικό μαθητή όλου του νησιού.

 

 

Ο μικρός μαθητής πήρε τα δώρα του (ρούχα, γραφική ύλη, παιδικά βιβλία), υπεβλήθη σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και δεν έκρυβε τη χαρά του που υπάρχουν άνθρωποι «εκεί στην Αθήνα» που τον θυμούνται.

Η επιστημονική ομάδα του Θεραπευτηρίου, έχοντας εφαρμόσει το πρόγραμμα με μεγάλη επιτυχία σε δήμους της Αττικής, για πρώτη φορά βρέθηκε σε ένα ακριτικό  νησί για να παράσχει τις υπηρεσίες του. 

Απαρτίζεται και εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με σκοπό την διενέργεια μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, του οξυγόνου αίματος, του σακχάρου, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

 


Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη καρδιογράφημα με εκτίμηση και συμβουλές από καρδιολόγο, υπέρηχο θυροειδούς με εκτίμηση και συμβουλές από ειδικό χειρουργό ενδοκρινών αδένων (με εξειδικευμένη χειρουργική εκτίμηση θυροειδούς αδένα, παραθυρεοειδών αδένων), εκτιμήσεις και συμβουλές από ΩΡΛ και γυναικολόγο.

Η ομάδα προσέφερε και τις πρώτες βοήθειες σε μια κάτοικο του νησιού που είχε τραυματιστεί στο χέρι και χρειάστηκε να τοποθετηθούν ράμματα.

Πηγή: protothema.gr