Μ. Κόνσολας: «Η προθεσμία για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. της αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό στην Κω, εκπνέει»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην Κω ο σεισμός της 21ης Ιουλίου.

Κατέθεσε, επίσης στον Υπουργό, και ως αναφορά το έγγραφο του Δήμου Κω στο οποίο επισημαίνονται τα σχετικά στοιχεία καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών από το σεισμό της 21ης Ιουλίου στην Κω.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η προθεσμία των 12 εβδομάδων για την υποβολή του αιτήματος, εκπνέει σε λίγο καιρό και ζητά να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει:

«Ο Υπουργός πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί οι προθεσμίες, πλέον, είναι οριακές.

Προκαλεί εντύπωση η καθυστέρηση στην καταγραφή και κοστολόγηση, αφού ο Δήμος της Κω ενημερώθηκε για να συνδράμει μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου.

Από την καταγραφή και κοστολόγηση των ζημιών στις υποδομές και στα μνημεία προκύπτει ένα ποσό που είναι αμφίβολο αν μπορεί να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ζημιών στις λιμενικές εγκαταστάσεις και στις δημόσιες υποδομές, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Ιταλίας και των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η Κως αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.

Οφείλω να επισημάνω ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας και διαμορφώνουν τα προγράμματά τους αυτή την εποχή, θέτουν πιεστικά ερωτήματα για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κω. Είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει πρόοδος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί η Κως εκτός των προορισμών κρουαζιέρας».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Υποβολή αιτήματος στην Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης στις υποδομές της Κω, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό»

Κύριε Υπουργέ,

Ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου που έπληξε την Κω, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υποδομές του νησιού.

Ο Δήμος Κω έχει ήδη στείλει τα στοιχεία για την καταγραφή και την κοστολόγηση των ζημιών στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερα οι ζημιές στις λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, αλλά και στα ιστορικά μνημεία απαιτούν ένα πολύ μεγάλο ποσό για την αποκατάστασή τους, το οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να διατεθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η χώρα μας μπορεί να ζητήσει χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις που έχει δώσει η αρμόδια Επίτροπος, κα. Κρέτσου, σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, δεν έχει υποβληθεί τέτοια αίτημα από την Ελληνική πλευρά.

Προκαλεί εντύπωση, επίσης, το γεγονός ότι ζητήθηκε μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου από το Δήμο Κω να αναλάβει το συντονισμό της καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα με ευθύνη της Πολιτείας.

Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής αιτήματος εκπνέει σε λίγο αφού έχει καθοριστεί στις 12 εβδομάδες από το γεγονός της 21ης Ιουλίου, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τις προθέσεις της.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να υποβάλλει αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών στην Κω;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου