Στη Σουηδία το προσωπικό της «Πανάκεια»

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδος  25-29 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος κύκλος ανταλλαγής επισκέψεων (study visit) μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού της «Πανάκεια» και επιστημονικού προσωπικού φορέων ψυχικής υγείας από Σουηδία και Γενεύη.

Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό της «Πανάκεια» ταξίδεψε στη Σουηδία και επισκέφτηκε την κλινική «Prima vuxenpsykiatri” και το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο για παιδιά “Prima lifespan» στη Στοκχόλμη, τoυς ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Klingbro garden”,«Harvik vard” και “Osterby Boende enhet” στην Ουψάλα . 


Κατά την επίσκεψη αυτή παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, συνομίλησε με τους επαγγελματίες υγείας, ενημερώθηκε για τη δομή των προγραμμάτων τους, την επιστημονική τους βάση και για τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του τρέχοντος συστήματος υγείας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την συγκριτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους όσον αφορά ανάλογες δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα και δη στο νομό Δωδεκανήσου.

Η εν λόγω δράση  αποτελεί συνέχεια της περσινής επίσκεψης Σουηδών και Ελβετών επιστημόνων στις δομές που λειτουργεί η «Πανάκεια» στη Ρόδο (Ξενώνας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Μελίτη», Κέντρο ημέρας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα «Κορωνίς», Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια «Αρσινόη», προστατευμένα διαμερίσματα «Αργολίδα» και «Εν πλω») και έχει ως στόχο την εξέλιξη των προγραμμάτων, την  ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, καθώς και επιστημονικών γνώσεων σε σχέση με την ψυχική υγεία και τα ανοικά ψυχοσύνδρομα. 

Προβλέπεται το προσεχές  έτος να πραγματοποιηθεί ανάλογη δράση και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.