Έσμιξαν 52 χρόνια μετά οι απόφοιτοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου

Την Τετάρτη (4) Οκτωβρίου, οι παλιοί σπουδαστές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 1964-65, συναντήθηκαν, έπειτα από (52) χρόνια για πρώτη φορά από την ημέρα αποφοίτησής  τους.

Αγκαλιές, φιλιά, χτυπήματα στην πλάτη, σύντομες  κουβεντούλες με τον καθένα χωριστά και ύστερα όλοι μαζί, ήταν οι πρώτες εικόνες που σημειώθηκαν στην πρώτη τους τούτη συνάντηση, στο προαύλιο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Στη συνέχεια χτύπησε το πατροπαράδοτο κουδούνι και οι βετεράνοι της παιδείας ανέβηκαν τις σκάλες, μπήκαν στην αίθουσα διδασκαλίας και κάθισαν στα θρανία και μάλιστα στις θέσεις που ήταν τότε ο καθένας.


Το καλωσόρισμα έγινε από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος  με τα λεγόμενά του έριξε, βουτιά στα νερά της γεμάτης από συναισθηματικά  νούφαρα λίμνης του παρελθόντος και ανέσυρε  ανείπωτες κι αξέχαστες στιγμές, όπου τότε, λεβέντες νέοι και νέες, μέσα στο πέλαγος των στερήσεων, μέσα στην αβεβαιότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης, με τα αλλεπάλληλα  τσουνάμια της  ανέχειας, των στερήσεων και στο φράγμα των δυσκολιών, αποφάσισαν να γίνουν λαοπλάστες, αυτόφωτοι παιδαγωγικοί αστέρες, στατικά στηρίγματα της κοινωνίας και ακτινοβολούσες προσωπικότητες της  τότε καθημερινότητας.


Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως, μπορεί σήμερα τα πάλαι ποτέ νεανικά κορμιά να έχουν λιγάκι πλαδαρέψει, μπορεί κάποιες κοιλίτσες να προεξέχουν, μπορεί κάποια πρόσωπα να έχουν σημαδευτεί λίγο από τα χρόνια που πέρασαν και ίσως ακόμη τα μαλλιά κάποιων να έχουν γκριζάρει ή ασπρίσει ή και ακόμη να  έχουν αποχωρήσει, άλλα όπως σας βλέπω γινήκαμε όλοι φονιάδες του χρόνου και είμαστε σήμερα η «άλκιμη νεότητα της τρίτης ηλικίας». Γιατί τώρα είμαστε πλουσιότεροι συναισθηματικά και σοφότεροι στις γνώσεις, με τις  αναμνήσεις μας να μένουν ζωντανές, όπως τότε, και  οι ψυχές μας να παραμένουν πάντα νέες, ανήσυχες κι ελπιδοφόρες.

Στο τέλος απηύθηναν χαιρετισμούς, η κα Ραϋμόνδου, επίσημα καλεσμένη και μερικοί άλλοι σπουδαστές.
Όλοι είχαν κάτι να πουν, κάτι να παρουσιάσουν από τα γεγονότα που είχαν βιώσει μαζί και ο καθένας χωριστά. Ειπώθηκαν περιστατικά με πρώτα τα αστεία, τις διαβολιές, τα  πειράγματα, τις τιμωρίες , το άγχος της βαθμολογίας που δινόταν με το σταγονόμετρο και η πολυτέλεια του να έχεις τότε  χαρτζιλίκι.


Θυμήθηκαν τους συσπουδαστές τους, παρόντες και απόντες, θυμήθηκαν τους καθηγητές τους, θυμήθηκαν τις σπουδαστικές τους περιπέτειες και σύντομα άρχισαν τις διηγήσεις.
Ακολούθησαν κατόπιν σχολικά τραγούδια της εποχής τους. 

Η συνέχεια δόθηκε στο «la terrazza», όπου επακολούθησε αλησμόνητο γλέντι. Καθώς οι μεζέδες κατέφθαναν και το κρασί χρωμάτιζε τα ποτήρια τους, οι αναμνήσεις ανασύρονταν η μία  κατόπιν της άλλης από το «σεντούκι» της μνήμης και οι σημερινοί βετεράνοι εκπαιδευτικοί μεταμορφώθηκαν αυτόματα, σε σπουδαστές του 1965!


To  γλέντι, ο χορός και το τραγούδι συνεχίστηκαν   μέχρι αργά το βράδυ. Την  επόμενη ημέρα  πραγματοποίησαν εκδρομή κι επισκέφτηκαν  διάφορα χωριά και τοποθεσίες του νησιού,   όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουν τις σπάνιες ομορφιές της Ροδίτικης υπαίθρου και να θαυμάσουν τα σύγχρονα τουριστικά θέρετρα με εξαίρετη ξενάγηση από τον κ. Συρόπουλο. Το μεσημέρι γευμάτισαν στο χωριό «Απόλλωνα» με πλούσιους μεζέδες και άφθονο κρασί.


Στο τέλος και κατά την επιστροφή, συμφώνησαν όλοι κι έδωσαν  υπόσχεση να ξανασυναντηθούν, αλλά αυτή τη φορά στην Πάτμο και όλοι μαζί και με την κατάλληλη  στολή της Ακαδημίας, για να γίνει έστω και μια ώρα το 
«Μ ά θ η μ α», τραγουδώντας με αυτοσχέδια μουσική το ποίημα του «Τάσου Σαμαρτζή».
Θα βρεθούμε ξανά!  Όταν θα έχουν περάσει! Στην Πατρίδα φιλιά!
Και κουράγιο να πεις μην ξεχάσεις! Θα βρεθούμε ξανά!
Όταν όλα θα έχουν αλλάξει!  Θα βρεθούμε ξανά!!!!!!!!!!!

Παρόντες   Εκπαιδευτικοί  στη συνάντηση στην Ακαδημία
Γρύλλη Αντίκλεια    Πάτμος
Ευγενικού Αγγελική                Λέρος
Ευσταθίου Αγγελική    Αμερική-Ρόδος.
Καβουκλή Ανθούλα    Κάλυμνος
Κουφάκη Μαρία    Ηράκλειο-Κρήτης
Κυριατσούλη Αγγελική    Ρόδος
Κώνστα Παρασκευή          Ρόδος
Λάμπρου Ευαγγελία             Κάρπαθος
Μαυροκουκουλάκη Ρένα    Ηράκλειο- Κρήτης
Μπαϊράμη Θεμελίνα    Κάλυμνος
Πισσά Ελεούσα              Ρόδος
Πότσου Σταματία             Ρόδος
Σακελλάρη Μαρία                 Ρόδος
Τάταρη Θέμις                  Κάλυμνος
Φωτακέλη  Τασία                 Θεσσαλονίκη
Χατζηνικολάου Σταματία            Ρόδος
Ζερβός Βασίλειος           Ρόδος
Κούτης Σταμάτιος           Ρόδος
 Νικηταράς Μιχαήλ                Ρόδος
 Παπαγιάννης Παράσχος          Ρόδος
 Παπανδρέου Θεόδωρος           Ρόδος
 Πλάτσης Θεόδωρος          Κάλυμνος
 Ποτήρης Αντώνιος            Ρόδος
 Τσιρούκης Αθανάσιος          Αθήνα
 Χατζηδαβίδ Θωμάς                Κως
 Συρόπουλος Δανιήλ                Ρόδος
 Θεουλάκης Εμμανουήλ        Ρόδος
                           
(Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και μερικοί σύζυγοι)

(Την οργανωτική ομάδα αποτελούσαν: Η Κυριατσούλη Αγγελική, η Ευγενικού Αγγελική, η Χατζηνικολάου Σταματία, η Κώνστα Παρασκευή και ο Παπανδρέου Θεόδωρος).