Συνεχής η ανάπτυξη στους Αιγαιοπελαγίτικους

Όσο περνούν τα χρόνια, οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου αποκτούν μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία, κάτι φανερό άλλωστε από τις συμμετοχές αθλητών-αθλητριών αλλά και την αγάπη όλων όσοι δουλεύουν για τη διοργάνωσή τους.

Τα μέλη της δωδεκανησιακής αποστολής στην πρόσφατη διοργάνωση της Μυκόνου, επέστρεψαν με τις καλύτερες εικόνες από τις Κυκλάδες και διαπίστωσαν με πόση αγάπη ο κόσμος του νησιού αγκάλιασε τη διοργάνωση το περασμένο σαββατοκύριακο. 

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει πια βάλει στόχο η διοργάνωση να παραμείνει ζωντανή, αποτελώντας σήμα κατατεθέν του νησιωτικού στίβου από το 1986, όταν και αναβίωσε. Παράλληλα, τόσο οι δύο Περιφέρειες στα νησιά των οποίων πραγματοποιούνται οι αγώνες όσο και οι οικοδεσπότες Δήμοι είναι κοντά σε ό, τι χρειαστούν οι διοργανωτές. 

Ακόμα και οι ιδιωτικοί φορείς αλλά και εταιρείες, όπως είναι οι ακτοπλοϊκές, έχουν διαπιστώσει την αξία της διοργάνωσης αφού συμβάλλουν, για να μην ταλαιπωρούνται οι αποστολές κατά τη μετακίνησή τους. Το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της διοργάνωσης είναι, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, το ταξίδι των σωματείων από το ένα νησί στο άλλο με τα προβλήματα λόγω των ελλιπών δρομολογίων στο Αιγαίο. 

Φέτος, για παράδειγμα, η SUPERFAST FERRIES άλλαξε το δρομολόγιο του SUPERFAST XII ώστε, αφού αναχωρήσει από τη Ρόδο και δέσει διαδοχικά σε Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο, να αφήσει τις αποστολές κατευθείαν στη Μύκονο και να μην χρειαστεί να βρεθούν εκεί με ανταπόκριση αλλά και περισσότερη ταλαιπωρία. Με τη συνεχή υποστήριξη όλων όσοι αγαπούν το στίβο, οι αγώνες αυτοί είναι βέβαιο πως θα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και γι’ άλλες Περιφέρειες, ακόμα και ηπειρωτικές, ώστε να πράξουν κάτι ανάλογο.

Το γεγονός, επίσης, ότι στους Αιγαιοπελαγίτικους λαμβάνουν μέρος αθλητές και αθλήτριες αναπτυξιακών κατηγοριών, δίνει μεγαλύτερη αξία στην κάθε διοργάνωση, που λειτουργεί ευεργετικά ως προς την ανάδειξη των αυριανών πρωταθλητών του Αρχιπελάγους. Παράλληλα με την τέλεσή τους, πραγματοποιούνται σε κάθε νησί σεμινάρια αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των σωματείων, ενώ έγιναν η αφορμή για να κατασκευαστούν αρκετά σύγχρονα στάδια στο Αρχιπέλαγος ώστε να τους φιλοξενήσουν. 

Κάτι τέτοιο έγινε και στη Μύκονο, όπου με πρωτοβουλία του εκεί Δήμου και με αφορμή τους Αιγαιοπελαγίτικους, ανακαινίστηκε πλήρως το στάδιο Κόρφου, το οποίο το χάρηκαν όλοι όσοι πήραν μέρος στους, ενώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης έγινε και ημερίδα για να αναβολικά. 

Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν, υψηλού επιπέδου εισηγήσεις και η όλη εκδήλωση είχε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο Β΄, τον Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου κύριο Δωρόθεο Β΄, τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου Στέλιο Μπρίγγο, τον πρώην Υπουργό Παναγιώτη Ρήγα και τον Γενικό Γραμματέα, πρώην Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή. 

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε με επιτυχία, στην Αίθουσα ¨Γρυπάρειο¨ της Μυκόνου, την 7η Οκτωβρίου με θέμα: «Η Ολυμπιακή Ιδέα, τα Αναβολικά και τι πιστεύουμε εμείς σήμερα». Πολύ καλή εντύπωση δημιούργησε η παρουσία, μεταξύ πολλών άλλων, καθηγητών και μαθητών του Λυκείου και του Ναξιακού Συλλόγου, του ΑΟ Πάρου, Φιλαθλητικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του ΠΑΣ Ίκαρος, Πανικαριακού, του ΠΕΨΑΣ ¨Ρίβα¨,  και του Γ.Σ. Αρίων Μυτιλήνης.

Στην κεντρική εισήγησή του ο Πρόεδρος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και πρώην Υφυπουργός Γιώργος Κατσιμπάρδης αφού ανέφερε τα ονόματα τριάντα δύο ολυμπιονικών που είχαν αναδειχθεί κατά την αρχαιότητα από τα νησιά του Αιγαίου (όπου τελέστηκαν το Σαββατοκύριακο οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες) υπογραμμίζοντας ότι το έπαθλό τους ήταν ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ή δάφνης και ποτέ χρήματα, στάθηκε περισσότερο στο θέμα των θανάτων αθλητών και αθλητριών που προκαλεί η χρήση αναβολικών. 

Είπε συγκεκριμένα «Γνωμοδότηση 800 σελίδων καθηγητών και αθλητιάτρων του Πανεπιστημίου της Λειψίας της Γερμανίας, αναφέρει ότι κατά τη δεκαετία του ’80 προκλήθηκαν τριάντα τρεις θάνατοι πρωταθλητών και πρωταθλητριών από τη χρήση αναβολικών».

Υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, όπως προαναφέρθηκε, έγιναν από τους εισηγητές:
•    Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, Καρδιολόγο MD Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Φαρμακοδιέγερση: χαπάκια… ¨επίχρυσα¨, ζωές… ¨χαλασμένες¨».

•    Παναγιώτη Δημάκο, PhD, Αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Μέλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, με θέμα «Πολιτισμός και Αθλητισμός».

•    Λουκά Κωνσταντίνου, Dr. MED Ορθοπεδικό Γιατρό – Αθλητίατρο, Ομοσπονδιακό Γιατρό Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (UWW), Επιστημονικό Συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα «Το παράδειγμα του Doping στον πρωταθλητισμό από το παρελθόν έως σήμερα: Διαφθορά ή στρατηγική επιβίωσης;» και

•    Καλλιόπη Δακτυλίδη, Πρόεδρο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, Ιδιωτική Υπάλληλο με θέμα «Ο Αθλητισμός στις Κυκλάδες, χωρίς Αναβολικά».

Στους χαιρετισμούς τους όλοι οι ομιλητές που προαναφέρθηκαν, τόνισαν τη μεγάλη αξία που έχουν οι ¨Ημερίδες¨ που διοργανώνει η εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, για τους πολίτες, τους αθλητικούς παράγοντες και μαθητές, μίλησαν με κολακευτικά λόγια για τον Πρόεδρο της εταιρείας και τους εξαίρετους εισηγητές.

Τέλος εντυπωσιακός ήταν ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου κυρίου Δωρόθεου Β΄.