Οι άγνωστες ιστορίες και η προσωπικότητα του Πάνου Μιχαηλίδη

Της Μαίρη Παπανδρέου

Ο αείμνηστος Πάνος Μιχαηλίδης, υπήρξε μια ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα που αναγνωρίστηκε για το ήθος του από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους Ροδίτες που γνώρισα, σε κοινωνικές συναναστροφές και παραμένει χαραγμένη στο νου  και στην καρδιά μου, η ήρεμη κι ευγενική του μορφή.

Στις κοινωνικές συναναστροφές, ποτέ δεν συζητούσε πολιτικά θέματα και αντιμετώπιζε όλους τους συνομιλητές του με ευγένεια και κατανόηση. Ποτέ δεν προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του κόμματός του, ποτέ δεν κατέκρινε αυτούς που ανήκαν σε άλλο πολιτικό χώρο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, την εξομολόγηση ενός άλλου φίλου, που γνώριζε τον Πάνο Μιχαηλίδη από τότε που πήγαιναν στο Δημοτικό, στην Αμαράντειο. Ο φίλος και συμμαθητής του Πάνου, αρρώστησε από πολιομυελίτιδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αρρώστιας του, ο Πάνος Μιχαηλίδης, τον επισκεπτόταν καθημερινά στο σπίτι του και του έδινε τα μαθήματα. Η πολιομυελίτιδα, άφησε στο συμμαθητή του Πάνου Μιχαηλίδη, ένα ατροφικό μέλος και δεν μπορούσε να περπατήσει μέχρι την Αμαράντειο, ενώ η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, δεν επέτρεπε την αγορά αμαξιδίου.

Ο Πάνος Μιχαηλίδης, περνούσε κάθε πρωί από το σπίτι του συμμαθητή του και τον πήγαινε στην Αμαράντειο, κουβαλώντας τον στην πλάτη του. Με τον ίδιο τρόπο, τον μετέφερε και πάλι στο σπίτι του το μεσημέρι, μετά το τέλος των μαθημάτων. Αυτή τη συγκινητική ιστορία, μου τη διηγήθηκε ο ίδιος ο παλιός συμμαθητής του Πάνου Μιχαηλίδη, που φανερώνει την αγάπη του Πάνου για τον συνάνθρωπό του.

Μια ακόμα μαρτυρία όμως, για το ήθος του Πάνου Μιχαηλίδη, υπάρχει επίσης από Ροδίτη γιατρό. Όταν ο Πάνος Μιχαηλίδης ήταν εξόριστος σε ερημονήσι, ο Ροδίτης γιατρός, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία, εστάλη στο νησί όπου ήταν εξόριστος ο συμπατριώτης του Πάνος Μιχαηλίδης. Ο γιατρός, δεν γνώριζε ότι βρισκόταν εξόριστος ο Πάνος Μιχαηλίδης, όμως εκείνος το γνώριζε και για να μην τον «εκθέσει» και «χαρακτηριστεί» ως αριστερός ο συμπατριώτης του γιατρός, ποτέ δεν πήγε να τον συναντήσει!

Μικρές συγκινητικές ιστορίες, που έτυχε να μάθω από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα εξίσου ή περισσότερο συγκινητικές. Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω, πως ποτέ δεν ανήκα στον πολιτικό χώρο του Πάνου Μιχαηλίδη, όπως και οι πρωταγωνιστές των προαναφερόμενων συγκινητικών ιστοριών, γεγονός που κάνουν τις μαρτυρίες αυτές, ακόμα πιο σημαντικές.