Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία στη Ρόδο

Όταν ολοκληρωθούν οι δακομετρήσεις από τους ειδικούς της περιφέρειας, θα αποφασιστεί πότε θα ξεκινήσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή μας, για να αρχίσουν και τα ελαιουργεία να δέχονται τον καρπό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, θα πρέπει να μην υπάρχουν υπολείμματα από το φάρμακο για την καταπολέμηση του δάκου, ώστε να ξεκινήσει η έκθλιψη του ελαιόκαρπου.

Πάντως η έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου τοποθετείται περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς αν διαπιστωθεί ότι πρέπει να παραταθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, αναγκαστικά θα υπάρξει και παράταση του χρόνου αναμονής.

Σημειώνεται ότι παρά την ανομβρία στο νησί μας, οι εκτιμήσεις θέλουν τη χρονιά να χαρακτηρίζεται από καλής ποιότητας ελαιόλαδο,  ενώ ικανοποιητική θα είναι και η ποσότητα της παραγωγής του. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η βροχή που έπεσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ευεργετική για τις ελιές, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανομβρίας.

«Γίνονται αυτές τις μέρες οι δακομετρήσεις από το αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται ή όχι παρέμβαση ακόμα σχετικά με τη δακοκτονία. Αν χρειαστεί θα γίνει άμεσα και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα περίπου 10 έως 15 ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα του φαρμάκου ώστε να μπορούμε να πούμε χωρίς επιφύλαξη πότε θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος.

Η ελαιοκομική περίοδος μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές του άλλου. Σε ότι αφορά τα ελαιοτριβεία αυτό το διάστημα υπάρχει μία συνεργασία ανάμεσα στον αρμόδιο συνάδελφό μου Γιάννη Φλεβάρη, σε εμένα και το δήμαρχο της Ρόδου, ενώ θα δούμε και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ για να ξεπεραστούν κάποια ζητήματα.  Αρκετά από τα ελαιοτριβεία έχουν ολοκληρώσει το θέμα της αδειοδότησης και εκτιμώ ότι θα κυλήσει απρόσκοπτα η ελαιοκομική περίοδος και αυτή τη χρονιά χωρίς προβλήματα στο νησί μας.

Εκτιμάται ότι θα είναι μία καλή χρονιά παρά την ανομβρία που υπάρχει. Ευτυχώς έβρεξε πριν μερικές μέρες, και η βροχή ήταν ευεργετική για τα ελαιόδεντρα. Η ανομβρία πάντα έχει επιπτώσεις, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχουμε μία καλή ελαιοκομική περίοδο σε ότι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε όμως και γενικότερα στις επιπτώσεις της ανομβρίας για όλες τις καλλιέργειες του νησιού μας τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες κατηγορίες οι οποίες δεν μπορούν να ποτιστούν από τα φράγματα.

«Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η ανομβρία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πρωτίστως τον υδροφόρο ορίζοντα, και πολλοί παραγωγοί μας έχουν καλλιέργειες, στις οποίες υπάρχουν επιπτώσεις λόγω αυτής της κατάστασης.

Σε ότι αφορά την ύδρευσή τους από τα φράγματα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι συγκεκριμένες οι εκτάσεις που μπορούν να υδροδοτηθούν και φυσικά μιλάμε για τις ποτιστικές καλλιέργειες και όχι για τα σιτηρά και τους ελαιώνες του νησιού της Ρόδου που δεν μπορούν να ποτιστούν ούτε από το φράγμα της Απολακκιάς ούτε και από τη λιμνοδεξαμενή Σκολωνίτη για την οποία θα ξεκινήσει το έργο αντικατάστασης του δικτύου από το δήμο στις περιοχές Λαχανιάς και Γενναδίου» κατέληξε.