Ένοχοι οι τρεις Καλύμνιοι για την κατοχή αμφορέων

Στα «μαλακά» έπεσαν στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι τρεις κατηγορούμενοι για τους αμφορείς και τα άλλα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, που είχαν βρεθεί στην κατοχή τους το 2008, ενώ αθώος κρίθηκε ο τέταρτος συγκατηγορούμενός τους!

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ένας 51χρονος, ένας 43χρονος, μία 57χρονη και ένας 57χρονος όλοι κάτοικοι Καλύμνου, οι οποίοι κατηγορούνταν για υπεξαίρεση και απόπειρα διάθεσης αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια και άμεση συνέργεια στην απόπειρα διάθεσης αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Νίκου Παπανικήτα και Δημήτρη Καρδούλια, απάλλαξε τον 51χρονο, τον 57χρονο και την 57χρονη από τη κατηγορία της απόπειρας διάθεσης και τους έκρινε ένοχους για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αναγνωρίζοντας τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Επίσης το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 500 ευρώ για τον κάθε καταδικασθέντα, ως χρηματική αποζημίωση προς το ελληνικό δημόσιο το οποίο και παραστάθηκε δια της δικηγόρου κας Μαρίας Ελευθερίου.

Τέλος το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας Τσαμπίκας Ψαρά απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον 43χρονο κατηγορούμενο στην υπόθεση, κρίνοντας τον αθώο. Ο 43χρονος ενώπιον του δικαστηρίου αλλά και δια της συνηγόρου του, προσκόμισε έγγραφα και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ήταν συνεργάτης του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα.

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν πληροφορίες για τα αρχαία αντικείμενα που κατείχαν, είχαν περιέλθει στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στην Αθήνα. Έτσι στις 22 Μαΐου 2008 κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας μετέβη στην Κάλυμνο όπου και διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα δύο υπάλληλοι εμφανίστηκαν ως εκτιμητής αρχαιοτήτων και υποψήφιος αγοραστής αντίστοιχα, οι οποίοι και πήγαν στο σπίτι του 51χρονου όπου ήταν φυλαγμένα τα δέκα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την πρώτη δε συνεννόηση οι δύο άνδρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας την είχαν με τον 43χρονο από τον οποίο και ζήτησαν να τους φέρει σε επαφή με πωλητές αρχαίων μνημείων. Ο τελευταίος τους γνώρισε τον 57χρονο, ο οποίος και φέρεται να διαμεσολάβησε έναντι προκαθορισμένης αμοιβής να γίνει συνάντηση μεταξύ της 57χρονης και του 51χρονου.

Σημειώνεται πως στην κατοχή των τεσσάρων Καλύμνιων οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, είχαν βρει αμφορείς και διάφορα άλλα αγγεία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τέσσερις ισχυρίστηκαν πως τα αρχαία αυτά αντικείμενα τα είχαν ανασύρει από το βυθό συγγενικά τους πρόσωπα (πατέρας, παππούς κ.α.) κατά τις καταδύσεις τους αφού ασχολούνταν με τα σφουγγάρια, ενώ επεσήμαναν πως όλες σχεδόν οι οικογένειες της Καλύμνου έχουν τουλάχιστον από ένα τέτοιο αντικείμενο.