Πολύτιμη εμπειρία από το σεμινάριο διαχείρισης θυμάτων από καταστροφές

Πολύτιμη εμπειρία αποτελεί και για τις τοπικές υπηρεσίες η πραγματοποίηση και φέτος στη Ρόδο του 7ου Εντατικού Σεμιναρίου «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών»  που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το οποίο ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας μαζί με τον προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Ηλία Αργύρη, προέβησαν σε έναν μίνι απολογισμό των μεγάλων ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο οποίος είναι παραπάνω από θετικός.

Ξεκινώντας ο Αντιδήμαρχος, ανέφερε ότι το σεμινάριο στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Αυτό περιελάμβανε ασκήσεις στο Νοσοκομείο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τις Πεταλούδες. 

Μάλιστα, το τελευταίο ήταν μία πρόταση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, να σχεδιαστεί δηλαδή άσκηση αυτή ώστε οι υπηρεσίες να αποκτήσουν εμπειρίες εκκένωσης της Κοιλάδας σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταλυτική ήταν η συμμετοχή της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΥΠΑ και του Δασαρχείου, αλλά και των εθελοντικών ομάδων όπως της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, των Σαμαρειτών, των σχολείων και της Νοσηλευτικής Σχολής, σπουδαστές της οποίας είχαν ρόλο κομπάρσων στις ασκήσεις. Επίσης, η συμμετοχή του ελικοπτέρου συνέβαλε στην αυθεντικότητα της άσκησης για πυρκαγιά και εκκένωση.

Ο κ. Πάλλας, είπε, ακόμη, ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος έκαναν το καθήκον τους με τη συμμετοχή των 200 και πλέον φοιτητών από δύο Πανεπιστήμια οι οποίοι ήρθαν στο νησί μας και αυτό είναι μεγάλο γεγονός. 

Κι οι υπηρεσίες του Δήμου, όμως, απέκτησαν κάποιες εμπειρίες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε τέτοια απευκταία συμβάντα, γι’ αυτό θεωρεί ότι αυτά τα σεμινάρια θα πρέπει να γίνονται στο νησί ενώ απέσπασαν και τη δέσμευση ότι και του χρόνου θα γίνει η άσκηση στο νησί μας.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, μετά από κάθε άσκηση, συνεδρίαζαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας και έκαναν έναν απολογισμό των ασκήσεων για να επισημανθούν οι ελλείψεις και τυχόν λάθη. Την τελευταία ημέρα, που ήταν προχθές στο Ρόδος Πάλλας με ομιλίες, ευχαρίστησαν το Δήμο και την Περιφέρεια για τη συνδρομή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Αργύρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, φέτος, είχαν την ευκαιρία με την πραγματικά πρωτότυπη ιδέα του Δημάρχου που τέθηκε σε εφαρμογή, για πρώτη φορά να διεξαχθεί άσκηση εκκένωσης στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, προκειμένου αυτή ν’ αποτελέσει για τους ίδιους πεδίο μετά την αποτίμηση που θα κάνουν και την οποία θα τους γνωστοποιήσουν οι επίσημοι φορείς, να μπορέσουν να σχεδιάσουν το σχέδιο εκκένωσης για αυτή την τόσο πολύ σημαντική περιοχή. 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αργύρης μίλησε για το Συνέδριο σε αριθμούς: Αυτές τις έξι ημέρες, λοιπόν, συμμετείχαν 25 εκπαιδευτές Έλληνες και ξένοι, 200 εκπαιδευόμενοι, 18 διεθνείς ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών αλλά και διαχείρισης θυμάτων καταστροφών από 11 συμμετέχουσες χώρες που είχαν την ευκαιρία να δουν σε 30% θεωρητικές πρακτικές και 70% στο πεδίο, να μπορέσουν να κάνουν αποτίμηση εν θερμώ των καταστάσεων που αντιμετώπισαν την ημέρα, αργότερα να γίνει ο προσχεδιασμός για την επόμενη άσκηση, που ήταν μία διαδικασία που κρατούσε όλους τους φοιτητές από το πρωί μέχρι και το βράδυ σε εγρήγορση. 

Τελέστηκαν οκτώ  μεγάλες ασκήσεις πεδίου, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούσαν την Ιατρική Σχολή και οι άλλες το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη, συμμετείχαν οκτώ φορείς πολιτικής προστασίας και εκπρόσωποι φορέων πολιτικής προστασίας απ’ όλη τη χώρα με τρεις διεθνείς ειδικούς που έκαναν εξειδικευμένες εισηγήσεις-ευχαρίστησε και το υποπροξενείο της Μεγάλης Βρετανίας που, όπως είπε, ενεπλάκη αποφασιστικά με πρωτότυπο σενάριο στην άσκηση που έγινε στο νοσοκομείο, την οποία κατεύθυνε εξ’ ολοκλήρου το ΕΚΕΠΙ (Εθνικό Κέντρο  Επιχειρήσεων Υγείας).

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι απέσπασαν τα θετικά σχόλια όλων των διεθνών παρατηρητών και ενδεικτικά ανέφερε ότι αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθούσε τους συνεχάρη και είπε ότι τέτοιες ασκήσεις με τη συμμετοχή τόσων πολλών φορέων γίνονται  μία φορά στα τρία χρόνια.

Κλείνοντας, ο κ. Αργύρης θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν από πλευράς Δήμου, αφού τίποτα δεν θα μπορούσε να τελεστεί αν δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη τεχνική υποστήριξη ενώ σημαντικό ήταν ότι οι μεταφορές όλων των συμμετεχόντων με ευθύνη του κ. Πάλλα έγιναν όλες στην ώρα τους και καμία άσκηση δεν καθυστέρησε.

Η άσκηση κρίνεται πετυχημένη και η αποτίμηση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ τα στοιχεία θα τεθούν υπόψη της ομάδας σχεδιασμού της άσκησης που ήταν υπεύθυνη, θα βγουν τα συμπεράσματα και στόχος είναι να βελτιωθεί αυτό το σύστημα που με χαρά δοκιμάζουμε στη Ρόδο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών υπεύθυνοι των προγραμμάτων, οι κ.κ. Εμμανουήλ Πικουλής και Ευθύμιος Λέκκας, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους προς τον Δήμαρχο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου και ιδιαίτερα το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για την καθοριστική συμβολή και υποστήριξή τους στη διεξαγωγή του Συνεδρίου. 

Αναφέρουν, τέλος, ότι η επιλογή της Ρόδου ως χώρου διεξαγωγής του για δεύτερη χρονιά, εδραιώνει την πεποίθησή τους για την αναγκαιότητα και την προοπτική παρόμοιων διοργανώσεων που θα αγκαλιάζουν τις τοπικές κοινωνίες και γίνονται θεσμοί.