Απορρίφθηκε η έφεση για την  κλοπή 30.000 δολαρίων Αυστραλίας

Ως ανυποστήρικτη απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η έφεση που είχε ασκήσει 56χρονη Βουλγάρα, η οποία μαζί με τους δύο της γιους,  κατηγορούνταν για την κλοπή ποσού 30.000 δολαρίων Αυστραλίας από ανασφάλιστο σταθμευμένο αυτοκίνητο πριν από δύο χρόνια στη Ρόδο!

Η 56χρονη είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Μάιο του 2015 για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε κάθειρξη 10 ετών και της είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Κατά της απόφασης αυτής η Βουλγάρα είχε ασκήσει έφεση, η οποία εκδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, ενώπιον του οποίου δεν εμφανίστηκε η κατηγορουμένη και έτσι απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη, ενώ η Βουλγάρα διατηρεί έτσι την πρωτόδικη ποινή που της έχει επιβληθεί.

Οι αλλοδαποί και η μητέρα τους είχαν συλληφθεί με ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος τους και φέρονται να είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης ώστε να καταφέρουν να ανταλλάξουν τα δολάρια Αυστραλίας που είχαν κλέψει σε ευρώ, για να μπορέσουν στη συνέχεια να τα ξοδέψουν ανενόχλητοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι και εξιχνίασαν την υπόθεση μετά από καταγγελία που τους έγινε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2013, οι δράστες κατάφεραν να ανταλλάξουν περί τις 5-6.000 δολάρια Αυστραλίας σε ανταλλακτήρια στην περιοχή του Φαληρακίου, δίδοντας τη φορά 600 δολάρια σε χαρτονομίσματα των 100, ενώ την ανταλλαγή έκανε η 56χρονη μητέρα συνοδευόμενη εναλλάξ είτε από τους γιους της (ένας τη φορά) είτε από το τέταρτο πρόσωπο που αναζητείται.

Οι συλληφθέντες για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τα οποία κατασχέθηκαν όπως επίσης και το ποσό των 1.045 ευρώ, παραστατικά αποστολής-ταχυμεταφοράς χρημάτων, πρόχειρες σημειώσεις, -2- αυτοκίνητα κ.α. που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Η δικογραφία της υπόθεσης σχηματίστηκε στις 19 Οκτωβρίου 2013, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου και οι δύο βούλγαροι ηλικίας 31, 35 καθώς και η 56χρονη μητέρα τους, συνελήφθησαν κατόπιν εντάλματος της κ. Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ στην ίδια υπόθεση φέρονταν να εμπλέκεται και το τέταρτο άτομο για το οποίο και έγινε έρευνα για την ταυτοποίησή του.

Πιο συγκεκριμένα, στις 12-09-2013 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου ότι στις 28-05-2013 άγνωστος αφαίρεσε μέσα από ξεκλείδωτο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μια πλαστική τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 30.000 δολαρίων Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και ύστερα από μεθοδική συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων-πληροφοριών προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και ενεργώντας με σύστημα και διαφορετικούς ρόλους κατάφεραν να μετατρέψουν σε  ανταλλακτήρια της Ρόδου μέρος των κλεμμένων χρημάτων που είχαν στην κατοχή τους σε ευρώ, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για να πετύχουν το σκοπό τους και να μην γίνονται αντιληπτοί οι δράστες είχαν νοικιάσει δυο αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά τις επισκέψεις τους στα ανταλλακτήρια, όπου ο ένας από τους άνδρες ανέμενε στο όχημα και η γυναίκα εμφανίζονταν ως πελάτης, αντάλλασσαν πάντα το ίδιο χρηματικό ποσό και έπαιρναν μέτρα απόκρυψης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προσώπων τους (φορούσε γυαλιά κ.α.).

Οι τρεις Βούλγαροι εντοπίστηκαν το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου 2013 να επιβαίνουν στα ενοικιαζόμενα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Στην κατοχή τους και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι τους παρουσία Δικαστικού Λειτουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• Το χρηματικό ποσό των 1.045 ευρώ
• Ένα (1) χρυσό-ασημένιο δακτυλίδι

• Παραστατικά αποστολής ταχυμεταφοράς χρημάτων ύψους 1.715 ευρώ
• Είκοσι τρία (23) αποκόμματα συμμετοχής σε παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π.
• Ένα (1) κινητό τηλέφωνο με απόδειξη αγοράς αξίας περίπου 470 ευρώ
• Σημειώσεις με διάφορα χρηματικά ποσά και ημερομηνίες

Επιπλέον κατασχέθηκαν τα δυο οχήματα που χρησιμοποιούσαν.

Σημειώνεται ότι οι δυο συλληφθέντες άνδρες είχαν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για κλοπές ενώ ο 31χρονος διώκονταν στην χώρα του για ληστεία.