Ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά, ζήτησε ο δήμαρχος

Στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο είχε επίκεντρο τη νησιωτικότητα, αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, και μεταξύ άλλων μίλησε για τη μεταφορά του χώρου προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών από τα παλιά σφαγεία, κάτι που «απελευθερώνει» τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για το παραλιακό μέτωπο και το λιμάνι.

Καταρχήν, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται από την Κομισιόν για την επόμενη προγραμματική περίοδο και η συμμετοχή της περιοχής μας είχε να κάνει με την περιφερειακή συνοχή όσο αφορά στη νησιωτικότητα. Η εισήγηση του Δημάρχου, λοιπόν, εστίασε στην ανάδειξη της νησιωτικότητας, κάτι που όπως είπε συζητάμε εδώ και είκοσι χρόνια, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο με την εξειδίκευση του άρθρου 174 της εφαρμογής της Συνθήκης της Ε.Ε. για τις νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές, η οποία όμως είναι αόριστη.

Με αφορμή αυτό, ο Δήμαρχος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί με πόρους  η πολιτική συνοχή της Ε.Ε. η οποία έχει να κάνει με την εξίσωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειές της. Ανάμεσα στις προτάσεις που υπέβαλαν είναι να εξειδικευθεί κάποιο πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη νησιωτικότητα και όχι μόνο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, επεσήμαναν ότι υπάρχουν και οι θαλάσσιες διαδρομές κάτι βέβαια που ανάγεται στο πάγιο αίτημα της περιοχής μας για να ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο Δήμαρχος εκτιμά ότι το σημαντικό είναι ότι αναδείχθηκε η αναγκαιότητα των πολιτικών συνοχής, ότι δηλαδή πρέπει να στηριχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και έθεσε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τη δική μας περιφέρεια. Αυτά είναι  το προσφυγικό και τα θέματα ασφάλειας και σ’ αυτό αναδείχθηκε η σπουδαιότητα των νησιωτικών συνόρων της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η παρέμβασή τους θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Απόντος του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση που είχε ένα κώλυμα και τελικά δεν πήγε και εκείνος, συνάντησαν τον ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδημούλη για να πιέσουν να περάσει το αίτημα που έχει υποβάλει ο Δήμος Κω στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη κάποιων πόρων που έχουν να κάνουν με τους σεισμούς και την αποκατάσταση των ζημιών.

Έτσι, είχαν την ευκαιρία να δουν τον Έλληνα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής στον οποίο και κατέθεσαν την πρόταση που εδώ και πολύ καιρό συζητάμε να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Ταμεία με τη σύναψη συμβάσεων ώστε τα μέλη των κοινωνικών αυτών ταμείων που θεσμικά χρηματοδοτούνται από τα ταμεία τους για να έχουν ένα μήνα διακοπές το χρόνο, να επισκέπτονται την περιοχή μας τη λεγόμενη «νεκρή» περίοδο.

Η επόμενη συνάντηση έγινε στην  Κομισιόν με τον κ. Αβραμόπουλο με τον οποίο και συζήτησαν το θέμα του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης της βίζας. Ο Δήμαρχος είχε μαζί του τα σχετικά στοιχεία και ενδεικτικά ανέφερε ότι οι επιβάτες που ήρθαν στη Ρόδο με τα ημερόπλοια από την Τουρκία μέχρι και τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου ήταν περί τους 140 χιλιάδες, που είναι ένας σημαντικός αριθμός. Βέβαια, όλοι αυτοί δεν παίρνουν βίζα από την πύλη εισόδου αλλά πολλοί παίρνουν και από τα προξενεία μας, κυρίως της Σμύρνης.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια αφού οι λόγοι ασφαλείας έχουν αρχίσει και πιέζουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να ελεγχθεί αυτό το πιλοτικό σύστημα. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι και έναν μεγάλο  αριθμό επισκεπτών τρίτων χωρών, όπως οι Ρώσοι, τους διευκολύνει αυτή η διαδικασία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Το προσφυγικό ήταν το δεύτερο θέμα που τέθηκε στη συνάντηση και η άποψη του Έλληνα Επιτρόπου είναι ότι, τους τελευταίους μήνες, διατίθενται αρκετά κονδύλια από την Ε.Ε. τα οποία και θα πρέπει να αξιοποιηθούν δεόντως από τις Ελληνικές Αρχές ενώ, όσο αφορά στη δική μας περιοχή, υπεβλήθη ένα πρόγραμμα που εκπόνησε ο συνεργάτης που έχει η ΠΕΔ στις Βρυξέλλες, για τη δημιουργία δικτύου των νησιών που είναι αποδέκτες προσφυγικές ροές, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Μάλτα και Ιταλία.

Στόχος είναι να πιέσουν και με τον τρόπο αυτό προς την εξεύρεση κάποιων πόρων ή στην εφαρμογή καλών πρακτικών όπως η πιστωτική κάρτα για τους πρόσφυγες που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. με την οποία οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν αγορές τους ή μισθωμένες κατοικίες, όπως γίνεται στην Αθήνα.

Για το ΦΠΑ
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις των Δημάρχων για τη διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είπε ότι εδώ και καιρό έχουν μία συνεννόηση οι Δήμαρχοι του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου επειδή πλησιάζει η 1η Ιανουαρίου του 2018 και φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης, έστω και υπό την πίεση των θεσμών, να εξισωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ και για τα υπόλοιπα νησιά.

Σε συνεννόηση λοιπόν, με τον Δήμαρχο Σάμου, προχθές, υποβλήθηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης με στόχο να ασκηθεί μία πίεση τόσο προς την Ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., μήπως μέσα από αυτή την πίεση είτε πετύχουμε μία αναστολή σε πρώτη φάση είτε γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για μία εξειδικευμένη πολιτική που έχει να κάνει με την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, εάν ευδοκιμήσει αυτή η προσφυγή, παρά τα νομικά ζητήματα που εγείρονται επειδή το Συμβούλιο δεν εξετάζει φορολογικά θέματα, εάν το δει όμως από τη σκοπιά των ιδιαιτεροτήτων και των δικαιωμάτων που έχουν τα νησιά θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα και να εξεταστεί επί της ουσίας η προσφυγή τους. Για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνει και μία ειδική συζήτηση τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου που έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της  ΠΕΔ στη Σύρο.

Για τα σφαγεία
Ερωτηθείς σχετικά με το προσφυγικό ο Δήμαρχος, τόνισε ότι οι ροές των εκατό ατόμων θα συνεχίσουν να υπάρχουν ειδικά τώρα τελευταία που υπάρχει μία κινητικότητα πάλι. Όπως είπε, λοιπόν, είναι δύσκολο να φιλοξενούνται 80 ή 100 άτομα, εκ των οποίων 24 παιδιά, στα παλιά κτίρια των σφαγείων στη Ρόδο. Επίσης, αποκλείεται η τοποθέτηση προκάτ στον ίδιο χώρο επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η σύμβαση για την επέκταση της β’ φάσης της νέας μαρίνας ενώ στην ίδια περιοχή ο Δήμος έχει σχεδιάσει την ανάπλαση το πλαίσιο της ένταξης του Δήμου στα σχέδια της βιώσιμης αστικής ανάπλασης με ευρωπαϊκούς πόρους.

Η πρόθεση του Δήμου, λοιπόν, είναι ν’ αξιοποιηθεί το κτίριο των σφαγείων σε συνάρτηση με την ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής του λιμανιού. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι έχει αποκλειστεί η δημιουργία οποιασδήποτε δομής με τη  μορφή του hot-spot ή πλωτού μέσου στην περιοχή της Ρόδου. Επιβάλλεται, όμως, να υπάρχει μία δομή προσωρινής φιλοξενίας και εδώ ή θα εφαρμοστεί η κάρτα και η μίσθωση κατοικιών ή θα υπάρχει ένας τέτοιος χώρος και, όπως είπε, έχουμε πολλούς τέτοιους χώρους του δημοσίου, αναξιοποίητους.

Υπάρχει, λοιπόν, μία πρόταση από πλευράς του Δήμου να αξιοποιηθεί ένας τέτοιος χώρος ώστε να φιλοξενούνται κάτω από καλύτερες συνθήκες οι άνθρωποι αυτοί και παράλληλα να συντομεύουν οι διαδικασίες της επιτροπής του ασύλου αφού και οι ίδιοι δυσανασχετούν και δημιουργούνται προβλήματα. Αυτή τη στιγμή στα παλιά σφαγεία υπάρχουν…επτά διαφορετικές φυλές και δεν αποφεύγονται οι τριβές, ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος. 
Έτσι, ο Δήμος ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να συνηγορήσει στην προσωρινή μεταφορά τους σε κάποιο άλλο χώρο και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν και πάλι επαφές γι’ αυτό το θέμα.

Όσο αφορά στην αξιοποίηση των σφαγείων, αυτό θα γίνει με απόφαση του δ.σ. και η πρόταση είναι γνωστή, ανάλογα με την αξιοποίηση της περιοχής, αφού απέναντι το Λιμενικό Ταμείο έχει σχεδιάσει να στεγαστεί το Μουσείο των καραβομαραγκών, ταυτόχρονα έχει προχωρήσει κατά ένα μεγάλο μέρος στη δημιουργία του πάρκινγκ και υπολείπεται η εργολαβία στο κέντρο των λιμενικών εγκαταστάσεων για να μεταφερθούν εκεί τα ενοικιαζόμενα.

Παράλληλα, γίνεται μελέτη από πλευράς των Τεχνικών Υπηρεσιών να φθάσει η περιμετρική μέχρι την είσοδο του λιμανιού και γύρω από τα σφαγεία. Η πρόταση του Δήμου είναι να αξιοποιηθεί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το Ακταίον, το Ιαλύσιον κτλ., να γίνει δηλαδή ένας διαγωνισμός διεθνής. Στόχος τους πάντως είναι μέσα στο χειμώνα και πριν ξεκινήσουν οι βροχές να δρομολογηθεί το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, αυτή τη στιγμή η ΔΕΡΜΑΕ έχει ετοιμάσει τη διακήρυξη για τον Προφήτη Ηλία, όπως ετοιμάζει  και για τα δύο καταστήματα στην Κρεμαστή, το μικρό αναψυκτήριο δίπλα στα ταξί ενώ η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης ετοιμάζει την προκήρυξη για τα Λουτρά, διαγωνισμός που προέχει όπως είπε.

Πάντως, άποψη του Δημάρχου είναι ότι δεν θα πρέπει να γίνουν όλα μαζί αφού ούτε και το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον θα προσελκύσουν αλλά ούτε και οι υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεργασία με την αρχαιολογία, θα μπορέσουν να παρακολουθούν τις εργασίες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου προγραμματίζεται γύρω στα μέσα της Άνοιξης.