Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούνε...

Τα καλύτερα έχουν να θυμηθούν από τη Ρόδο οι απόφοιτοι της Σχολής Χωροφυλακής που λειτουργούσε στο νησί μέχρι το 1985, της σειράς 1977-1978, οι οποίοι, σαράντα χρόνια μετά, βρίσκονται και πάλι εδώ για να περάσουν τρεις ημέρες αναμνήσεων και νοσταλγίας στον τόπο που τους έδωσε τις βάσεις για τη μετέπειτα καριέρα τους.

Χθες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, συνοδευόμενοι από τον κ. Ναπολέοντα Βλάσση, επίσης απόστρατο αστυνομικό της Σχολής της Ρόδου, πραγματοποίησαν εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, την Περιφέρεια, τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και βέβαια στον Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Γεωργακάκο.

Η «Ρ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο μαζί τους και ήταν εμφανής η συγκίνηση αλλά και η νοσταλγία τους για την εποχή εκείνη που, αμούστακα παιδιά όπως λένε, ήρθαν εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από τη Σχολή της Ρόδου πήραν τις βάσεις, τις κατευθύνσεις, πάνω στις οποίες έχτισαν τις καριέρες τους ενώ δεν ήταν και λίγοι που έμειναν στο νησί ως… «ερωτικοί κρατούμενοι», όπως λένε χαριτολογώντας, μια και έκαναν οικογένεια εδώ.

Όπως λέει ο κ. Μπάμπης Μηνόπετρας, αυτό το τριήμερο διοργάνωσαν μία επετειακή συνάντηση για τα σαράντα χρόνια από την κατάταξη των δοκίμων ενωμοταρχών της Σχολής Χωροφυλακής Ρόδου. Και δήλωσε: «Είναι μία σημαντική συνάντηση αυτή γιατί μας γυρνάει σαράντα χρόνια πίσω στην όμορφη Ρόδο, μας γεμίζει αναμνήσεις. Εδώ ήταν το ξεκίνημα της επαγγελματικής πορείας των δοκίμων ενωμοταρχών οι οποίοι διέγραψαν μία πολύ καλή πορεία 35 χρόνων στο Σώμα της Χωροφυλακής και τώρα είμαστε πάλι εδώ ν’ αναπολήσουμε τις στιγμές αυτές της νιότης. Αμούστακα παιδιά τότε…ώριμοι νέοι σήμερα, άλλοι με γκρίζα μαλλιά άλλοι…χωρίς μαλλιά. Είναι μία πολύ σπουδαία, συγκινησιακή μέρα μπορώ να πω για όλους μας».

Συνολικά, εδώ βρίσκονται αυτό το τριήμερο γύρω στα 80 άτομα, μια και αρκετοί δεν μπόρεσαν να έρθουν, οι οποίοι είναι απ’ όλη την Ελλάδα: Από Κρήτη, από το Ιόνιο, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο κ.α.
Αυτή η σειρά ήταν πεντακόσια άτομα περίπου και αποτέλεσαν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά της Αστυνομίας για τις επόμενες δεκαετίες, όπως μας λένε.

Στην ερώτηση τι έχουν να θυμούνται από εκείνα τα χρόνια, τόσο από τη λειτουργία της Σχολής όσο και από τη Ρόδο, λέει ο ίδιος: «Νοσταλγία και αγάπη. Και για τους συναδέλφους όλους αλλά και για την όμορφη Ρόδο. Ήταν το πρώτο ξεκίνημα, τα περισσότερα παιδιά είχαν έρθει από επαρχία, από άγονα μέρη, από ψηλά ορεινά μέρη. Ήρθαμε, λοιπόν, εδώ τότε, σ’ αυτό το όμορφο μέρος. Ήταν υπέροχο. Παρά τις αντιξοότητες που είχε η Σχολή, τους περιορισμούς και όλα αυτά…». Όταν έμαθαν ότι έκλεισε η Σχολή τους προκάλεσε θλίψη γιατί, όπως μας λένε, την ένιωθαν σαν σπίτι τους και είχαν ωραίες αναμνήσεις.

Η φοίτηση των δοκίμων ήταν μονοετής και ο κ. Μηνόπετρας ήταν εκπαιδευτής γι’ αυτό και κάθισε εδώ τεσσεράμισι χρόνια.
Ο κ. Κώστας Λειβαδίτης, δήλωσε: «Όλοι είμαστε συγκινημένοι, γεμάτοι συναισθήματα για το παρελθόν, περισσότερο γιατί είναι τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας, συνδεδεμένα με τη νιότη. Οπότε, αυτά μας γυρίζουν πίσω. Οι ρίζες είναι πολύ δυνατές στον άνθρωπο και αναπολεί τα παλιά του βιώματα».

Ο κ. Βασίλης Τόλιος μας είπε: «Ξεκίνησα πριν από σαράντα χρόνια από τη Δράμα και ήρθα εδώ στη Σχολή, ένα πρωινό μας έφερε ένα καράβι. Δεν ξέραμε και εμείς που πάμε και τι κάνουμε. Δηλαδή, δεν είχαμε καμιά εμπειρία από την Αστυνομία, τι ήταν η Σχολή Ενωμοταρχών…Βέβαια, περάσαμε όλοι μας υπέροχα εδώ, παρ’ ότι υπήρχαν περιορισμοί. Αλλά για όλους η Ρόδος είναι κάτι διαφορετικό».

Μάλιστα, ο ίδιος δεν παραλείπει να πει ότι η σειρά αυτή των Ενωμοταρχών τότε ήταν πολύ σημαντική για τη Χωροφυλακή και για την Αστυνομία μετέπειτα γιατί στη Σχολή της Ρόδου έγινε πολύ καλή δουλειά.  «Μπορεί να μην τα μάθαμε όλα αλλά μάθαμε που θα βρίσκουμε αυτό που μας απασχολεί και αυτή η σειρά, όσο και αν φαίνεται αυτό υπερβολικό ή υπεροπτικό, πήρε τη Χωροφυλακή από το χέρι και η Χωροφυλακή πήρε εμάς, παιδιά τότε 18 χρονών από το χέρι, και ανεβήκαμε επίπεδο για όλη την Αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι απόφοιτοι της Σχολής της Ρόδου έφθασαν σε υψηλά αξιώματα, έγιναν Στρατηγοί της Αστυνομίας, και έβγαλε μέχρι και Υπαρχηγό που ήταν ο κ. Μεσοδιακάκης ο οποίος διετέλεσε και Αστυνομικός Διευθυντής εδώ. Επίσης, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Λερογιάννης υπήρξε εκπαιδευτής στη Σχολή της Ρόδου.
Χθες το βράδυ, οι απόφοιτοι είχαν συνεστίαση ενώ σήμερα το πρωί θα ξεναγηθούν στους χώρους των αναμνήσεων, το σημερινό Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και θα γυρίσουν πίσω σαράντα χρόνια, όπως λένε χαρακτηριστικά ενώ θα αναχωρήσουν αύριο, Κυριακή, το βράδυ.