Η δυσκολότερη επιχείρηση στη Συκάτη για την Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου

Στο εσωτερικό του σπηλαίου της Συκάτης έσπευσαν προχθες το μεσημέρι μέλη της Ομάδας Διάσωσης Καλύμνου (Kalymnos Rescue Team) προκειμένου να μεταφέρουν με ασφάλεια αναρριχητή από τον Καναδά που έφερε τραύματα στον ώμο, στα πλευρά και στο χέρι, όταν έπεσε πάνω σε σταλακτίτη (από την ταλάντωση), με αποτέλεσμα αυτός να σπάσει πάνω στο πόδι του.

Στην Ομάδα σήμανε συναγερμός λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεδομένου ότι πρώτον η κατάβαση στο σπήλαιο είναι πολύ δύσκολη -πόσο μάλλον η ανάβαση με την μεταφορά του τραυματία-, δεύτερον απαιτούνταν εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά στις τεχνικές διάσωσης με σχοινιά, τρίτοναπαιτούνταν αρκετός χρόνος λόγω της απόστασης και του δύσβατου της περιοχής με τα χρονικά περιθώρια να είναι περιορισμένα λόγω ώρας και τέταρτον χρειάζονταν επιπλέον εθελοντές για τη μεταφορά του εξοπλισμού.

Στην επιχείρηση τελικά συμμετείχαν έξι μέλη της τεχνικής ομάδας, δύο επιπλέον εθελοντές (ένας Καλύμνιος αναρριχητής και ένας αστυνομικός), ο εκπαιδευτής καταδύσεων Δημήτρης Νυστάζος και ο κορυφαίος διασώστης της Ιταλίας και εκπαιδευτής της Ομάδας Εθελοντών Καλύμνου Massimo Datrino, o οποίος έτυχε να κάνει διακοπές στο νησί.

Με πολύ καλό συντονισμό όλα πήγαν κατ’ ευχήν και στις 5.30 το απόγευμα ο τραυματίας είχε επιβιβαστεί στο σκάφος του Δημ. Νυστάζου. Λίγο έξω από τον Βαθύ όμως ο χειριστής του αντιλήφθηκε ρήγμα στην πλώρη και νερά να μπαίνουν στο εσωτερικό του. Ο καπετάνιος – για λόγους ασφάλειας των επιβατών – άλλαξε κατεύθυνση και αντί για το λιμάνι, κατέπλευσε στις Ιχθυοκαλλιέργειες Κλειδαρά στην Ακτή, απ’ όπου το πλήρωμα του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον αναρριχητή και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου προφέρει τις υπηρεσίες της αθόρυβα και αποτελεσματικά. Πριν από ένα μήνα μετέφερε από τον Προφήτη Ηλία Σουηδό τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι του και πριν δυο χρόνια έναν Καλύμνιο προσκυνητή, που παραμονή του Προφήτη Ηλία πήγε να προσκυνήσει στο εκκλησάκι και άφησε την τελευταία του πνοή.

 Σήμερα το πρωί κλήθηκε από κατοίκους των Αργινωντών να βοηθήσει, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, στη μεταφορά της άτυχης γυναίκας που έπεσε και χτύπησε θανάσιμα την ώρα που μάζευε ελιές σε ορεινή περιοχή.

Και πολλές ακόμη περιπτώσεις που η συνδρομή της Ομάδας ήταν καθοριστική, όπως σε περιπτώσεις προσφύγων, κυνηγών, περιπατητών κ.α.

Περιπτώσεις στις οποίες σπεύδουν να βοηθήσουν αφήνοντας κατά μέρους δουλειές, οικογένειες και ένα σωρό υποχρεώσεις.

Φανταστείτε τι θα γινόταν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αν δεν υπήρχε η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης. Τραυματισμένοι συνάνθρωποί μας θα παρέμεναν για ώρες σε δυσπρόσιτες περιοχές περιμένοντας να φθάσει βοήθεια από άλλα μέρη. Φανταστείτεπόσο μεγάλη δυσφήμιση θα ήταν για τον πρώτο αναρριχητικό προορισμό παγκοσμίως, αν αναρριχητές τραυματίζονταν και έμεναν αβοήθητοι στα βράχια.

Μια μικρή υπόμνηση για να μην θεωρούνται όλα δεδομένα και αυτονόητα. Και μιλάμε πάντα για εθελοντές!!!

Και επειδή όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο τα μέλη της Ομάδας καλούν όσους θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό της, αλλά και όσους θέλουν να συνδράμουν στην πολύ σπουδαία προσπάθεια που γίνεται, να ενημερωθούν για την εκπαίδευση και την πιστοποίησή τους και να ενισχύσουν οικονομικά –και όχι μόνο- τη δράση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα τους: http://www.kalymnosrescueteam.org/

Πηγή: https://kalymnosola.com/