Δεν θα αυξηθούν τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας

Ο Δήμος Ρόδου δεν θα αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για το 2018, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική εισηγείται θετικά προς το δημοτικό συμβούλιο-το θέμα επρόκειτο να έρθει για έγκριση στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίασή του-τη μη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών ανταποδοτικού χαρακτήρα, μετά βέβαια από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών.

Δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αντιδήμαρχος, κ. Σάββας Διακοσταματίου:
«Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, καμία αύξηση των τελών. Η Υπηρεσία, εργάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε και ο Δήμος να μπορεί ν’ ανταπεξέρχεται όσο αφορά στις δαπάνες ανταποδοτικού χαρακτήρα, σε σχέση με τα έσοδά του, και να μην μετακυληθεί για το έτος 2018 πρόσθετο βάρος, μέσα σ’ αυτή την οικονομική κρίση. στους κατοίκους του νησιού μας».

Σημειώνεται ότι ανταποδοτικά είναι τα τέλη φωτισμού και καθαριότητος που εισπράττει ο Δήμος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, προς το παρόν δεν έχει γίνει κουβέντα για εκπτώσεις των τελών σε ειδικές κατηγορίες δημοτών.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες, επειδή πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου, που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, και αφού προηγηθεί η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, η Οικονομική Υπηρεσία οφείλει να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εάν θα πρέπει να αυξηθεί το τέλος φωτισμού και καθαριότητας ή όχι.

Η Υπηρεσία, λοιπόν, έκανε την εργασία που έπρεπε και με βάσει και τη σχετική εγκύκλιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ότι δεν έχουν παραπάνω δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν, άρα δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών. «Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό νομίζω αφορά και τους κατοίκους του νησιού», σχολίασε ο Αντιδήμαρχος, σύμφωνα με τον οποίο
ο Δήμος εισπράττει κανονικά τα τέλη από τη ΔΕΗ, καθώς είναι συμψηφιστικό.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη του 2017 ανέρχονται στα 18.689.139,14 ευρώ (σ.σ. του επταμήνου). Η πρόβλεψη των εσόδων από τα τέλη αυτά για το 2018 βάση των εισπραχθέντων ανέρχεται στο ίδιο ποσό.
Ωστόσο, στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο έχει ζητήσει από την Οικονομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες  να έρθει σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να πάρει απόφαση.

Όπως εξήγησε ο κ . Διακοσταματίου, σύμφωνα με το νέο νόμο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, πρέπει ο Δήμος να συμψηφίσει τη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος με το ποσό με το οποίο επιχορηγούνται οι σχολικές επιτροπές. Κατά τον ίδιο, αυτό είναι ένα μείζον θέμα διότι με μία πρόχειρη εκτίμηση, εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν θα μείνουν και πολλά χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες, οι Οικονομικές Υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση.
Όπως εξήγησε, η πρώτη φάση είναι πόσο ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνουν για τα σχολεία. Η δεύτερη φάση είναι πόσο ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνουν για γήπεδα και λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις π.χ. Αφού έχουν αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει με απόφαση δ.σ. να τα συμψηφίσουν με τις επιχορηγήσεις που δίνουν στα σχολεία. Δηλαδή, θα παρακρατούν τα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα από τις επιχορηγήσεις και ο ίδιος εκτιμά ότι θα προκύψει μείζον θέμα.