Επιστρέφουν στην ΔΕΥΑΡ οι απολυθέντες

Από την ερχόμενη Δευτέρα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι περίπου εξήντα εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ για τους οποίους η Επιχείρηση είχε οδηγηθεί στην απόλυση κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ αποφάσισε ομόφωνα να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί οι οποίοι είναι 55 από τον πρώην Δήμο Ιαλυσού και 5-6 από τον πρώην Δήμο Αρχάγγελου.

Αυτοί είχαν απολυθεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω ζητημάτων που προέκυψαν σχετικά με την πρόσληψή τους επί Καποδίστρια.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όμως, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με παρέμβαση των βουλευτών Δωδεκανήσου, περιελήφθη πρόβλεψη και για την επαναπρόσληψη των εργαζόμενων αυτών μαζί με ανάλογες περιπτώσεις στη χώρα, όπως στη Λάρισα και την Κέρκυρα.

Έτσι, χθες, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ πήρε ομόφωνη απόφαση, οι εργαζόμενοι αυτοί να επαναπροσληφθούν και να έρθουν άμεσα στη δουλειά.
Οι όποιες αντιρρήσεις διατυπώθηκαν κάμφθηκαν από τις διαβεβαιώσεις των νομικών συμβούλων ότι δεν τίθεται θέμα καταλογισμού. Πάντως, για τη μισθοδοσία τους θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η «Οδύσσεια» των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή (16 Οκτωβρίου) απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, με την οποία προχωράει στην επαναπρόσληψη 67 εργαζομένων που δικαιώθηκαν δικαστικά και επιστρέφουν στην επιχείρηση, με βάση το νόμο για το θεσμικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των ΔΕΥΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δήλωσε: 

«Ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιαλυσού και Αρχαγγέλου, ικανοποιήθηκε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που μια πολύχρονη κοινοβουλευτική προσπάθεια, για την οποία μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΡ έχουμε αγωνιστεί με επιμονή, με επιχειρήματα και με συνέπεια, βρίσκει την τελική δικαίωσή της. 

Ήταν ένας αγώνας δύσκολος και μακρόχρονος, γι’ αυτό και ήταν όμορφος. Λίγοι τον πίστεψαν αλλά τον πίστεψαν πολύ ισχυρά. Ο Λευτέρης και τ’ άλλα παιδιά, θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι όχι γιατί θα επαναπροσληφθούν, αλλά κυρίως γιατί επιβεβαιώθηκε η πίστη τους στο δίκαιο. Μαζί τους νιώθω και εγώ λίγη από την περηφάνια τους. Εξήντα επτά (67) άνθρωποι, που ως εργαζόμενοι συνέβαλαν στην αποτελεσματική λειτουργία των ΔΕΥΑ στη Ρόδο, βλέπουν την «Οδύσσειά» τους να φτάνει σε αίσιο τέλος. Εξήντα επτά οικογένειες ανακουφίζονται από τη λύση που δόθηκε. 

Σήμερα, μετατρέπεται σε πράξη μια σημαντική ρύθμιση ενός νόμου που εκσυγχρονίζει τις ΔΕΥΑ, δημιουργώντας νέες δυνατότητες στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο των ΟΤΑ για τη χώρα. Στο παραπάνω πλαίσιο, με την επαναπρόσληψη των 67 εργαζομένων, η ΔΕΥΑ Ρόδου, ενισχύεται με έμπειρο προσωπικό για να προσφέρει - από καλύτερη θέση - ποιοτικές υπηρεσίες, βοηθώντας παράλληλα το Δήμο Ρόδου να είναι πιο λειτουργικός και αποτελεσματικός στο έργο του απέναντι στη Ροδιακή κοινωνία. 

Θα ήθελα με την ευκαιρία, να σημειώσω τη σημασία της συλλογικής στήριξης που είχε αυτή η θεσμική παρέμβαση και να ευχαριστήσω όλους τους Δωδεκανήσιους βουλευτές που πίστεψαν στον αγώνα αυτό, με εμπιστεύθηκαν και συνέβαλαν στη θετική ολοκλήρωση του προς όφελος των εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΡ και της Ροδιακής κοινωνίας. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντική συμβολή του Δήμου Ρόδου και των διοικήσεων της ΔΕΥΑΡ στη θετική έμβαση του ζητήματος. 

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις τοπικές και περιφερειακές προκλήσεις, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας σταδιακά ένα νέο τοπικο-αυτοδιοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που στοχεύει στη θεσμική και υλικοτεχνική στήριξη των λιγότερο ευνοημένων νησιωτικών περιοχών.»