Να δοθούν άμεσα λύσεις για την οδική ασφάλεια ζήτησαν οι Αρχαγγελίτες

Σε μία ειλικρινή, ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα είναι ευχής έργον να αποτελέσει την αρχή μίας συνολικής αφύπνισης, προκειμένου αν όχι να εξαλειφθεί, τουλάχιστον να περιοριστεί η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων, εξελίχθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας για την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής του Αρχαγγέλου, στην οποία προχώρησε χθες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιπροσωπεία της τοπικής κοινωνίας, με αφορμή τον άδικο χαμό του 29χρονου Τσαμπίκου Κολιού στα Κολύμπια, την προπερασμένη Κυριακή. 

Το παρών έδωσαν περισσότεροι από είκοσι πολίτες του Αρχαγγέλου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της κοινότητας Αργύρης Αργυρού και ο πρώην αντιδήμαρχος Στέργος Παρδαλός, τους οποίους υποδέχθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης, Θωμάς Σωτρίλλης, Χαρούλα Γιασιράνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Ευστρατίου και Μιχάλης Μπαριανάκης, ο κ. Στέργος Στάγκας, καθώς και ο διοικητής της Τροχαίας  Γιώργος Στέργου. 

Οι κάτοικοι του Αρχαγγέλου ενημέρωσαν διεξοδικά για τα προβλήματα στους δρόμους της περιοχής, τα οποία είναι χρόνια, πολλά και σοβαρά,  με σημεία-καρμανιόλες, με ελλιπή ή ακατάλληλο φωτισμό και με κάθε λογής φθορές, οι οποίες αποτυπώνουν την εγκατάλειψη της περιοχής από την πολιτεία.

Απαίτησαν δε, άμεσες λύσεις, με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα την αποκατάσταση της ασφάλειας στο σημείο που «έφυγε» ο Τσαμπίκος Κολιού, λίγα μέτρα μετά τα φανάρια των Κολυμπίων, όπου μετά από βροχή, τα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν μία πραγματική παγίδα θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς. 

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμερίστηκαν πλήρως την αγωνία των πολιτών και εξήγησαν, πως η σημερινή περιφερειακή αρχή έχει θέσει τη βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής σε πρώτη προτεραιότητα, «τρέχοντας» έργα, ως επί το πλείστον από ιδίους πόρους μέσα σ’ ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ

. Όπως τονίστηκε, γίνεται ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά μία τόσο μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης συσσωρευμένων προβλημάτων δεκαετιών, μέσω μίας διαδικασία που απαιτεί από μόνη της χρόνο και που συν τοις άλλοις, προσκρούει στη γραφειοκρατία. 

 


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας, Νίκο Οικονόμου, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν δημοπρατηθεί ή έχουν προγραμματιστεί, με ιδιαίτερη αναφορά σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στη λεωφόρο Ρόδου-Λίνδου, από τα Κολύμπια έως τη Λίνδο.  

Τις παραπάνω τοποθετήσεις οι πολίτες του Αρχαγγέλου τις υποδέχθηκαν με απόλυτα θετική διάθεση και κατανόηση, τόνισαν όμως πως μέχρι τα προβλεπόμενα έργα να ολοκληρωθούν, κάτι που με τους… κλασικούς ελληνικούς ρυθμούς, μπορεί να απαιτήσει χρόνια, είναι ζωτικής σημασίας οι ανάγκες να ιεραρχηθούν και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στα πλέον επικίνδυνα σημεία, με πρώτο αυτό των Κολυμπίων (ζητούν λύσεις εντός δεκαημέρου). 

Ως προς το τελευταίο, η αντίδραση της περιφερειακής αρχής ήταν άμεση, καθώς σήμερα κιόλας το πρωί, ο Χρήστος Ευστρατίου και μηχανικοί πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο (όπως ειπώθηκε, από κάτω υπάρχουν αποχετευτικά κανάλια, τα οποία έχουν φράξει) ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν δράση. 

Ανάλογα θα αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας με την τοπική κοινωνία (η ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί υπογραμμίστηκε αρκετές φορές), τα υπόλοιπα προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. 

Στη χθεσινή συνάντηση ειπώθηκαν κι άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Ένα από τα εύστοχα ερωτήματα που διατυπώθηκαν, είναι ποιος θα λογοδοτήσει για τις κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο (ανάποδες κλίσεις, ανάποδες στροφές κτλ), ενώ μεγάλη κουβέντα έγινε για την ελλειμματική έως ανύπαρκτη οδική κουλτούρα και συμπεριφορά. 

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας (διαβίβασαν τα συλλυπητήρια του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και η αμέριστη συμπαράστασή του) ανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους, ευχαρίστησαν για την άμεση επαφή και την υψηλού επιπέδου και ουσίας συζήτηση. 

Οι πολίτες του Αρχαγγέλου είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν, να προσθέσουν στις ενέργειές τους  δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να δει το θέμα της οδικής ασφάλειας με την δέουσα σοβαρότητα και να επιμείνουν στο δίκαιο αίτημά τους για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.