Σχεδόν έτοιμος ο φάκελος που θα σταλεί στην Ουνέσκο για την διατροφή του Αιγαίου

Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα και πριν το τέλος του χρόνου ο φάκελος υποψηφιότητας που θα κατατεθεί στην UNESCO από την περιφέρεια, για να εγγραφεί η Αιγαιακή διατροφή στον κατάλογό της ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Για την ενίσχυση και στήριξη του αιτήματος αυτού είναι αναγκαία η έγγραφη υποστήριξη της προσπάθειας από φορείς, συλλόγους και ιδιώτες που προωθούν τη διατροφή του Αιγαίου.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έστειλε επιστολή προς τους συνεργάτες και υποστηριχτές της επιτυχημένης προσπάθειας που έγινε προ καιρού και είχε σαν αποτέλεσμα να αναδειχτεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, ζητώντας να σταθούν και πάλι κοντά στην περιφέρεια και να τη βοηθήσουν.

Ειδικότερα ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους συνεργάτες της περιφέρειας αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί συνεργάτες
Μετά την επιτυχή διεκδίκηση και την ανάδειξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει ένα ακόμα βήμα για την παγκόσμια αναγνώριση και διάδοση της αιγαιακής διατροφής (Aegean Diet), καταθέτοντας πρόταση για την εγγραφή της στον κατάλογο της UNESCO, ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η αναγνώριση της Αιγαιακής διατροφής από την UNESCO ως 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, θα την κατοχυρώσει ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις.

Για την επιτυχή σύνταξη του φακέλου και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της υποψηφιότητας, που είναι η πολύπλευρη ανάδειξη της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου, των νησιωτικών παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής διατροφής, είναι αναγκαία η έγγραφη υποστήριξή σας για την περίληψη της Αιγαιακής διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη μια επιστολή στήριξης, η οποία θα συνοδεύεται από μια περιληπτική περιγραφή του φορέα σας και των δράσεων που υλοποιείται αναφορικά με την προώθηση και διατήρηση της Αιγαιακής διατροφής, στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα.

Σε συνέχεια της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας μας στο πλαίσιο της βράβευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και σε αυτή την πρόκληση, που μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την προώθηση της νησιωτικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές».