Διαφωνεί ο δήμος Ρόδου για τις κεραίες στο Μόντε Σμιθ

Την ανάκληση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με την οποία η Digea μπορεί να μεταφέρει τις κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών από το σημείο που βρίσκονται σήμερα στο Μόντε Σμιθ, πιο μπροστά, ακριβώς στο καλύτερο «μπαλκόνι» της πόλης, θα ζητήσει, με έγγραφό του, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, έπειτα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου στη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε προχθές το Σώμα ο Δήμαρχος, η Digea προτίθεται να μεταφέρει τις κεραίες από το σημείο που είναι σήμερα, κοντά στο Ναό του Πυθείου Απόλλωνα στο Μόντε Σμιθ, στη θέση «Καμήλα», που βρίσκεται πιο μπροστά, στην πιο επισκέψιμη περιοχή.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι είχε ζητηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και υπήρξε η απόφαση του δ.σ. που διατύπωνε αρνητική άποψη όσο αφορά στις μελέτες, για να το σταματήσουν. Προηγήθηκε και η απόφαση της δ.κ. Ρόδου που ήταν αντίθετη στους περιβαλλοντικούς όρους.

Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζουμε πως η Digea τότε απέσπασε μία θετική απόφαση από το ΚΑΣ, που για να περάσεις από εκεί…περνάς από σαράντα κύματα», και ανέφερε ότι αυτό έγινε το 2011 επί Υπουργίας του κ. Παύλου Γερουλάνου. Τότε, η απόφαση ήταν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες με την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας για να μεταφερθούν οι κεραίες από εκεί που είναι σήμερα, παρατύπως όπως είπε ο Δήμαρχος, θυμίζοντας ότι έχει έρθει πολλές φορές το θέμα στο δ.σ.

Όπως είπε, λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τώρα πιέζει η Digea τις υπηρεσίες για να εκδώσουν την άδεια εγκατάστασης. Στη συνέχεια, ανέφερε τους λόγους της έντονης διαμαρτυρίας του Δήμου:
Πρώτον, είναι κοινόχρηστος χώρος, είναι περιοχή φυσικού κάλλους και πρόκειται για μία περιοχή που αν γίνει ανάπλαση-κάτι που είναι στα σχέδια του Δήμου-μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το δεύτερο είναι ότι στη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, τον κ. Θεοδωρίδη, μετά την πυρκαγιά στο Μόντε Σμιθ, συμφώνησαν να γίνει η μελέτη από το Δασαρχείο για να τοποθετηθούν κορμοδέματα για τα φερτά υλικά. Παράλληλα, με αφορμή την πυρκαγιά, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες να προβούν σε παρεμβάσεις ανάπλασης στο Μόντε Σμιθ.

Η αρχαιολογία καλά κάνει τη δουλειά της για να προστατεύει και να παρεμβαίνει, είπε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα ο ίδιος εικάζει ότι όχι μόνο δεν παρενέβη στο ΚΑΣ αλλά επειδή θέλει ν’ αναδείξει το ναό του Πυθείου Απόλλωνα, θα ήθελε να φύγουν οι κεραίες από εκεί.

Το αίτημα του Δημάρχου προς το δ.σ. είναι να ζητήσουν από το ΚΑΣ ν’ αναθεωρήσει αυτή την απόφαση, δεύτερον να ενημερώσουν τη Digea ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να μεταφέρει τις κεραίες, τρίτον ότι δεν ενδείκνυται η περιοχή να τοποθετηθεί κεραία αφού με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, τις προηγούμενες ημέρες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ρηγματώσεις στην περιοχή αλλά μπορούν να γίνουν κάποιες αναπλάσεις, να μπουν παγκάκια, να διαμορφωθεί ο χώρος κτλ.

Ακόμη, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ανοίγει ένα μέτρο στο Πράσινο Ταμείο που έχει να κάνει και με αναπλάσεις στις πόλεις και αν έχουν έτοιμη τη μελέτη, ο Δήμος θα μπορούσε να εντάξει σε πρόγραμμα όχι μόνο το «μπαλκόνι»  αλλά όλη την περιοχή του Μόντε Σμιθ, φθάνει να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις της αρχαιολογίας, όπως είπε.

Ζήτησε, λοιπόν, ν’ αποφασίσει το δ.σ. να στείλει την εισήγηση αυτή στο ΚΑΣ, να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης του 2011, να ενημερωθεί η Digea και να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία σχετικά με το πώς τότε πήρε την απόφαση για κοινόχρηστο χώρο δίχως να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του δ.σ. Αυτό θα είναι η απαρχή της ανάπλασης μιας από τις καλύτερες περιοχές του νησιού, είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι η θέση της παράταξής του είναι ξεκάθαρη, ότι πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες και ο Δήμος γιατί η εικόνα που έχουμε φθάσει είναι δραματική και αυτό που γίνεται σήμερα με την Digea είναι ότι θα βλέπουμε χωρίς την έγκριση του Δήμου κεραίες να εγκαθίστανται παντού. «Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στην κάθετη απόρριψη οποιουδήποτε ενδεχομένου να τοποθετηθεί εκεί αυτή η κεραία», είπε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας (σ.σ. «ΡΟ.ΔΗ.»), κ. Γιάννης Γιαννακάκης, είπε ότι συνηγορούν στις ενέργειες του Δημάρχου και η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα.