Λεξιστορείν: Το Μονακό και ο Ηρακλής

Επιμέλεια Αλέξανδρος Ν. Κατσαράς
Φιλόλογος
katsaras2002@yahoo.gr


Το όνομα του κράτους Μoνακό, παράγεται από την ελληνική αποικία  Μόνοικος, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τους Φωκαείς της Μασσαλίας.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο που αναφέρεται από τον Διόδωρο τον  Σικελιώτη και τον Στράβωνα, ο Ηρακλής πέρασε από την περιοχή του Μονακό στον δέκατο άθλο του ,μεταφέροντας τα βόδια του Γηρυόνη.

Εκεί, πάνω σε έναν βράχο, χτίστηκε ένας ναός αφιερωμένος στον Ηρακλή, ο ναός του Ηρακλή Μονοίκου(ο μόνος οίκος -ναός πάνω στο βράχο). Για αυτό και σήμερα το όνομα για τον κύριο λιμένα του Μονακό είναι ο λιμένας του Ηρακλή.

Η νταρντάνα γυναίκα. Δημώδης έκφραση που απευθύνεται περισσότερο θαυμαστικά και λιγότερο πειραχτικά  προς  εύσωμες μεν αλλά ψηλές και καλλίγραμμες γυναίκες.

Κατά μία άποψη προέρχεται από την ιταλική λέξη tartana  που αναφέρεται σε ένα είδος «μεγαλόσωμου» ταχύτατου  ιστιοφόρου πλοίου,το οποίο μπορούσε να μεταφέρει μεγάλα βάρη.

Σύμφωνα με μια δεύτερη άποψη πιθανόν να προέρχεται από τις Δαρδανίδες γυναίκες, τις απογόνους του μυθικού βασιλιά Δάρδανου που κατοικούσαν στην περιοχή Δαρδανία κοντά στην Τροία.